Schoonheid dankzij zuinige details

Sterke details

Onder het motto ‘less is more’ realiseerde aannemingsbedrijf Pieter de Boer een vrijstaande villa in het Noord-Hollandse Oudorp, op het eerste oog gespeend van opsmuk en tierelantijnen. Pas bij nader inzien valt op hoe subtiel de spaarzame buitendetails zijn ingepast en elkaar daardoor versterken.

Eenvoud

Vraag een kind een huis te tekenen en de kans is groot dat het resultaat overeen zal komen met de onlangs opgeleverde villa op de hoek ’t Wuiver en Herenweg in het Noord-Hollandse Oudorp. Je ziet een vrijstaand huis met hoofdzakelijk rechte lijnen, wit gestucte gevels en steil hellende dakvlakken … alleen de keep rechts in de voorgevel zou de tekening waarschijnlijk niet hebben gehaald.

Die ogenschijnlijke eenvoud was ook leidraad voor het ontwerp, vertelt directeur/eigenaar Pieter de Boer van het gelijknamige bouwbedrijf Pieter de Boer Bouwonderneming. “Voorheen stond op deze locatie een kerk, sober gebouwd en zonder veel franje. De bescheidenheid en eenvoud ervan zie je aan de buitenkant van de villa terug. Aan de andere kant wilde de architect een contrast bewerkstelligen met de rijk uitgevoerde binnenkant. Zeg maar een luxe woonomgeving in een minimalistische jas.”

Spaarzaam

Het sterkst komt dit tot uiting aan de straatzijde van het huis. Op de rechts gelegen keep en één grote raampui na is het namelijk een en al stucwerk dat de gevel beslaat.

Subtiele details vallen daardoor des te meer op, meent De Boer: “Less is more, hoor je architecten weleens zeggen. Wees dus zuinig met details. Neem de houten kaders zoals die zijn aangebracht rond de aluminium kozijnen en de houten betimmering bij de entree: in een bont gemetselde gevel zouden die amper opvallen. Maar hier, omgeven door louter wit stucwerk, voegen ze ook echt iets toe.” Opvallend is daarbij het ontbreken van een gevelpui op de verdieping – dakramen zorgen hier voor de benodigde daglichttoetreding.

De Boer: “Het huis is geheel afgestemd op de wensen van de eigenaren. De verdieping is open en ruim gehouden met een slaapkamer, badkamer en aan de straatzijde een grote inloopkast, waarbij dakramen voor lichttoetreding zorgen.”

Korte lijnen

Aan de achterkant oogt het huis uitbundiger. Hoewel ook hier strakke belijningen de boventoon voeren, oogt het als geheel warm en sfeervol, niet in het minst dankzij de fraai aangelegde tuin met niveauverschillen, mooie beplanting en een prachtige vijver. Ook bijzonder is het doorlopende platte dak met mos-sedum en daaronder een carport met veranda. Net als de dakkap erboven is de constructie geheel in het werk uitgetimmerd.

De Boer: “Wij zijn gespecialiseerd in custom-made maatwerk, een bouwwerk als dit past ons gewoon. Belangrijk is dan wel dat je vanaf het begin bij het werk betrokken wordt. Vaak gaan dingen niet helemaal goed, als gevolg van tijdsdruk, onvolkomenheden in het ontwerp, maar vooral ook door te weinig onderlinge communicatie. Daarvan was in het geheel geen sprake. Sterker nog: kortere lijnen dan hier heb ik zelden meegemaakt.”

Hoog niveau

Die warme sfeer van de achtertuin is doorgezet naar de binnenkant. Centraal staat een van alle gemakken voorziene keuken, fraai gepositioneerd in het hart van de benedenverdieping. Het zitgedeelte bevindt zich aan de voorzijde, de grote eettafel met zes stoelen bevinden zich aan de achterzijde van de woning. De vloer is van beton, gevlinderd, waardoor een aangenaam contrast ontstaat met het behang op de wanden in warme kleuren.

Ook de verlichting kreeg veel aandacht. Sfeerverschillen zijn met je mobiel eenvoudig te regelen dankzij aansluiting op het gebouwbeheersysteem. En ook de armaturen zijn van een kwalitatief hoog niveau.

Blik

Alles bij elkaar spreekt De Boer van een zeer geslaagd project. De villa werd op tijd opgeleverd op een niet al te makkelijke locatie. De samenwerking met de opdrachtgevers en onderaannemers verliep even open als soepel. En over het resultaat tonen de bewoners zich heel tevreden.

De Boer: “Dat laatste is natuurlijk het belangrijkst, want het zijn uiteindelijk de bewoners die er moeten gaan wonen. Maar dat er iets bijzonders staat, telt ook zeker mee. De architect wilde een opvallend huis waaraan je blik bleef hangen. Dat is hier, geloof ik, wel gelukt.”

Maatwerk

Nagenoeg al het maatwerk-meubilair in deze prachtige woning is gerealiseerd door MAEK, zoals bijvoorbeeld de keuken, de blauwe vakkenkast, de kast met glazen deuren, het badkamermeubel en het toiletmeubel.

“Voor de hoge keukenkast met inbouwmateriaal hebben wij massief eiken gebruikt en dit is gekleurd in een custom-made kleur. De nerf van het eiken komt hier mooi doorheen, waardoor de kast een levendige en warme uitstraling krijgt. Het keukenblad is van Terrazzo en onder de bar zijn tegels aangebracht.”

“De beide kasten en het toiletmeubel zijn gemaakt van gespoten MDF. In het badkamermeubel komen het materiaal en de kleur terug die in de hoge keukenkast zijn gebruikt. Bij het ontwerpen en vervaardigen van meubels op maat, staan de ideeën en wensen van de klant altijd voorop. MAEK luistert naar de klant en zorgt voor een mooi, maar ook functioneel ontwerp dat past bij de levenswijze van de klant. Creativiteit en oplossingsgerichtheid staan hierbij centraal”, aldus het bedrijf.

Fotografie: Pieter de Boer. 

Met dank aan de belanghebbende partijen: 

Pieter de Boer Bouwonderneming | Vlaar Elektrotechniek

Maek Meubels