Home » Sculpturale designobjecten

Sculpturale designobjecten

Door admin

Zand-sculpturen

Dat magische gevoel van het bouwen van een zandkasteel, in de branding met de zon op uw rug. De euforie die wordt gevoeld na het voltooien van de bouwsel wordt snel afgewisseld door de spanning van de naderende golven van het opkomend tij, een belangrijke levensles.

Ruben van Megen (Nederland, 1984) bouwde als kind veel zandkastelen aan de Nederlandse Noordzeekust. Ruben wil de dunne lijn tussen euforie en teleurstelling herbeleven en delen, via de nieuwe collectie van zijn atelier: Sandcastles.

Sandcastles overview serie.

Bijzondere siervormen

De Sandcastles worden gebouwd van zand, dat bij elkaar gehouden wordt met een bindmiddel. Elk zandkasteel is uit minimaal 70% zand gemaakt. Net als op het strand, worden de zandkastelen uit vormpjes/mallen gemaakt, waarbij het omkeren van de vorm elke keer tot mooie verrassingen leidt. Foutjes in het maakproces worden gezien als kleine cadeautjes, want elk object is dankzij die foutjes uniek en bijzonder.

Ook wordt “uit de losse pols” met zand geboetseerd. De Sandcastles worden in veel gevallen nog extra opgesierd door bronzen elementen, net zoals een zandkasteel met takjes en schelpjes zorgvuldig wordt afgewerkt.

Sandcastles coffee table.

Zandkasteel

Het eerste werk dat uit de mallen kwam, was een salontafel. Deze tafel bestaat uit vier stapelbare elementen en lijkt een evenwicht te zoeken. De schuine lijnen verwijzen naar imperfectie en de trage verzakking van een zandkasteel. De imperfectie is ook zichtbaar in het blad; luchtbelletjes die tijdens het vullen van de mal ontstonden, vormen nu prachtige kleurschakeringen. Daarmee is Sandcastles perfect in zijn imperfectie.

Ook werd een loungestoel met ottoman gemaakt uit zand. Voor zowel de salontafel als loungestoel met ottoman geldt dat zij binnen- en buitenshuis gebruikt kunnen worden.

Sandcastles lounge chair.

Kunstwerken

Atelier Ruben van Megen staat bekend om design, maar soms vraagt een creatief proces om excessen. Vanuit het werken met zand ontstond de behoefte om met modder te gooien.

Met modder gooien is de perfecte afsluiting van een dag hard werken en een uitlaatklep na een klus die vraagt om precisie. Het veelzijdige materiaal bood inspiratie voor een eerste kunstwerk; Mudball on the wall.

Sandcastles Lighting.

Overig en toekomstig werk

Het materiaal en de vertelling wekken continue inspiratie op. Bijna wekelijks ontstaan daardoor nieuwe ideeën en producten in de werkplaats van Atelier Ruben van Megen. Op die manier zijn ook kandelaars, geïnspireerd op zandtaarten, oorbellen en waskommen ontstaan en nog veel meer ontwerpen zullen de komende maanden verder uitgewerkt worden. Mudball on the wall

Exclusieve representatie door Priveekollektie

De bovenstaande Sandcastles zijn exclusief te koop bij Priveekollektie. Deze galerie behoort tot de internationale top op het vlak van contemporary design en exposeert gewoonlijk op betekenisvolle plekken zoals Design Miami/ en PAD London.

Over Ruben van Megen

Ruben van Megen studeerde in 2012 af aan The Design Academy in Eindhoven. Sinds 2016 ontwerpt en produceert hij hoogwaardige meubels op basis van verhalen die het vertellen waard zijn en gedachten die het waard zijn om te delen.

Ruben van Megen heeft verschillende belangrijke Europese prijzen gewonnen, zoals de Red Dot Award en A” Design Award, en werk wordt vaak tentoongesteld in musea. De stukken worden verkocht door gerenommeerde Europese en Amerikaanse galeriehouders. In 2021 verschijnt een documentaire over Atelier Ruben van Megen.

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief