Home » Planten voor een ultieme nachtrust

Planten voor een ultieme nachtrust

Door admin

Vijf slaapkamer planten

Slaapkamer planten creëren niet alleen een rustgevende en natuurlijke sfeer, maar hebben ook daadwerkelijk een positief effect op een betere nachtrust. Benieuwd welke planten geschikt zijn voor in de slaapkamer? Home & livingplatform Biano heeft een lijst van vijf perfecte nachtrust bevorderde planten samengesteld en vertelt je alle ins and outs over deze planten!

Planten slaapkamer voor een ideale slaapomgeving

Het klopt dat kamerplanten in de nacht wat zuurstof gebruiken, maar dit verbruik is eigen te verwaarlozen als je het vergelijkt met het gebruik van een mens. Daarentegen geven planten overdag wel zuurstof af, verhogen de vochtigheidsgraad én hebben een luchtzuiverende werking. Een goede luchtkwaliteit zorgt op zijn beurt weer voor een regelmatige ademhaling en een goed immuunsysteem.

Kortom, ontwaken na een onverstoorde slaap zonder hoofdpijn? Plaats deze top 5 slaapkamer planten op jouw nachtkastje, bovenop de kledingkast of in een plantenstandaard en val heerlijk rustig en diep in slaap.

– Aloë (Aloë vera)
– Calathea (Calathea zebrina)
– Kaapse Jasmijn (Gardenia jasminoides)
– Vrouwentong (Sansevieria ‘Laurentii’)
– Klimop (Hedera helix)

De zuiverende en verfrissende Aloë vera

Goed nieuws voor degenen zonder groene vingers: de Aloë Vera is één van de makkelijkste planten om in leven te houden. De Aloë Vera komt oorspronkelijk uit Afrika en is herkenbaar aan zijn vlezige en dikke bladeren. Een zonnig plekje in de vensterbank en een beetje water wanneer de bodem droog aanvoelt: en je hebt er geen omkijken meer naar.

Naast het feit dat deze eenvoudige vetplant een kalmerende werking op de huid heeft, zuivert de plant ook de lucht waardoor hij slaap veroorzaakt. Bovendien schijnt de plant volgens NASA “s nachts zuurstof af te geven waardoor er een rustige slaap mogelijk is. En een beetje zuurstof kunnen we wel gebruiken, want wist je dat een volwassen persoon ongeveer 190 liter zuurstof gebruikt tijdens het slapen?

Natuurlijk slaapritme door de Calathea Zebrina

Heb jij een slecht slaapritme? De Calathea Zebrina helpt je een handje bij het vinden van een natuurlijk slaapritme en is ook helemaal op z’n plaats in de slaapkamer. De roots van de Calathea liggen in de tropische gebieden in Amerika zoals Brazilië en Columbia, waar het altijd warm en vochtig is. In de Nederlandse slaapkamer pronkt.

De Calathea het beste op een (half)schaduw plek. Deze slaapkamer plant leeft letterlijk met je mee: hij sluit namelijk ‘s nachts zijn bladeren om ze vervolgens weer gezellig in de ochtend te openen! Bovendien heeft ook de Calathea een luchtzuiverende werking. Geef de Calathea Zebrina twee keer per week een klein beetje water en je zult hem nog lang als natuurlijke wekker te vriend houden.

Een oase van rust met de Kaapse Jasmijn

De prachtige Jasmijn kennen we natuurlijk uit de tuin, maar er bestaat ook een kamer jasmijn. Deze Kaapse Jasmijn (Gardenia jasminoides) komt oorspronkelijk uit Japan en China en werd vanwege zijn heerlijke geur en elegante witte bloemen vroeger veel als knoopsgatbloem gedragen.

Naast zijn prachtige verschijning heeft de Kaapse Jasmijn ook een rustgevend effect op zowel het lichaam als de geest. Sterker nog: volgens een Duitse studie op muizen zou de Kaapse Jasmijn hetzelfde effect hebben als valium slaappillen. Mocht je deze plant aan jouw collectie slaapkamer planten willen toevoegen, dan heeft “ie ongeveer twee keer in de week water nodig.

De kracht en pracht van de Sansevieria

De oersterke Sansevieria (vrouwentong) is lid van de Agavaceae-family en komt van origine uit tropische gebieden. Terwijl deze kamerplant met zijn vetplantachtige en rechtopstaande bladeren mooi staat te wezen in de slaapkamer, werkt hij snoeihard voor jouw gezondheid.

De Sansevieria verhoogt namelijk de zuurstofgehalte in jouw slaapkamer, dat op zijn beurt weer goed is voor een regelmatige ademhaling, een goed immuunsysteem, minder hoofdpijn en een betere slaaprust. Bovendien doet de prachtige Sansevieria het prima op een donkere standplaats en is daarom perfect voor in de slaapkamer. Een keertje in de week water geven is voldoende voor de Sansevieria om zijn werk te doen.

Een frisse slaapkamer met de Engelse klimmer

De Hedera helix (Engelse Klimop) is inheems in zowel Europa, Azië als Noord-Afrika. Deze groene klimmer staat vanwege zijn luchtzuiverende eigenschappen met stip op nummer één in de lijst van NASA met de meest luchtzuiverende planten. Sterker nog: door de luchtzuiverende werking is deze plant een echte aanrader voor mensen met luchtproblemen, zoals astma-klachten en allergieën.

Het absorbeert namelijk de schadelijke stoffen in de ruimte. Om precies te zijn: deze plant filtert de formaldehyde uit de lucht. Daarnaast maakt klimop zuurstof aan, waardoor je “s nachts makkelijker kunt ademhalen. Bovendien vermindert de klimop de schimmel in de lucht met 94%.

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief