Home » Snel en eenvoudig: tuinschermen

Snel en eenvoudig: tuinschermen

Door Veerle van Heertum

Welke tuinafscheiding?

Er zijn veel verschillende soorten tuinafscheidingen en de keuze hangt altijd af van wat je wensen zijn. Is privacy niet zo belangrijk? Dan is een tuinhek bijvoorbeeld een prima keuze. Maar als je wel graag wat meer uit het zicht wil zitten, dan is een hogere schutting handiger. En een schutting plaatsen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, want met kant en klare houten tuinschermen plaats je eenvoudig en snel een tuinafscheiding. En dankzij de ruime keuze is er altijd wel iets wat bij je smaak past. Een paar voorbeelden om je op weg te helpen.

Douglas tuinschermen

Een houten schutting is de meest gekozen tuinafscheiding en douglas hout is een populaire houtsoort. Tuinschermen met douglas planken hebben een warme en natuurlijke uitstraling door de mooie roze-achtige kleur. Daarnaast heeft douglas hout een robuuste uitstraling, vooral als je kiest voor een tuinscherm met ruwe afwerking. Geschaafde douglas tuinschermen hebben een wat strakkere uitstraling.

Douglas hout past door de natuurlijke uitstraling mooi bij een klassieke, groene tuin, maar is ook een prachtige toevoeging aan moderne tuinen. Het hout kan een mooi contrast vormen met stenen elementen en zo een moderne tuin een natuurlijke touch geven.

Hardhouten tuinschermen

Een andere populaire houtsoort is hardhout. Dit komt omdat het letter hard hout is en daardoor gaat het lang mee. Het kan beter tegen vocht dan bijvoorbeeld grenen- en vurenhout en is daarom heel geschikt als je graag een houten schutting wilt om lang van te genieten.

Hardhout heeft een donkere, warme kleur die wel vergrijst door weersinvloeden. Omdat de originele kleur het juist een populaire houtsoort maakt, wordt er vaak voor gekozen om hardhout te behandelen met speciale olie. Hierdoor blijft het hout op kleur en gaat het ook wat langer mee, omdat olie voedend is voor het hout.

Composiet tuinschermen

Houten schuttingen zijn mooi, maar vergen ook onderhoud en dat kost tijd. Bovendien is de levensduur beperkt, omdat hout uiteindelijk zal vergaan. Voor wie liever geen tijd kwijt wil zijn aan onderhoud zijn er ook schuttingen van composiet. Dat is een combinatie van houtvezel en kunststofvezel. Daardoor kan het extra goed tegen vocht en het voordeel is ook dat de kleur niet vergrijst. Olie of beits is dus niet nodig. En het materiaal gaat lang mee, vaak zelfs langer dan hardhout. De kwaliteit van composiet is de laatste jaren ook steeds meer verbeterd en het is verkrijgbaar in veel kleuren, van natuurgetrouw bruin tot modern grijs.

Wil je meer weten over keuzes voor tuinschermen? Online vind je veel inspiratie. Kijk ook eens op websites van specialisten, zoals www.tuinafscheiding.nl om te zien wat er allemaal mogelijk is.

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief