Home » Soms zit de kracht van een ontwerp ook in wat je niet ziet

Soms zit de kracht van een ontwerp ook in wat je niet ziet

Sturio & Partners

Door Veerle van Heertum

Een van de tot de verbeelding sprekende karakters in James Bond-films is ‘Q’. Met de door hem ontwikkelde, aan het oog onttrokken slimme technologische hoogstandjes heeft James Bond herhaaldelijk probleemsituaties opgelost. Soms zit de kracht van een ontwerp ook in wat je niet ziet. Dat geldt zeker voor de oplossingen die ontwerper Jack Steur (Sturio & Partners) bedenkt in de huizen die hij ontwerpt. Zo ook in een prachtige vrijstaande villa in het westen van ons land, die nog onder de vlag van KuiperSteur architecten is vormgegeven. Het huis is ontworpen als klassiekmoderne woning, ‘a cocktail with a touch of Amsterdamse School’, aldus Steur. We gaan met hem dieper in op het totale ontwerp.

Interieur en exterieur ontworpen

“Binnen en buiten kunnen niet los van elkaar worden gezien en daarom zitten ze aan elkaar vast. Daarbij is de context van de woning belangrijk voor het ontwerp. Hoe moeten de zichtlijnen lopen, waar komt de zon vandaan? Pas wanneer je dit soort basisvragen hebt beantwoord, komt creativiteit om de hoek kijken. Creativiteit die zich letterlijk met het projectproces zelf ontwikkelt. De beleving moet zowel van buiten naar binnen als van binnen naar buiten zijn”, is de overtuiging van Steur. “Wederom in de juiste context. De eigenaren kwamen naar ons toe met een lijst van wensen en eisen. Ze hadden hun huiswerk uitvoerig gedaan, getuige de hoeveelheid voorbeeldfoto’s en de lengte van de voornoemde lijst. Zelfs het aantal vierkante meters per ruimte, de indeling van vides en de kappen van de woning hadden ze in grove lijnen al uitgestippeld. Wij hebben hun ideeën over exterieur en interieur in 3D gevisualiseerd en laten zien hoe in het geval van hun plannen de zichtlijnen zouden lopen. Tijdens de presentatie waren zij vol lof over de manier waarop we hun voorstellen hadden verwerkt, maar tevens kwamen zij erachter dat het toch niet de meest ideale opzet was. Zo blijkt eens te meer dat architectuur en design meer is dan de optelsom van pinterest- en internetplaatjes, wensen en eisen.” Volgens Steur gaat het om beleving, intuïtieve zaken als vormen, open en dicht, lijnen, licht en donker, textuur, contrasten als warm en koud. “Je moet het spannend maken. Je zou haast denken dat het echt vakmanschap is”, zegt hij met een glimlach en een knipoog.

De klant mee op reis nemen

Steur is van mening dat je de klant mee op reis moet nemen in de zoektocht. “Dat is een projectproces waarvan je van tevoren niet weet waar je met elkaar naartoe gaat en hoe lang het gaat duren. In zo’n proces vinden serieuze en soms pittige discussies plaats. Dat is alleen maar goed, want pas dan wordt er een weloverwogen beslissing genomen. Een waar men geen spijt van krijgt. Voor teambuilding en ontspanning neemt een klant mij ook af en toe mee op reis.” Steur en zijn Building Design Solutions-team regelen alles als de klant dat wenst. Van het eerste initiatief en het bouwen tot en met ‘het doorknippen van het lint’ bij oplevering. “De samenstelling van het team verschilt per opdrachtgever; wij zoeken de meest geschikte mensen per project uit. Het is per slot van rekening maatwerk.”

Alles staat of valt met de detaillering. “Daarom helpen we mee in het bouwteam”, legt Steur uit. “De bouwwereld is voor klanten een beetje een ondoorzichtige wereld. Onze klanten vinden het fijn dat wij met onze expertise hun belangen binnen het bouwteam behartigen. We bewaken afspraken en geven waar nodig input. Wij genieten het vertrouwen om namens de klant het woord te voeren.”

Energieneutraal gebouw 

De woning is voorzien van zonwerende screens en isolerende rolluiken, die volledig zijn weggewerkt. Steur: “Gootoverstekken en de zonweringen en rolluiken dragen actief bij aan minder stookkosten en minder geforceerde koeling. Het is een energieneutrale woning, die bouwfysisch gezien uitdagingen opleverde om alles wind- en waterdicht te krijgen. De woning oogt misschien als een makkelijk project, maar onderhuids is het een complex ontwerp. Alles ziet er rustig, eenvoudig en gedetailleerd uit, maar ‘there is more to it than meets the eye’.” Veel functies zijn tot in detail weggewerkt. Een uitdaging was bijvoorbeeld de schoorsteen, die dienstdoet als rookgasafvoer voor zowel de binnen- als de buitenhaard. Ook over de E- en W-installatie is lang nagedacht. “Op zo’n moment ben je niet alleen ontwerper, maar ook een bouwmeester. Je moet qua constructieve, bouwkundige, bouwfysische en technische zaken vooraf flink de diepte ingaan. Zo is er een betonnen, naar binnen stekende constructieve rand in het interieur aangebracht vanwege de grote glasopeningen in de buitengevel; die is er niet alleen om een spannende lijn langs het plafond te verzorgen. In die constructieve rand zitten onder andere de houten binnenlamellen en lichtpunten verwerkt.”

Ook de manier waarop de fraaie serre een integraal onderdeel vormt van het huis en is verbonden met het schuine dak van de villa, is een inventieve oplossing. “We wilden niet dat de serre er als een soort ‘kas’ tegenaan geplakt zat. Doordat het overstek dat het huis rondom siert – met een profilering in de stijl van de Amsterdamse School – is doorgetrokken als boeideel rond de serre, ontstaat de integratie waarnaar we op zoek waren.” Al met al een geslaagd project, met blije bewoners als kers op de taart. Tot besluit zegt Steur: “Het is een lief en warm gezin, dat nu een lieflijk en warm huis bewoont. Ik ben blij dat we hen hebben kunnen bijstaan als ontwerper, projectmanager, techneut en ‘zaakwaarnemer’ in het gehele proces.”

Tekst: Jan Mol

Fotografie: Peter Baas

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Sturio & Partners | JB Stuc Design | C.W. Rustiekbouw B.V.

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief