Home » Statige droomvilla in Engelse stijl

Statige droomvilla in Engelse stijl

Door admin

Villa met allure

Een kunstwerk. Een villa met allure. Vanuit welke hoek je ook naar de wit gestucte villa kijkt, beklijft en imponeert de statige droomwoning. Niet alleen springt de fraaie detaillering in het oog, maar ook het geslaagde spel tussen de verschillende materialen en de breedte van het bouwwerk vallen op.

“Toen ik tegen de opdrachtgever zei dat het een mooie woning is geworden, zei hij: ‘Nee Bram, het is een prachtige woning geworden.’ Een mooi compliment na een zeer uitdagende, boeiende en leuke samenwerking”, aldus de ervaren architect Bram Eijkman.

Met een eigen karakter

Als de opdrachtgevers bij architectenbureau Atelier 3 aankloppen, hebben ze een duidelijk doel. Ze wensen aan tafel te zitten met de architect die verantwoordelijk is voor het ontwerp van een bijzondere villa in Engelse stijl elders in het land. De betreffende architect is Bram Eijkman.

Terugkijkend op de eerste kennismaking: “Ze waren zo onder de indruk van de uitstraling en de stijl van de woning, dat op de aangekochte kavel een gelijksoortige villa diende te verschijnen. Uiteraard geen exacte kopie, maar bepaalde detaillering, de vormentaal en het materiaalgebruik mochten zeker in het nieuwe ontwerp terugkomen.”

Geen treintje van blokken

De bestaande bungalow op de kavel gaat tegen de vlakte en de ervaren architect maakt op basis van onder meer het programma van eisen, de stand van de zon gedurende de dag en de leefwijze van de bewoners een vlekkenplan van het interieur en ontwerpt daaromheen het exterieur als een passende jas.

Bijzonder aan de voorzijde zijn de getoogde ramen en de fraai uitgevoerde tudorboog, die de entree van de chique villa extra cachet geeft. Het hoogteverschil tussen de in totaal vier verschillende woon- en leefruimtes zorgt dat de brede woning niet als één groot massief blok oogt.

“De aan de hoofdmassa ondergeschikte aanbouwen zijn in de juiste verhoudingen ontworpen, waardoor het geen treintje van blokken wordt”, aldus de vakman van architectenbureau Atelier 3, het in Scherpenzeel gelegen bedrijf dat al meer dan dertig jaar uitblinkt in het ontwerpen van droomwoningen op maat.

Chique uitstraling

De keramische leien op het dak contrasteren fraai met het witte stucwerk, terwijl de plint van hardsteen en het toegepaste zink bijdragen aan de chique uitstraling van de in Engelse stijl uitgevoerde villa.

“De fraaie gootlijsten, de grote overstekken en bijzondere detaillering zijn kenmerken van de ontwerpstijl van Atelier 3”, benoemt Bram Eijkman, die aanstipt dat we in het veelzijdige portfolio van het ervaren bureau een breed scala aan droomwoningen terugvinden.

“Van rietgekapte landhuizen tot strakke moderne droomwoningen en dus bijvoorbeeld deze statige villa. Ik durf te stellen dat dit voor Nederlandse begrippen een unieke woning is. Voor ons als architecten is het natuurlijk fantastisch en uitdagend om een dergelijke woning te ontwerpen.”

“Daarnaast streefden alle partijen, inclusief de zeer betrokken opdrachtgevers, naar het mooiste en beste eindresultaat. Belangrijke schakel tijdens dit project was Cees van Maanen, die als bouwbegeleider optrad en tijdens de bouw de vinger aan de pols hield.”

Comfortabel wonen

De villa is verder voorzien van het ClimaLevel-systeem, dat verwarming, koeling en ventilatie tot één klimaatsysteem verenigt. Zo kunnen de bewoners rekenen op een duurzaam, energiezuinig, gezond en comfortabel wooncomfort. Een goed binnenklimaat is veel meer dan alleen maar een instelbare temperatuur.

Het gaat ook om de hoeveelheid ventilatie en de kwaliteit daarvan. Zonder gebruik te maken van radiatoren of airconditioning is het comfortabel warm in de winter en heerlijk koel tijdens de zomerdagen.

Statig en stijlvol

De binnenzijde van de villa sluit aan op de chique uitstraling van het exterieur. Lange zichtlijnen zorgen voor een bepaalde statigheid, terwijl de veel terugkerende dubbele deurpartijen de verschillende woon- en leefruimtes een stijlvol karakter geven.

Hoewel de woonvertrekken ruim bemeten zijn, voelen zij toch sfeervol en comfortabel aan. Blikvanger is zonder twijfel het indrukwekkende ”“ en door Atelier 3 ontworpen ”“ trappenhuis met verschillende vides in de hal van de villa.

Opvallend en bijzonder sfeervol zijn ook de door interieurarchitect Tine Groen ”“ die het interieur voor haar rekening nam ”“ ontworpen glas-in-loodramen. De in  de tuin geplaatste kunstwerken staan in het verlengde van de genoemde zichtassen, waardoor je een eenheid voelt tussen de woning en de tuin.

“Of we trots zijn op dit eindresultaat?”, herhaalt de architect de vraag. “Dat zijn we zeker. Maar nog belangrijker is dat de opdrachtgevers ontzettend blij zijn met hun droomwoning.”

Fotografie & Styling met dank aan Lisette van de Pavoordt 

Met dank aan de belanghebbende partijen: 

Architectenbureau Atelier 3 | Boreas MeubelMaatwerk

Aannemingsbedrijf J. van der Windt | Van den Hoogen Engineering

ClimaLevel Nederland B.V.

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief