Home » Stephen Versteegh X Porsche Taycan

Stephen Versteegh X Porsche Taycan

Door admin

Stukje geschiedenis

In 1948 legde Ferry Porsche, zoon van prof. Dr-ing. Ferdinand Porsche, de basis voor een lange historie aan sportautomobielen. Deze zouden inmiskenbare, unieke en overerfelijke karakteristieken hebben. 

In maart 1948 rolde het prototype van de epische Porsche 356 de werkplaats uit, om van het asfalt te mogen proeven. De auto was tot stand gekomen door een samenwerking tussen Feryy en zijn vader Ferdinand. Bovendien heeft dit het DNA van het merk bepaald.  

Als iemand de heren Porsche destijds voorspeld zou hebben dat een vierwielige nazaat van die oer-356 in de toekomst 100% elektrisch zou zijn en 2,8 seconden zou doen over een sprint van 0 naar 100 km per uur, dan hadden zij zich zeker achter de oren gekrabd. 

Volledig elektrisch

EXCELLENT Magazine ontving uit handen van Pon”s Automobielhandel de “sleutels” van een vulkaangrijze Porsche Taycan Turbo S. Uitgerust met een clublederen interieur in basaltzwart, oogt de auto even mooi als gevaarlijk.

Een 100% elektrische Porsche die, gevoed door 800 volt, in de sprint ”“ met launch control ”“ accelereert van 0 naar 100 km per uur in 2,8 seconden. Goed voor 1,2 g aan kracht die op het lichaam van de inzittenden wordt uitgeoefend.

De piloot die in de cockpit mag plaatsnemen om hem te testen, is niemand minder dan interieurontwerper Stephen Versteegh.

“Ik heb een hart voor Duitse auto”s”, opent Stephen het gesprek. “Dit is trouwens niet de eerste keer dat ik naast de Taycan sta. Op een beurs heb ik me al eens tegoed gedaan aan de looks van deze auto, overigens geheel tot ongenoegen van mijn zoontje Vincent van 8 jaar. Hij was daar maar wat graag bij geweest, met zijn Porsche Taycan van Playmobil. Zijn favoriete auto, waarvoor hij nu al centjes aan het oppotten is.”

Volop adrenaline

De eerste uitspraak van Stephen na de indrukwekkende rit in de Taycan. “De auto rijdt zeer comfortabel, veel lekkerder dan ik had verwacht van zo”n volbloed sportauto.”

“Er is geen moment geweest dat ik de benzinemotor heb gemist. Je kunt met deze auto rustig op vakantie gaan en uitgerust aankomen, maar je kunt jezelf er ook een adrenalinekick mee bezorgen die zijn weerga niet kent. Een sprint in deze machine is duizelingwekkend heftig.”

Stephen erkent, zoals velen met hem, de absolute x-factor die het merk Porsche bezit. “Aan die naam kleeft een bepaalde magie. Daarvoor hoef je niet eens Porsche gereden te hebben; mensen met passie voor auto”s spreken de naam met respect uit.”

“Het feit dat deze auto 100% elektrisch is, doet niets af aan die x-factor, integendeel. De prestaties, de belijning, de afwerking ”¦ het is een perfecte vertaling van de kernwaarden van het merk naar onze huidige tijd. Erg knap gedaan.”

Over exterieur, interieur en techniek

Voor Stephen heeft de vormgeving van de Taycan diverse raakvlakken met de interieurontwerpen die hij zelf maakt.

“Elk interieur dat ik ontwerp, is anders. Ik stel me in dienst van de opdrachtgever en houd rekening met diens wensen. In mijn interieurs zit geen terugkomend designaspect waaruit je mijn “handtekening” kunt afleiden. Wel ben ik herkenbaar aan de manier waarop ik werk. Welke materialen ik ook toepas, welke kleuren ik ook gebruik, functionaliteit staat altijd voorop.”

“In mijn interieurs moet geleefd worden en dat op een zo mooi mogelijke manier. Dat herken ik enorm in de manier waarop deze Porsche Taycan is vormgegeven. De buitenkant beschikt overduidelijk over dat typische Porsche-DNA; de binnenkant toont het mooiste compromis tussen rijk materiaalgebruik en een optimale functionaliteit.”

“De afwerking is om te smullen, zo mooi. De toegepaste materialen zijn exclusief en je ziet overduidelijk de hand van de techneut terug in de uitvoering. Knap werk en 100% premium. Kijk alleen maar naar het stuurwiel ”¦ dat is een stuk “engineered racing experience”.”

De digitale wereld is op een grandioze manier geïntegreerd in het interieurdesign, is de mening van Stephen: “Met displays die niet recht-toerecht- aan zijn, maar meelopen in de organische vorm van het instrumentarium.”

“De metalen accenten, knoppen en bedieningselementen ademen techniek. Dat is in mijn ogen ook waarom je verliefd wordt op een Porsche, het merk is het aan zijn stand verplicht om die mix van design en techniek in ere te houden. Een echte sportervaring op de allermooiste manier.”

“Degelijk, doordacht en dramatisch wanneer je dat zelf wilt ”“ als je het pedaal namelijk helemaal intrapt.”

Een kwestie van vertrouwen

Stephen zorgt er met zijn ontwerpen voor dat een huis een echt thuis wordt. Daarom drukt hij zijn eigen visie en smaak niet door in een ontwerp, maar gebruikt deze als onderlegger om tot een ontwerp te komen waar zijn klanten zich thuis bij voelen.

“Ik respecteer de specifieke woonwensen van mijn klanten en maak, zoals al vermeld, het mooiste compromis voor hen. Een compromis tussen mijn visie, hun wensen, toegepaste materialen, kleurgebruik en functionaliteit.”

“Ja, dat levert een x-factor op, want ik laat “de ziel” van de bewoners in het interieur terugkomen. En daar zit meteen weer de connectie met deze Porsche Taycan. Het merk weet heel erg goed wat de klant graag terugziet in het ontwerp.”

“Dat Porsche hier enorm de nek heeft uitgestoken om zo”n iconische auto uit te rusten met state-of-the-art elektrotechniek, laat zien dat ze vertrouwen hebben in de fans. De liefhebbers accepteren op hun beurt deze ommezwaai met open vizier. Zo sterk kan een merk dus zijn. Het is, net als in mijn werk, een kwestie van elkaar blind durven vertrouwen.”

Fotografie: Peter Baas

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief