Home » Stijlvol landelijk wonen in de Gelderse Overbetuwe

Stijlvol landelijk wonen in de Gelderse Overbetuwe

Studio Marco van Veldhuizen

Door Nicole Zaaijer

Het Gelderse dorp Elst ligt in de Overbetuwe, tussen Arnhem en Nijmegen. Kenmerkend voor het landschap zijn de rivieren Waal, Neder-Rijn en Linge, de mooie vergezichten met wilgen en uiteraard de bekende fruitboomgaarden. Daar, te midden van de natuur, treffen we een nieuwe woning aan, die eer aandoet aan zijn omgeving. De schuurwoning mag betiteld worden als een signatuurproject van Studio Marco van Veldhuizen uit Oosterbeek. Marco wordt ook wel de grondlegger genoemd van het concept ‘schuurwoning’ en dat zien we terug in het uitgesproken ontwerp van de woning in Elst. Een gesprek met Marco van Veldhuizen, over stijlvol wonen als totaalconcept. De studio was namelijk niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp van de woning zelf, maar ook voor de binnen architectuur. 

Marco van Veldhuizen
Marco van Veldhiuzen

Buiten en binnen lopen naadloos in elkaar over 

Het eerst dat opvalt is de manier waarop Studio Marco van Veldhuizen erin geslaagd is om exterieur en interieur in elkaar over te laten lopen. Marco: “De beleving van de buitenkant van de woning zet zich op een vloeiende manier door aan de binnenkant. De verwachtingen die buiten bij de kijker ontstaan, worden binnen nog eens dubbel en dwars waargemaakt. Dat zorgt niet alleen voor een visuele balans, maar maakt ook dat het totale woonoppervlak groter aanvoelt.” De schuurwoning oogt robuust, met een grote, doorlopende rieten kap. “Zoals je ziet bestaat de daklijn uit één geheel”, vervolgt Marco. “Bewust hebben we zaken als dakkapellen weggelaten, die zouden de robuustheid van het ontwerp tenietdoen. Mede daardoor vindt dit huis zijn verbinding met het landschappelijke karakter van de omgeving. De woning is geen vreemde eend in de bijt, hij hoort hier gewoon.” 

Ook het materiaalgebruik aan de buitenkant draagt bij aan dat principe. Eikenhouten, zwaar uitgevoerde en zwart gebeitste louvres worden bijgestaan door antraciet bakstenen metselwerk en wit pleisterwerk. En het mooie: dat zien we terug in de plattegrond van het interieur, waar natuurlijke materialen de boventoon voeren. 

Marco van Veldhuizen

Veel glas, maar genoeg privacy 

Studio Marco van Veldhuizen heeft intensief samengewerkt met de tuinarchitect. Dit heeft geresulteerd in een schitterende tuin, die op haar beurt ook weer volledig integreert in het omliggende landschap. Zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van de woning is veel aandacht besteed aan het tuinontwerp. Dan is het logisch dat je die tuin niet alleen wilt genieten als je buiten bent, maar ook vanuit huis. “Daar hebben we voor gezorgd door toepassing van veel glas. Uiteraard wel op een manier die privacy waarborgt, alhoewel je op die locatie niet veel inkijk hoeft te verwachten”, schetst Marco. “Een van de mooiste plekken in het huis is de eetkamer, vanaf de eetkamertafel heb je naar twee kanten zicht, op zowel de voortuin als de achtertuin.” 

Marco van Veldhuizen
Marco van Veldhuizen

De keuken als pleisterplaats 

De bewoners gaven duidelijk aan dat in huis het leven vooral om de keuken draait. Daar is door Marco en zijn team op een voortreffelijke manier rekening mee gehouden. “Men vroeg om een stoer huis, van binnen en van buiten, met een duidelijke rol die was weggelegd voor de keuken. Daarom hebben we de keuken ontworpen als een soort kookstudio, waarin degene die kookt de hoofdrol mag spelen. Het kookeiland is tevens een grote bar waaraan de gasten plaats kunnen nemen. Een mooi detail wordt gevormd door de haard die het kookgedeelte en de bar met elkaar verbindt en op barhoogte aanwezig is. Als je daar met 6 of 7 personen vertoeft, dan wordt natafelen een puur genot. Het geheel is vormgegeven als een L-vormig eiland. Kom je aan de andere kant, dan sta je oog in oog met de apparaten kastenwand, waarin twee onopvallende deuren zijn opgenomen. Eén deur geeft toegang tot de berging, de andere tot een aparte barruimte.” 

Ook in de woonkamer komen we een mooie haard tegen als blikvanger. “Echt een plek om lekker te relaxen. De haard zit weggewerkt in de tv-wand. Je kunt om die wand heenlopen en komt dan in een andere tv-kamer.” 

Marco van Veldhuizen

Ook meubel en accessoire adviezen 

In samenspraak met de opdrachtgever geeft Studio Marco van Veldhuizen ook meubel- en accessoire adviezen. “Dat doen we op een zachte manier”, legt Marco uit. “De inrichting moet wel een afspiegeling blijven van de bewoners. Wij wijzen de weg, zij komen met suggestie, wij kijken of dat op een mooie manier in de entourage in te passen is. Zo kom je in het natuurlijk vormgegeven interieur dan ook cognackleurige en olijfgroene kussens en accessoires tegen.” 

Marco van Veldhuizen

Alles in het juiste licht gezet 

Ook het lichtplan komt uit Oosterbeek: “We hebben gebruik gemaakt van lampen die de bewoners uit hun vorige huis hebben meegenomen, in combinatie met spots en hanglampen die wij hebben geadviseerd. Passend binnen de uitstraling van de woning en van toegevoegde waarde als het aankomt op het juist uitlichten van het interieur.” 

De materialen die beneden zijn toegepast, zoals eiken en travertin, vinden we ook boven terug. “Ook boven vind je dezelfde natuurlijke contrasten terug. Neem je de eikenhouten trap naar boven, dan kijk je recht de nok van het dak in. Dat geeft een ongelooflijk ruimtelijk effect. De slaapkamers hebben dan ook allemaal een schuine wand, wit, met daaroverheen de horizontale dakspanten in eiken uitgevoerd, met zwarte beits. Een zeer contrastrijk accent dat binnen het landschappelijke, robuuste karakter van de woning nog eens benadrukt. Vanuit de Master Bedroom loop je zo de belendende badkamer in, waarin je weer travertin en beton cire aantreft.”  

Marco van Veldhuizen
Marco van Veldhuizen

Samengevat kunnen we stellen dat het robuuste karakter van het huis, de mooie contrasten en de natuurlijke materialen, gecombineerd met een niet alledaagse interieurstijl de woondroom van de eigenaren volledig hebben waargemaakt. 

Tekst: Jan Mol

Fotografie: Jaro van Meerten

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief