Stijvolle en bijzondere familiewoning

Bijzonder familiehuis

In de natuurlijke omgeving waar in het verleden stadsbewoners in de weekenden en vakanties genoten van hun vrije tijd, transformeerde architect Bob Manders een vakantiewoning tot een warm, stijlvol en bijzonder familiehuis.

De gerenoveerde voorgevel vormt een prettige kennismaking met de rietgedekte villa aan de achterzijde genieten de bewoners in de gecreëerde tuinkamer van het leven midden in de natuur én van het gerealiseerde zwembad.

Het kloppende hart in de woning is de bijzondere maatwerk-keuken die Bob Manders samen met Culimaat High End Kitchens realiseerde.

Verfijnd karakter

Tijdens zijn eerste kennismaking met de kavel en de bestaande woning onderkent de ervaren Bob Manders de potentie van de locatie en inventariseert hij welke bestaande aspecten de kwaliteit van de woning onderstrepen en derhalve behouden dienen te blijven.

De karakteristieke glasin-loodramen worden met respect voor het rijke verleden gerestaureerd en dragen in de huidige situatie bij aan het verfijnde karakter van de bosvilla.

Tevens zorgen ze voor een bijzondere lichtinval in de woning. Aan de binnenzijde ademt de gerestaureerde haardpartij de sfeer van vervlogen tijden in een verder stoer en robuust interieur.

Statige entree

Geheel naar wens van de opdrachtgevers realiseerde Bob Manders een hoge en statige entreepartij. Een geslaagde precisieklus, die de klasse van de architect accentueert.

Vanwege de horizontale belijning van de gevel kon Bob immers niet aan de droom van de bewoners voldoen. Iets dat hem wel lukte door de bestaande voordeur en zijlichten te verwijderen, een voorportaal te creëren en de huidige entree naar binnen te plaatsen, waardoor de gewenste hoogte kon worden bereikt.

Heerlijke balans

Aan de binnenzijde realiseerde hij een plattegrond die aansluit op de leefwijze van de bewoners en creëerde hij zichtlijnen die naar de diverse waterpartijen rondom de villa leiden.

Het interieur van de ruime bosvilla kent een warme en geborgen uitstraling. Het door Bob Manders ontworpen maatwerk geeft de woning karakter, terwijl de rijke, donkere materialen en de witte wanden en lichte gietvloer elkaar versterken en zorgen voor een heerlijke balans in de woning.

Bijzonder design

Verder verrijkte Bob Manders de woning met een portaal aan de zijkant en een bijzondere tuinkamer aan de achterzijde, waarin hij de fraaie maatwerkkeuken – die van binnen naar buiten doorloopt – situeerde. De met een te openen dak en openhaard voorziene ruimte vormt het kloppende hart van het prachtig gelegen familiehuis.

De in een gedistingeerd materialen- en kleurenpalet uitgevoerde keuken is het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen high-end keukenspecialist Culimaat en Bob Manders.

“Bob denkt altijd out of the box en niet in beperkingen. Dat zie je duidelijk terug in het bijzondere design van deze keuken”, aldus Twan Swanenberg, samen met zijn broer Davy eigenaar van de prijswinnende high-end keukenspecialist Culimaat.

Hij vervolgt: “De keuken is ontworpen door Bob en wij voegden daar onze technische knowhow en ons creatieve vakwerk aan toe. De keuken is functioneel – Bob hield in zijn ontwerp zelfs rekening met de looplijnen van verschillende gebruikers – , tot in het kleinste detail perfect afgewerkt en we pasten hoogwaardige materialen toe. Zo zie je onder meer gerookt Eucalyptus en de marmersoort Havana Brown Leather terug in de keuken”, geeft Twan aan.

Opgaand in bosrijke omgeving

Realisatie dankzij Groenseizoen Tuinen … 

“Op een paar beeldbepalende elementen na – zoals een grote magnolia – hebben we de bestaande tuin helemaal leeggehaald”, geeft Dirk van de Poel aan. De bevlogen eigenaar van Groenseizoen keek bij het ontwerp van de nieuwe tuin goed naar de omgeving, waarin het gerenoveerde huis gelegen is.

“Door de tuin rustig vorm te geven en alleen rondom de woning strakke lijnen toe te passen, vormt de tuin een groene koppeling tussen de woning en de bosrijke omgeving. De tuin wordt als het ware teruggegeven aan de natuur.”

“De organische vormen die dicht tegen de woning zijn geplaatst, zorgen voor een fraaie connectie tussen de woning en de tuin. Door het gazon in een glooiende vorm aan te brengen en daarmee voor lichte hoogteverschillen te zorgen, creëren we rust en beleving in de buitenruimte”, aldus Dirk, die aanstipt dat hij de prachtige tuin nog verder gaat aankleden met fraaie potten en bijzonder meubilair.

“Het zwembad is uitgevoerd in een donkere RAL-kleur, waardoor het op een rustige wijze opgaat in de tuin. De weerspiegeling van de zon in het water zorgt voor extra beleving in deze fraaie tuin.”

Sfeerverhogend louvredak

Realisatie dankzij Livium … 

“In samenwerking met de aannemer en Bob Manders realiseerden wij voor de opdrachtgevers een uniek louvredak van maar liefst 7,75 meter bij 4,30 meter. Uit één stuk en op maat gemaakt. In Nederland is er geen andere partij die een dergelijk groot louvredak kan maken”, geeft Dolf van Maagdenberg aan.

De oprichter en eigenaar van Livium vervolgt: “Door het louvredak in een donkere kleur uit de voeren is de buitenruimte ook in de avonduren bijzonder sfeervol, omdat een dak in deze kleur minder reflecteert dan bijvoorbeeld een witte variant.”

Niet alleen vormt een prachtig louvredak een oogstrelend stijlobject, maar u reguleert er tevens zelf de lichtinval op het terras mee. Zo geniet u wel van het licht, maar heeft u geen last van de zon. En regent het onverhoopt? Dan draait u de louvres helemaal dicht.

Livium werkte veelvuldig samen met toparchitect Bob Manders en verrijkt al sinds de oprichting in 2006 woningen met louvredaken, louvrepanelen en shutters.