Stoer met een elegante touch

Strategische keuzes

Een onderkomen over twee verdiepingen waarmee je voor de dag kunt komen; Zo luidde de opdracht van advocatenbureau DVDW voor hun nieuwe bedrijfshuisvesting in het Haagse gebouw Monarch Tower.

Casper Schwarz Architects creëerde dankzij afgewogen keuzes een eindresultaat van bijzonder hoge kwaliteit.

Kunst van het vak

Aan architecten kleeft nogal eens het vooroordeel dat ze vooral voorstellen doen die veel geld kosten. Dat dit niet altijd zo hoeft te zijn, toont de begin vorig jaar opgeleverde kantoorhuisvesting van advocatenkantoor DVDW op de achtste en negende verdieping van het Haagse gebouw Monarch Tower.

Hoewel het interieur een hoge mate van grandeur uitstraalt, is het met bescheiden middelen gemaakt. Precies zoals het ook hoort te zijn, zegt de interieurontwerper van het project Casper Schwarz.

“Ik kan niet zoveel met het begrip ‘luxe inrichting’. Alsof het alleen maar mogelijk is een hoge kwaliteit te realiseren, wanneer je met dure materialen of merken aan de slag mag gaan. Dit project laat zien dat je ook met een gemiddeld budget een mooi interieur kunt maken. Dat is, denk ik, ook de kunst van ons vak.”

Contrast

Het nieuwe advocatenkantoor aan de Prinses Beatrixlaan kwam in de plaats voor de oude villahuisvesting elders in Den Haag. Het contrast met die vorige werkomgeving is groot: waar je voorheen via trappen de diverse kamertjes op meerdere verdiepingen kon bereiken, straalt je nu een open en transparante werkomgeving tegemoet, waar werkfuncties gescheiden zijn gehouden van zowel het restauratieve als het ontvangstgedeelte.

Een weloverwogen keus, zegt Schwarz: “Veel kantoren worden tegenwoordig open ontworpen, met flexplekken, stilte-ruimten en wat dies meer zij. De bedoeling daarvan is dat de onderlinge communicatie wordt bevorderd en de synergie daardoor verbetert. Maar advocatenkantoren kunnen niet zonder werkkamers, vanwege de vereiste veiligheid, en ook vanwege de concentratie die het vak van werknemers vergt. Hier hebben we het anders opgelost.”

Luchtig

Schwarz koos ervoor om de functies per verdieping te verdelen. Op de achtste creëerde hij de werkkamers en interne overlegruimten, die worden omgeven door de algemene ruimten. De werkkamers zelf zijn goed en netjes ingericht; functionaliteit is hier leidraad.

Veel opvallender echter zijn de algemene ruimten met hun organische glaswanden en kast- elementen, die dankzij kleur, vorm en materialisering het interieur naar een hoger niveau tillen.

Schwarz: “Door de kastelementen buiten de kamers te positioneren, konden de kamers veel compacter worden gehouden. Bovendien treffen werknemers elkaar nu veel vaker op de gang.”

Iets soortgelijks geldt voor de interne overlegruimten die eveneens op de achtste verdieping zijn gepositioneerd. Weliswaar zijn de ruimten afsluitbaar, maar dankzij de glazen wanden blijft de verdieping luchtig. Opvallend daarbij is het veelvuldig gebruik van zowel ronde vormen als verticale belijningen. Behalve dat er zo eenheid ontstaat, versterken de verschillende elementen elkaar.

Grand Café

Ligt op de werkverdieping de nadruk op vooral functionaliteit, op de laag erboven creëerde Schwarz een totaal andere setting. Hier bevindt zich het restauratieve gedeelte van het kantoor, waar werknemers met collega’s of bezoekers in een onalledaagse setting kunnen lunchen, overleggen of – eenvoudiger – iets drinken. Schwarz spreekt van ‘de kwaliteit en elegantie van honderd jaar terug, bezien door de ogen van nu’.

“Het restauratieve gedeelte vormt de verbindende factor van het bedrijf. Dan moet je als interieurarchitect ook een echt uitnodigend interieur ontwerpen. Ik heb geprobeerd terug te grijpen op de binnenhuisarchitectuur, zoals die in het begin van de twintigste eeuw is ontstaan. Dus met de vormtaal en elegantie van toen, maar strak en eigentijds uitgewerkt.”

Vormentaal

Onmiskenbaar de blikvanger in de ruimte is de bar. Deze strekt zich uit over een lengte van bijna negen meter. Het is een werkstuk geworden dat ook in een grand café niet zou misstaan.

Op een fraai gevormde, met verticale lamellen voorziene onderbouw rust een donker gekleurd composietstenen blad, waaronder indirecte verlichting is aangebracht. Het strijklicht dat zo ontstaat, benadrukt de kenmerkende vormentaal.

Tegenover de bar, meer centraal in de ruimte, staat een forse kolom die in dezelfde vormentaal is uitgevoerd: uitgetimmerd in een uitwaaierende vorm, en bekleed met dezelfde metallic gekleurde eiken lamellen als waarmee de bar is omtimmerd. Schwarz complimenteert het interieurbedrijf dat zowel de bar, de kasten als het timmerwerk voor de kolom vervaardigde.

“Dit is hoogwaardig uitgevoerd interieurbouwwerk.”

Sfeer

Veel aandacht ging ook uit naar de verlichting. Die in het restauratieve deel zou je spaarzaam mogen noemen, waardoor er in de ruimte een warme, bijna rokerige sfeer ontstaat. De donkere, van eiken parketdelen vervaardigde visgraatvloer versterkt dit effect.

Op de werkverdieping eronder koos Schwarz – al even opmerkelijk – voor inbouwspots, in plaats van de in kantooromgevingen vaak toegepaste lijnverlichting.

“Vaak wordt gedacht dat alleen lijnverlichting geschikt is om onder te werken. Ik houd er niet van, want lijnverlichting is sfeerloos, kaal en klinisch. Spots functioneren prima, mits natuurlijk op de juiste locatie gepositioneerd en voorzien van voldoende lichtsterkte. Deze spots zijn bovendien individueel instelbaar. Dit doe je via een app op je mobiele telefoon, zodat je in de kamer altijd je eigen gewenste sfeer kunt creëren.”

Haagse mentaliteit

Inmiddels is het kantoor bijna een jaar in gebruik. De geluiden op de werkvloer zijn positief; werknemers hebben het er naar hun zin. Ook Schwarz zelf ziet terug op een bijzonder geslaagd project.

Een nieuw, elegant en ook doordacht interieurwerk staat op zijn portfolio dat bovendien aansluit bij de ‘Haagse’ mentaliteit van het bedrijf.

“Ik kan niet anders dan tevreden zijn met het resultaat. Niet alles wat je wilt is mogelijk. De gehandhaafde plafonds op de werkverdieping had ik bijvoorbeeld graag vervangen zien worden door andere. Maar er staat nu wel een interieur dat past bij het DNA van het bedrijf.”

“Elegant en stijlvol, maar tegelijk warm, menselijk en ook wel een beetje stoer. Want dat laatste past wel een beetje bij Den Haag.”

Strak, naadloos, natuurlijke look & feel

Realisatie van vloeivloeren dankzij Forbo Eurocol

Forbo Eurocol leverde de diverse vloeivloeren voor de werkverdieping van het DVDWadvocatenkantoor met een even strak als naadloos resultaat, samengesteld uit grotendeels hernieuwbare grondstoffen. Een unicum, volgens Forbo Eurocols Accountmanager Architecten & Facility Linda Wijnands.

Vloerafwerkingen, weet iedere interieurarchitect, zijn in hoge mate bepalend voor de uitstraling van interieurs. Dit geldt zeker ook voor de nieuwe bedrijfshuisvesting van advocatenkantoor DVDW in Den Haag.

Forbo Eurocol uit Wormerveer leverde hier hun zogeheten LiquidDesignvloeren die – behalve bijzonder fraai – grotendeels zijn opgebouwd uit natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen. Uniek in Nederland, zegt Accountmanager Architecten en Facility Linda Wijnands.

“Traditionele gietvloeren waren altijd vervaardigd uit grondstoffen die het milieu belastten. Onze vloeivloer bestaat uit een mengeling van onder andere kurk, lijnzaadolie en houtmeel, stoffen dus die voor honderd procent hernieuwbaar zijn. Dat we hiermee de enigen in Nederland zijn, vervult ons met trots.”

Afstemming 

De vloeivloeren werden geïnstalleerd in het werkdeel van het advocatenkantoor, op de achtste verdieping van het gebouw. De LiquidDesign-kleuren – een grijs- en aardetint – zijn in diverse ruimtes toegepast en sluiten naadloos aan bij de overige gebruikte materialen en kleuren. Wijnands roemt de fijne afstemming die architect Casper Schwarz in zijn ontwerp wist te bewerkstelligen.

“Schwarz heeft een goed oog voor hoe bijvoorbeeld vloerafwerkingen en ameublementen elkaar kunnen versterken. Dit project vind ik daarvan een schoolvoorbeeld.”

Duurzaam 

Forbo Eurocol is een belangrijke speler in vloerenland. Niet alleen vanwege de productkwaliteit, maar ook omdat Forbo Eurocol een totaalpakket biedt, waarmee de vloer kan worden opgebouwd van egalisatiemiddel tot afwerkingsvloer. Hiermee wordt de hoogst mogelijke kwaliteit gegarandeerd.

Daarnaast worden ook trainingen en opleidingen gegeven, voor zowel beginnende als meer ervaren verwerkers. Wijnands wijst nog op een derde voordeel van de in het advocatenkantoor toegepaste Liquid Design-vloeren.

“Ze zijn eenvoudig te verwijderen, zonder dat de egalisatie wordt aangetast. Het product is dus eventueel recyclebaar. Heel duurzaam inderdaad.”

Designed to connect

Realisatie dankzij Plan Effect 

Licht en ruimte, kleuren en materialen, sfeer en stijl… ze bepalen in grote mate ons gevoel en ons gedrag. Dat geldt ook voor onze werkomgeving. Of we ons nu moeten concentreren, een goed gesprek moeten voeren of elkaar willen inspireren: het is belangrijk dat we ons prettig voelen.

De systeemwanden van Plan Effect zorgen daar al dertig jaar voor. Onze projecten brengen sfeer, beleving en verbinding, van mens tot mens in een ruimte die samenbrengt.

Als familiebedrijf zijn we uitgegroeid tot de specialist op het gebied van hoogwaardige systeemwanden. We blijven innoveren en hebben een passie voor perfectie. U ziet het terug in onze innovatieve producten, veelzijdige collectie en hoogwaardige projecten: een hoekje dat subtiel is afgerond, een naad die nauwelijks zichtbaar is, een profiel dat nóg minimalistischer is…

Bij ons telt ieder detail. En dat kan ook, omdat we onze productie geheel in eigen huis verzorgen. Maar misschien zit het ‘m wel veel meer in onze mentaliteit. Want een familiebedrijf zijn we gebleven. Dat betekent drie dingen: goed luisteren naar de opdrachtgever, continu afstemmen op wat de markt vraagt en leveren wat we beloven.

Zo zoeken we de verbinding in alles wat we doen. En dat voelt u wanneer u met ons samenwerkt.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ervaar het in onze showroom!

Fotografie | Peter Baas

Met dank aan de belanghebbende partijen: 

Casper Schwarz Architects | PGA Totaalinrichters

Smeulders Interieurgroep | Plan Effect Systeemwanden

Forbo Eurocol Nederland B.V