Home » Studio Ruim creëert synergie

Studio Ruim creëert synergie

Door marketing
Interior Keizersgracht, Amsterdam. Designed by Studio Ruim, Amsterdam

Restauratie en modern verbouwen

Sigrid van Kleef vormt samen met René van der Leest het in 2003 gestarte Studio Ruim. Het kleinschalige en creatieve bureau is gespecialiseerd in het restaureren en modern verbouwen van monumentale panden. “We zijn altijd op zoek naar bijzondere plekken, plekken met een verhaal. Het gebouw zelf is voor ons evenzeer een inspiratiebron als de wensen en dromen van de klanten”, aldus Sigrid.

Alle projecten en opdrachtgevers krijgen van Sigrid en René de persoonlijke aandacht die ze verdienen. De toegewijde ontwerpers begeleiden dan ook ieder project zelf van het begin tot het einde. Het creatieve duo ontwerpt tevens decors en kostuums voor theaterproducties en rondde met succes de opleiding Restauratietechnieken af.

Vloerenspecialist Europa Parket is verantwoordelijk voor de stijlvolle houten vloer in de woning.

Lichtontwerp & Lichtplan

Sigrid: “Elk project is voor ons als een nieuw schilderij. We beginnen met een leeg doek en maken een ontwerp op maat, dat voor elke klant uniek is. We werken veelal met eerlijke materialen zoals hout, staal, glas en steen, omdat we de ervaring hebben dat die materialen echt passen bij de natuur en sfeer van een monumentaal pand.”

Studio Ruim besteedt ook veel aandacht aan het lichtontwerp, omdat zowel daglicht als kunstlicht de sterke eigenschappen van de architectuur moeten benadrukken. “Een goed lichtplan belicht letterlijk de ziel van een gebouw en laat het stralen. Met ons moderne ontwerp creëren we een synergie tussen de nieuwe en de oude kenmerken van het gebouw, waardoor het duurzaam is voor de toekomst en tegelijkertijd de geschiedenis respecteert. Als mensen denken dat het pand zijn originele staat heeft behouden, vinden wij dat een groot compliment”, aldus Sigrid.

Persoonlijke werkwijze

Tijdens de eerste ontmoeting met de klant en het aan de Amsterdamse grachten gelegen pand hadden interieurarchitecten Sigrid van Kleef en René van der Leest niet alleen oog voor de kansen die de woning bood, maar zeker ook voor de wijze waarop de opdrachtgever – een drukbezette man die na vele verhuizingen behoefte had aan een rustpunt in zijn leven – zich door het pand bewoog.

Een belangrijk aspect in de persoonlijke werkwijze van Studio Ruim. Het duo ontwerpt bij voorkeur op de locatie zelf. Door een periode volledig op te gaan in de sfeer van het pand, laten ze de woning op zich inwerken. Zo ervaren ze optimaal de kwaliteiten ervan en kunnen ze het huis weer laten stralen.

Strakke en moderne elementen

De entree van de Amsterdamse grachtenwoning lijkt origineel te zijn, maar is – samen met de guirlandes, bogen en gewelven – in oude glorie hersteld met behulp van archiefmateriaal. De combinatie van deze authentiek ogende details met strakke en moderne elementen, een gedurfd kleurenpallet en luxe materialen, maakt het huis aan de Keizersgracht een typisch project van Studio Ruim. Tijdens de grondige renovatie is tevens de routing op de wensen en de leefwijze van het gezin afgestemd.

Kamers met ieder een eigen karakters

In de gang bij de entree is het witte Arabescato-marmer als een open boek neergelegd, dat doorloopt in de lambrisering. Daar zorgt de combinatie met bruin Billiemi-marmer voor een speels samenspel, dat diepte brengt.

Bij het betreden van de leefruimtes valt op dat elke kamer een eigen karakter met eigen structuren en kleuren kent. Zo heeft de woonkamer met z’n donkere kleuren en lichtspel iets theatraals. Aan het plafond hangt een stalen, zelfontworpen lichtobject, dat geïnspireerd is op 17e-eeuwse plafondornamenten uit de tijd waarin het huis gebouwd is.

Moderne keuken

De keuken heeft een masculiene uitstraling met een betonnen vloer, een volledig met Belvedére-marmer bekleed eiland en kasten van onbewerkt blauwstaal, die de hele wand verrijken en terugkomen in de onderliggende slaapkamer in het souterrain. Door het dakraam van de keuken is te zien hoe het origineel gestucte blokkenpatroon van de buitenmuur binnen doorloopt en voor verbinding zorgt.

Het industriële ontwerp van de keuken vloeit moeiteloos over in de klassieke grandeur van de eetkamer, waar traditionele ronde vormen gecombineerd worden met moderne elementen. Achter de historische wanden zijn de nieuwste lichttechnieken weggewerkt, zodat het op het eerste gezicht lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

Balans & eenheid

“Het industriële ontwerp en de moderne elementen benadrukken de klassieke aspecten van dit monumentale pand. Het is onze specialiteit om daarin precies de juiste balans te vinden en eenheid te scheppen”, aldus Sigrid. Met originele details, maatwerk, een gedurfd kleurenpalet en luxe materialen weet Studio Ruim dit grachtenpand weer z’n oude grandeur terug te geven, met een moderne twist.

Fotografie: Daniel Nicolas

Dit project is gerealiseerd door Studio Ruim 

Met dank aan de volgende belanghebbende partijen:

Legemaat van Elst | Europa Parket | Proest Interior

Westerhaard | Gaggenau | Quooker