Home » Subsidies voor leergierige meubelmakers

Subsidies voor leergierige meubelmakers

Door Lisette Trinthamer

Welke subsidies kan ik gebruiken voor leergierige meubelmakers?

Het vak van de meubelmakers is steeds meer en meer in trek. Consumenten willen handgemaakte, unieke meubels en verruilen daarom massaal hun inboedel wat ze eerder bij de grote woonwinkels haalden. Maar die meubels moeten dan wel gemaakt worden. Met enkele regelingen maakt de overheid dat een stuk haalbaarder.

Werken en leren

Zagen, schuren en lakken: in fabrieken zijn steeds meer vaklieden weer druk in de weer om de mooiste meubels in elkaar te zetten. Het is alleen wel alom bekend dat steeds minder jongeren voor een vak kiezen waarbij ze handen uit de mouwen moeten steken, zoals bij een meubelmakerij. Hoe vind je dan nog iemand met de geschikte ervaring en kunde? Om het werken en leren wat meer te combineren, heeft de overheid schillende regelingen waarmee zij ondernemers een handje helpen.

Slim

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt vanaf 2020 jaarlijks 48 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die gericht zijn op het stimuleren van leren en ontwikkelen in het mkb. Ook grootbedrijven in de landbouw-, recreatie- en horecasector maken aanspraak op een dergelijke subsidie. Daarvoor stelt de overheid 1,2 miljoen euro beschikbaar. Met de SLIM regeling krijgen mkb-bedrijven voor allerlei projecten op het gebied van scholing en ontwikkeling een subsidie. De maximale subsidiehoogte voor individuele subsidieaanvragers is € 25.000 en voor samenwerkingsprojecten zelfs € 500.000. Reken maar uit hoeveel leergierige meubelmakers jij hiermee kunt helpen.

Stapje terug

Ga jij liever een stapje terug door niet gelijk met volwaardige meubelmakers aan de slag te gaan, maar sla jij liever de handen ineen met scholieren of studenten? Dan zou je binnen jouw bedrijf speciale leerplekken kunnen openstellen die je aan hen aanbiedt om in de praktijk alvast ervaring op te doen. Iets minder inzet nodig, maar hiervoor is ook minder subsidie beschikbaar. De subsidie praktijkleren is een tegemoetkoming in de kosten voor begeleiding van een leerling of student. Deze tegemoetkoming kan, afhankelijk van het aantal weken begeleiding, oplopen tot maximaal € 2.700 per jaar, per leerwerkplaats.

Hopelijk bieden deze subsidies jou nieuwe inzichten en kun jij snel aan de slag met nieuwe meubelmakers.

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief