Home » Thuiskomen in een tuin met een vleugje magie

Thuiskomen in een tuin met een vleugje magie

Jaap Sterk Exteriors ontwerpt grensverleggend

Door Veerle van Heertum

Het ligt in de aard van de mens om dingen te willen begrenzen. Afbakenen wat mijn en dijn is, zo ook als het om het eigen erf gaat. Hekjes en heggen stellen paal en perk aan inkijk en uitzicht. Het paradoxale daaraan is dat we intens kunnen genieten van plekken waar vrijheid heerst, waar onze blik niet meer wordt begrensd. Als die visuele vrijheid ons recht in het hart raakt, dan zou het toch mooi zijn als we daar thuis ook van kunnen genieten. Jaap Sterk, eigenaar en tuinarchitect bij Jaap Sterk Exteriors, begrijpt dat als geen ander en ontwerpt tuinen met een vleugje magie. Buitenplaatsen met een grensverleggend uitzicht. Uitkijkend over dijken en water, genieten we op zijn kantoor in Ooij van de weidse blik die we cadeau krijgen tijdens een fijn gesprek over een onlangs gerealiseerd project.

‘What you see is what you get’

Wie bij Jaap Sterk komt voor een tuinontwerp, wordt getrakteerd op een fotorealistisch 3D-ontwerp. “Wij werken met de allernieuwste 3D-ontwerp- en rendersoftware, op heel krachtige computers”, legt Jaap Sterk uit. “Een 3D-ontwerp geeft een uitermate realistisch beeld van de toekomstige tuin. Het voordeel van deze werkwijze is dat we virtueel door de tuin kunnen lopen, we dag en nacht kunnen simuleren en kunnen bepalen waar het zonlicht vandaan komt. En alles is in 360˚ te bekijken. Voor de uitvoerende partij, de hovenier, is het 3D-ontwerp een prachtig houvast. Veel beter dan platte 2D-tekeningen, waarbij gegokt moet worden welke dimensies de getoonde onderdelen hebben.” Het ‘what you see is what you get’-principe is hier van kracht.

‘Typisch Jaap Sterk’

Jaap Sterk Exteriors geniet landelijke faam. De spraakmakende projecten spreken voor zich, maar ook de werkwijze valt op. Wat is typisch Jaap Sterk? “Wij proberen altijd alle wensen van de klant te combineren in het ontwerp, ook al lijkt het soms onmogelijk in den beginne. Maar creativiteit en innovatiekracht zijn in combinatie onverslaanbaar. Het lukt ons altijd om zo dicht mogelijk bij de droom van de klant te komen.” Een terugkerend aspect in de tuinontwerpen is dat de tuinen strak lijken, maar bij nadere beschouwing heel natuurlijk en speels overkomen. “Ik probeer de strakheid in de architectuur te vinden, maar dit daarna ook weer los te laten. Door dat te doen, kan ik de tuin een natuurlijke aansluiting geven op de omliggende natuur.”

Ongehinderd genieten van tuin en uitzicht

Het project waarvoor we in Ooij zijn gekomen, betreft een villa in Gelderland, aan het water. Het eerste wat opvalt, is de gastvrije voortuin met oprit. Geen hek of heg te bekennen. “Dat hebben we bewust gedaan. Een volledig zicht op de woning voelt gastvrij. De privacylijn hebben we verlegd naar de woning zelf, door links en rechts houten schuttingen met poorten te plaatsen. Datzelfde hout hebben we laten terugkomen op de plaats van de garagedeur. Willen de bewoners privacy, dan doen zij de poorten op slot en dient men aan de voordeur aan te bellen.”

Aangekomen bij de achtertuin, worden we getrakteerd op een sprookjesachtig mooie setting. “Zie je wat we gedaan hebben?”, vraagt Jaap Sterk. “We hebben de tuin ontdaan van visuele barrières. Op het perceel van de buren staat een mooie boom. Door de tuin over te laten gaan in die van de buren, maken we gebruik van natuurlijke coulissenwerking. Ergo, de eigen tuin stopt niet op de kadastrale scheiding. Hetzelfde geldt voor het uitzicht richting het water. Er is gebruikgemaakt van terrassenwerking, door een neerwaartse route vanaf het terras naar het water te creëren. Geen visuele obstakels en door de keien vanaf de waterlijn door te laten lopen naar boven, de tuin in, wordt je blik over het water heen getrokken, de verte in. Zelfs het bos aan de overkant hoort nu bij de tuin. Hoe weids wil je het uitzicht hebben? Hier zijn geen grenzen, maar kun je ongebreideld genieten.”

Finesse zit in de details

De terrassenwerking wordt doorgezet in de stapstenen, die zijn gemaakt van zwevende betonplaten. Daartussen liggen keien en staan steppeachtige plantjes. Het terras is gemaakt van vlinderbeton, daarop staat een prachtige overkapping. “De grens tussen binnen en buiten vervaagt op deze manier, dit vergroot het leefoppervlak van de woning.” De houten treden die vanaf het betonnen terras naar beneden voeren, gaan volledig op in de entourage. “Extra sfeer wordt gecreëerd door het toepassen van meerstammige boompjes en een goed verlichtingsplan. De lampen zorgen voor sfeer en lichten de tuin ‘s avonds subtiel uit. Wie een boek wil lezen in de tuin, moet zelf even een lampje meenemen.” Al met al kunnen we concluderen dat de tuin die we zojuist gezien hebben een signatuurproject voor Jaap Sterk Exteriors is. Een tuin om te vieren, maar ook een tuin die de woning zelf meerwaarde geeft, letterlijk en figuurlijk.

Tekst: Jan Mol

Fotografie: Peter Baas

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief