Home » Toekomstbestendig en idyllisch wonen in Wateringen

Toekomstbestendig en idyllisch wonen in Wateringen

WnS Architecten

Door Stagiair

Een karaktervolle, landelijk moderne woning aan de hoofdstraat in het centrum van Wateringen. Twee blije eigenaren die dankzij de inspanningen van WnS Architecten hun toekomstbestendige droom in vervulling zagen gaan. Dave Smelt, architect bij en founder van WnS Architecten, weet nog goed met welke wensen deze opdrachtgevers kwamen binnenstappen. “De woning hoefde niet te groot te zijn; de nadruk lag op een charmant karakter, weliswaar opvallend met een landelijke uitstraling, maar geen inbreuk plegend op het karakteristieke straatbeeld. Daar zijn we in geslaagd. Het huis biedt een gezellige, dorpse aanblik.” 

Pannen of toch riet op het dak? 

In het eerste ontwerp was een pannendak voorzien. Smelt: “De bewoners twijfelden over een rietgedekte kap of een pannendak. De woning is contrastrijk ontworpen, met wit, donkergrijs en antracietgrijs als gevelkleuren. Best gewaagd, omdat in de straat geen andere witte woning staat. De keuze van de bewoners om uiteindelijk voor riet te gaan, bleek een goede: het dak vormt een prachtige bekroning op de gevel. De gemeente had dan ook geen moeite met het goedkeuren van het eindontwerp. De contrastrijke gevel, opgetrokken uit donkergrijze plintsteen en witgeschilderde baksteen en voorzien van antracietgrijze kozijnen, ramen en deuren, zorgt voor de nodige beleving. Het rieten dak zorgt voor landelijke rust.” Het antracietgrijs is ook aanwezig op de dakkapellen, die eigenwijs buiten de rieten dakbedekking uitsteken. Deze landelijk moderne villa is inderdaad een visuele verrijking van het straatbeeld.  

Bescheiden woonoppervlak 

De eigenaren hadden geen behoefte aan een volledige tweede verdieping; de kinderen wonen namelijk grotendeels op zichzelf. “Dat is de reden dat het dak begint na de begane grond. Alles wat de bewoners zelf nodig hebben om comfortabel te leven, bevindt zich op de begane grond. Onder de kap tref je twee slaapkamers en een badkamer aan, waar de kinderen nog steeds een eigen plek hebben als ze thuiskomen”, legt Smelt uit. “Daarmee is de woning echt toekomstbestendig en precies groot genoeg voor twee personen. Een mooie bijkomstigheid is dat deze lage woning mooi opgaat in het straatbeeld.” Het huis is vrijstaand gebouwd, met een inpandige garage. “Door de garage inpandig te maken, konden we slim met de beschikbare kavelruimte omgaan. De traditionele garagedeuren betrekken de inpandige garage op een zeer passende manier bij de gevel. Het totaalplaatje klopt gewoon.”  

Binnen is het knus, met in elkaar overvloeiende ruimtes. Een overdekt terras aan de achterzijde laat de grens tussen binnen en buiten subtiel vervagen. “De overkapping is van hout gemaakt en is gelijkgetrokken met de erker aan de zijgevel. Eigenlijk is de veranda (die volledig met glazen deuren afsluitbaar is) het verlengde van de leefkeuken. Zo heb je vanuit de keuken contact met de buitenruimte en omgekeerd. Je kunt in principe 365 dagen per jaar buiten vertoeven. Daarmee vergroot je het totale leefoppervlak van de woning.” De keuken speelt een centrale rol in de leefstijl van de bewoners. “Daar zullen ze het meest zitten. De woonkamer is een mooie loungeruimte, waar vooral wordt gelezen en televisie gekeken “, aldus Smelt. WnS Architecten is uitermate slim omgegaan met de indeling van de binnenruimte. Op een bescheiden oppervlak worden comfort, leef- en bergruimte zeer gebalanceerd gecombineerd. 

Het zonnetje in huis 

De gehele benedenruimte treedt rijkelijk daglicht binnen dankzij de ligging van het huis op de kavel. “Ik speel graag met licht en zicht”, verklapt Smelt. “Door te kijken waar de zon opkomt en daar rekening mee te houden in de geveloriëntatie, creëren we binnen een genuanceerd, natuurlijk en mooi gefilterd licht. Door de juiste verhoudingen en plaatsing van de ramen zorgen we ervoor dat het contact tussen binnen en buiten tweerichtingsverkeer is.” 

Met een door Studio F geadviseerd interieur en een door WnS Architecten ontworpen interieur layout en buitenarchitectuur staat in Wateringen een woning die warm aandoet, geborgenheid uitstraalt en op een eigen, unieke manier welkom heet. Tot besluit zegt Smelt: “Ook voor deze woning geldt dat het succes voortkomt uit een innige samenwerking met de klant. Het ontwerpproces is een mooie evolutie: het plan groeit en krijgt vorm onder je vingers, gedreven door ieders inbreng. Daar geniet ik denk ik nog het meest van: dat partnerschap aangaan met de klant. Samen de weg verkennen, met iets moois aan de horizon!” 

Tekst: Jan Mol

Fotografie: Alexandre Verrier

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

WnS Architecten | VITO bouw | Vogels Tuinen | Caja Interieurprojecten

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief