Home » De magie van speelgoed op de mooiste manier teruggebracht

De magie van speelgoed op de mooiste manier teruggebracht

Hier is je alibi om weer te kunnen genieten van je kindertijd

Door Veerle van Heertum

“Ken je de uitspraak: ‘Never kill the kid in you’? Dat is me op het lijf geschreven, daarom speel ik nog steeds met speelgoed.” Aan het woord is Dion Varossieau, mede-eigenaar en creatief directeur bij het bijzondere bedrijf Toiz Art. Samen met partner Maya Slegtenhorst, die zijn passie deelt, transformeert Dion vintage speelgoed tot kunstobjecten. Daarmee geven zij iedereen die hunkert naar dat heerlijke gevoel dat speelgoed je in je kindertijd bracht een perfect alibi om opnieuw kind te zijn. Op de allermooiste manier, want de kunstwerken die Toiz Art maakt, zijn een verrijking voor het interieur. Stuk voor stuk ‘conversational pieces’, die een karaktervolle rol spelen in de inrichting. Een gesprek met twee bevlogen mensen die samen de wereld een stukje mooier maken.

Kunst ontstaat door en tijdens de samenwerking

Dion en Maya werken met een breed scala aan materialen om vintage speelgoed in een kunstwerk te transformeren. “We werken met verf, bladgoud, bladzilver en allerlei soorten textiel, om er een paar op te noemen”, schetst Maya. “De basis is altijd een ‘trouvaille’, een stuk vintage speelgoed dat we na een lange zoektocht hebben gevonden of waar we in onze zoektochten spontaan tegenaan lopen.” Een mooi voorbeeld is een rijk uitgedoste Playmobil-pop van 80 cm hoog, met aangebracht bladgoud, beschilderingen en diverse exclusieve stoffen. Dion: “Eens in de zoveel tijd lanceert Playmobil een blow-up van hun poppetjes. Wij hebben een manier gevonden om deze grote poppen te kunnen bemachtigen. Zeer exclusief en als wij klaar zijn met de transformatie naar kunstwerk, is zo’n pop meer dan uniek. Het mooie is dat je hem altijd zult herkennen als Playmobil. En wie heeft in zijn jeugd niet met Playmobilpoppetjes gespeeld? Het mag gewoon weer, door dit kunstwerk in huis te halen.” Kunst ontstaat in het atelier van Dion en Maya puur door en tijdens hun samenwerking. “Niets staat van tevoren vast”, oppert Maya. “We gaan samen die reis aan en elke afslag die ons goed lijkt nemen we. Natuurlijk volgen we een plan, maar waar de reis heengaat en eindigt is voor ons ook altijd een verrassing.”

Schuren, modelleren en beeldhouwen

Als ze bij Toiz Art iets creëren voor henzelf, dan is er altijd sprake van een reis zonder eindbestemming. Dion licht toe: “We werken met speelgoed en materialen waarvan we vooraf niet weten hoe het eindresultaat eruit gaat zien. We schuren, modelleren en beeldhouwen zoals het ons op dat moment ingegeven wordt. Daarin vullen we elkaar perfect aan. Soms komen materialen op ons pad als we onderweg zijn, waarvan we zeggen ‘Dat is leuk voor het project dat we nu onder handen hebben’, of we zien er toepassingen in voor toekomstige kunstwerken.” Toiz Art werkt ook in opdracht. “Na gesprekken met de opdrachtgever maken we schetsen, die we persoonlijk doornemen met de klant. Het eindproduct leveren we altijd hoogstpersoonlijk af. Zo’n opdracht is een iteratief proces, de schets is niet meer dan een leidraad. Maar hoe en welke materialen toe te passen, dat is voor iedereen een verrassing. Kunst ontstaat ‘on the fly’.” Maya: “Zo hebben we eens een pop voor Herman den Blijker mogen maken. Tijdens een van onze ‘strooptochten’ stuitten we op een kistje vol met proefdiamanten. We wisten meteen dat deze perfect zouden staan op de pop voor Herman.”

‘Surf and turf’

Het samengaan van materialen zorgt voor unieke ontmoetingen. “Vergelijk het met een gerecht als ‘surf and turf’ in een restaurant. Daar op je bord komen garnalen uit zee en vlees van het land elkaar tegen. Een ontmoeting die in de natuur nooit had plaatsgevonden, maar door een creator tot stand is gebracht. Zo is het ook bij onze creaties. We laten materialen die je anders nooit bij elkaar zult zien elkaar versterken”, aldus Dion. “Soms zoeken we naar bepaalde materialen en kunnen deze niet vinden. Dan improviseren we en dat levert vaak de mooiste verrassingen op.” Het uitgangspunt in de kunstwerken van Dion en Maya is ‘speelsheid’. Soms gebruiken ze geen speelgoed als basis, maar een object dat ze op een speelse manier tot kunstwerk verheffen. “De olifantenkop is daar een mooi voorbeeld van”, laat Maya ons zien.

‘Wij maken wat jou doet stralen’

Wie in het echt wil proeven van de kunstwerken van Toiz Art, kan daarvoor terecht in het ETC in Culemborg, waar een deel van de collectie tentoongesteld staat. Dion: “We zijn ons altijd bewust van onze doelgroep. We maken kunst die past in interieurs. Daarvoor is het noodzakelijk dat we weten hoe je interieur eruitziet en we nodigen klanten dan ook uit om langs te komen met foto’s van het interieur. Kunst moet passen, moet een emotie oproepen en jouw karakter laten zien. Zo hebben we een klant gehad die vroeger een enorme Pokémon-fan was. En nog is overigens. Die wilde Pikachu in huis. Zijn partner vond dat een beetje een raar idee. Wij hebben een levensgrote Pikachu gemaakt, op een mooie, sierlijke voet. Dat kunstwerk was volledig afgestemd op het interieur. Je raadt het vast al: toen het eenmaal stond te pronken in de huiskamer, waren alle bezwaren van de partner weg. Kortom: wij maken wat jou doet stralen!”

Afscheid nemen doet soms pijn

“We maken kunst voor onze klanten die we zelf ook mooi vinden. Dan doet afscheid nemen soms pijn, als het kunstwerk het atelier verlaat. Maar zo hoort het te gaan, onze kunstwerken krijgen een leven elders. Soms zou ik weleens die vlieg op de muur willen zijn die even checkt hoe het met ons ‘kindje’ gaat”, zegt Dion lachend. “Vergelijk het met kinderen die een tekening maken voor hun ouders. Wij maken die tekening nu voor volwassen mensen.”

Tekst: Jan Mol

Fotografie: Marco ter Beek photograpy

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief