Toonbeeld van luxueus en modern wonen

BNLA architecten ontwerpt sfeervolle bungalow van dertig meter breed

Nee, het was zeker niet de uitstraling van de bestaande bungalow die de opdrachtgevers deed besluiten om de kavel te kopen. Het was vooral de potentie van het grote perceel dat de doorslag gaf. De gedateerde bungalow kreeg een nieuwe uitstraling, werd verrijkt met een flinke aanbouw en is thans een moderne en sfeervolle blikvanger met mediterrane uitstraling. Vanuit het luxe en comfortabele interieur hebben de bewoners de zo gewenste connectie met de tuin. Arjen Bloem van BNLA architecten: “Als we bij de opdrachtgevers op bezoek zijn, zien we een grote glimlach op hun gezichten. Je voelt dat ze helemaal op hun plek zijn.”

Maar liefst dertig meter. Zo breed is de beklijvende en strakke bungalow. Het witte stucwerk gaat een fraaie relatie aan met het toegepaste hout, terwijl de glazen passages niet alleen de vloeiende overgang tussen de bestaande bouw en de nieuwbouw accentueren, maar eveneens bijdragen aan de natuurlijke lichtinval in de woning. Net als bij de gelukkige bewoners overheerst ook bij BNLA architecten een positief gevoel over het gehele traject en het eindresultaat.

“Wij ontwerpen altijd in teamverband, waardoor deze woning dus echt het resultaat van samenwerking is. Samenwerking tussen ons als ontwerpers, maar ook de opdrachtgevers zelf hebben een grote rol gespeeld in het proces. Ze waren betrokken, dachten over zaken mee en hebben ook nog eens een goede smaak. De eigenaar kwam bijvoorbeeld met het idee om de patio als een minimalistische Japanse binnentuin in te richten, wat zeer goed aansluit bij de totale ambiance. Zelf spreekt de voorzijde me in het bijzonder aan. De bungalow heeft een mediterrane uitstraling en het panoramaraam benadrukt de horizontaliteit van de geschakelde volumes. De structuur van de houten gevelbekleding naast het raam maakt de verbinding naar de garagedeuren in de uitbouw”, aldus architect Arjen Bloem.

Bepalende sfeermaker
De luxe maatwerkkeuken – waarvoor Europees notenhout is gebruikt –, de eetkamer en de televisiehoek vormen het kloppende hart van de woning. De open ruimte telt een behoorlijke oppervlakte, maar voelt door de warme inrichting gezellig aan. Bepalende factor in het geheel is de haardpartij, die eveneens dienstdoet als televisiemeubel. De met natuursteen belegde sfeermaker zorgt als room divider voor een fijne verdeling tussen de verschillende woonfuncties, waardoor je geborgenheid voelt in de sfeervolle bungalow.

Aan de buitenzijde vinden we de toegepaste natuursteen terug op de plek waar voor de grondige transformatie de drive-in garage was gesitueerd. Arjen Bloem: “In de lagergelegen ruimte waar vroeger de auto stond, wordt nu geslapen. Door een glazen pui toe te voegen, is er nu sprake van een lichte slaapkamer. In dit gedeelte van de bungalow vinden we verder onder meer nog een gameroom en nog twee slaapkamers.”

Relatie tussen binnen en buiten
Door het open karakter van de achtergevel kijk je vanuit het sfeervolle woongedeelte uit op de ruime tuin. Feit dat de strakke Microtopping-vloer niet alleen binnenshuis, maar ook op het terras is aangebracht, versterkt de duidelijke relatie tussen woning en tuin. De bestaande luifels aan de achterzijde werden eveneens aangepakt tijdens de grondige metamorfose. “Het huidige overstek zorgt voor meer beschutting, waardoor je een aangenamere plek op het terras hebt. En niet te vergeten: de bewoners hoeven bij flinke zonneschijn niet de gordijnen te sluiten om de lichtinval te beperken, zodat de zo gewenste connectie tussen binnen en buiten behouden blijft. Door de luifel te voorzien van een glasstrook is er ook via de bovenzijde sprake van een natuurlijke lichtinval. Het toegepaste hout zorgt voor nog meer sfeer op de buitenruimte.”

Bijzondere zichtlijnen en harmonieuze verhoudingen
Het bijzondere ontwerp sluit perfect aan bij de wensen van de opdrachtgevers, de leefwijze van het gezin en de omgeving. Ook zien we de handtekening van het veelzijdig opererende architectenbureau terug in het fraaie eindresultaat. “Wij ontwerpen vanuit een passie voor (dag)licht, bijzondere zichtlijnen en de toepassing van moderne en natuurlijke materialen. Wij werken graag met onder meer wit stucwerk, houten accenten en natuursteen. Ook hebben we bijzondere aandacht voor harmonieuze verhoudingen en weloverwogen relaties tussen binnen en buiten. Hierdoor ontstaan ontwerpen die helder zijn en logisch voelen. Zonder dat we in herhaling vallen. Elk ontwerp is uniek”, aldus de bevlogen architect, die met recht trots is op de prachtige bungalow. Een toonbeeld van luxueus en modern wonen.

Fotografie: Wim Hanenberg
Styling: Studio Nest

EXCELLENT wonen & leven