Transparant wonen in de sneeuw

In een sneeuwrijk gebied

Midden tussen de Oostenrijkse skipistes ligt een dorpje waar het goed toeven is.

Een toevluchtsoord voor menig Nederlands gezin, waar men kan genieten van geborgenheid, het goede leven en verse sneeuw.

Robbert Jan Admiraal van ElementR kent het dorp inmiddels als zijn broekzak. Met meerdere mooie projecten op zijn naam in het kleine plaatje, hoeft hij geen nadere introductie in de Oostenrijkse plaats.

Zijn laatste project aldaar is even mooi als spraakmakend: Chalet D.

Gevoel voor magische stijlen

“De eigenaren van Chalet D zijn Nederlanders, die in hun vrije tijd graag even helemaal weg zijn van alle dagelijkse beslommeringen. Met een sterk gevoel voor architectuur en esthetiek hebben ze mij de opdracht gegeven om een huis te ontwerpen dat volledig integreert in de sprookjesachtige, besneeuwde omgeving. Dat werd Chalet D, een bijna magisch ogend bouwwerk tussen de skipistes.”

‘Een tijdelijk huwelijk’

“Het hele traject was een een-tweetje tussen architect Onno de Vries en mij. Onno is technisch, creatief en inlevend.”

“Een gepassioneerd mens. Als je zo intensief samenwerkt, dan ga je eigenlijk een soort tijdelijk huwelijk aan. Je deelt lief en leed en ziet elkaar naast het werk ook privé, tijdens de uren dat je even kunt ontspannen. Dat schept een sterke band.”

“Voor ElementR hield de opdracht niet op bij het ontwerpen. Ook voor het inrichten en leefbaar maken van het huis ben ik ingeschakeld.”

“Denk dan aan het adviseren van meubels, stoffering, accessoires, verlichting en zelfs het servies en bestek. Het totaalplaatje moest gewoon kloppen!”

Niet alledaagse verschijning

“Wat als eerste opvalt als je het chalet ziet, is de transparantie in het ontwerp. Er is gebruik gemaakt van grote glaspartijen en de indeling van de binnenruimte is dusdanig ontworpen, dat het doorzicht overal gewaarborgd is”, opent Robbert Jan het gesprek.

“Het leukste is dat wanneer je binnenkomt op de begane grond, je door het hele huis heen kijkt. Ook het zwembad zie je en je kunt overal naar buiten kijken. De opdrachtgever had een belangrijk kernpunt in zijn lijst met wensen en eisen: ‘Als we in de sneeuw zijn, dan willen we één zijn met de sneeuw’. Daarin zijn we bijzonder goed geslaagd!”

De plaats waar Chalet D staat is zorgvuldig gekozen nadat Robbert Jan met de opdrachtgever een ronde had gemaakt langs alle te koop staand vastgoed. “Het oorspronkelijke huis op die plek was geenszins geschikt om te verbouwen naar de wens van de opdrachtgever. De locatie was echter ideaal.”

“Bij de gemeente hebben we toen een sloopvergunning aangevraagd met de intentie om op dezelfde plaats de nieuwe woning te bouwen. Geen probleem, maar de gemeente had wel één keiharde eis. Om de authenticiteit in de omgeving te behouden, moest de daklijn dezelfde vorm krijgen als van het oorspronkelijke huis.”

“Ook het volume van het gebouw moest identiek zijn. Het mooie is dat de nieuwbouw de daklijn op exact dezelfde positie heeft zitten als het oorspronkelijke huis. Onno en ik zijn uitgegaan van een dak op palen, waaronder we invulling hebben gegeven aan een ultiem plaatje.”

“Het is een wonderbaarlijk mooi samenspel geworden van architectuur en locatie. Aan de voorkant is het landschap piste-achtig, aan de achterkant kijk je letterlijk op de skipiste.”

Glazen lift als verbindende factor

Het huis is split level opgebouwd, waarbij de 7 split level verdiepingen door middel van halve trappen met elkaar verbonden zijn. Deze trappen zitten gemonteerd rondom de glazen liftschacht, met zwevende treden.

“Gezien de leeftijd van de opdrachtgever leek het hem wenselijk om een lift te hebben, zodat hij zo lang mogelijk gebruik kan maken van zijn geliefde woning. De lift is opgetrokken uit glas, om trouw te blijven aan het transparante concept.”

“Wanneer je in de lift staat kun je altijd naar buiten kijken en door het huis heen kijken, op welke verdieping je ook bent. De lift staat centraal in de woning en stopt dus op 7 verdiepingen vanwege de split level indeling.”

Indeling van de woning

Een echte eyecatcher is een glazen wijnkast die naast de lift is gebouwd.

Een bijzonder idee uit de koker van Robbert Jan. “Deze wijnkast is 6 meter hoog en voorzien van sfeerverlichting. De wijnflessen liggen op kleur gerangschikt en het geheel zorgt voor een klein visueel spektakel. Uiteraard is de wijnkast vanuit de lift te zien, maar ook vanuit andere delen van het huis.”

De indeling van de woning: Onder de woonkamer bevindt zich een wasruimte, daarnaast een garage. Naast de garage is een ruimte voorzien waar men de ski’s aan en uit kan doen. Onder het zwembad op de begane grond is een techniek-ruimte voorzien, bedoeld voor het zwembad, de sauna, de stoomcabine en het dompelbad.

Robbert Jan: “Onder de woonkamer zit een VIP-suite, ook zit er een slaapkamer in de grond. Daarnaast vinden we een massagekamer en een bodega. Verdeeld over de verdiepingen treffen we vijf suites aan, waarvan er een de master bedroom is, inclusief open haard. Daar zit uiteraard ook een mooie badkamer bij, het is het hoogste punt in het huis.”

Timeless luxury

Realisatie dankzij Sjartec … 

In samenwerking met een Oostenrijks architectenbureau en ElementR, vertaalde Sjartec de wensen van de opdrachtgever – waarvoor de specialist in het ontwerpen en leveren van exclusieve badkamers, tegels en wellnessruimtes al eerder mocht werken – naar de werkelijkheid.

Verantwoordelijk voor het ontwerp en de coördinatie van dit complexe en buitenlandse totaalproject, wist het in Leiden gelegen kwaliteitsbedrijf tijdloze luxe aan de bijzondere genietwoning toe te voegen. Zo ademt het van luie treden en een geïntegreerde whirlpool voorziene overloopzwembad exclusiviteit én voldoet de zeer geoutilleerde wellnessruimte aan alle dromen van de opdrachtgevers.

Al zwemmend genieten ze van het uitzicht op de piste en komen ze compleet tot rust in de met luxe en prachtig bij elkaar passend Italiaans marmer – Botticino en Calacatta Oro – uitgevoerde wellness. Het ultieme vakantiegevoel, mede als gevolg van het ambachtelijke maatwerk van Sjartec. Sjartec blinkt uit in kwaliteit, het creëren van luxe, het verwezenlijken van woondromen en toont een even veelzijdig als oogstrelend portfolio van high-end projecten.

Grensverleggende perfectie op maat

Realisatie dankzij Eddie Donkers Tegelwerken …

“De badkamers, de diverse toiletten, het zwembad, het dompelbad en de stoomdouche”, somt Eddie Donkers, eigenaar van Eddie Donkers Tegelwerken, de ruimtes op waarin hij en zijn ervaren team van vakmensen het tegelwerk en het prachtige mozaïekwerk verzorgden. Met dank aan Sjartec, het bedrijf waarmee Eddie veelvuldig samenwerkt.

“Aangezien het een zeer complexe opdracht was, schoof Sjartec ons naar voren om deze klus te klaren. Het bleek namelijk dat de lokale partijen te weinig ervaring hadden met de materialen om de gewenste perfectie te leveren.”

En dus trokken diverse medewerkers van standplaats Someren richting de Oostenrijkse bergen. “Voor ons is dat geen enkel probleem, wij zien het als een uitdaging. Bij ons werken liefhebbers. Vakidioten die het hoogste resultaat nastreven en met liefde voor het vak aparte en uitdagende projecten uitvoeren. Zonder concessies te doen”, legt Eddie uit.

Eddie Donkers Tegelwerken BV staat voor ruim 25 jaar ervaring en realiseerde in die lange periode tal van hoogwaardige maatwerk-projecten. Van groot tot klein. En voorzien van XXL-tegelwerk tot het kleinste mozaïeksteentje. Met gepaste trots kijkt hij naar het Oostenrijkse eindresultaat.

“Wat het tegelwerk toevoegt aan het geheel? Klasse, luxe en exclusiviteit.”

Kantelbare buitenlamellen

Realisatie dankzij Livium 

Het grote glasoppervlak geeft Chalet D. een prachtig karakter en biedt een maximaal uitzicht. Daar ligt meteen een uitdaging: met zoveel glas vindt er meer zontoetreding plaats en lever je als bewoner in aan privacy. Met de speciale verticale buitenlamellen van Livium is dat echter allemaal opgelost.

Theo de Bruijn van Livium uit Hengelo: “De aluminium Louvreline lamellen zijn staand gepositioneerd en kunnen nagenoeg 180˚ om hun verticale as draaien. Daarmee kies je dus of je de zon wilt weren, de zon wilt reguleren of alles dicht wil maken voor een maximale privacy en verduistering.”

Samen met Onno de Vries bedacht Livium een elegante oplossing om de motoren, benodigd voor de aandrijving van de lamellen, uit het zicht te werken. “Deze motoren zitten ‘verborgen’ in het stalen, horizontale UNP-profiel. Functioneel en esthetisch!” De 200 mm brede lamellen zijn gepoedercoat en zeer bestendig. In totaal heeft Livium 9 panelen geleverd, 4 aan de voorzijde van het chalet en 5 aan de achterzijde.

“Het unieke is dat deze Livium Louvreline lamellen netjes de schuine glaspartijen volgen”, zegt Theo de Bruijn tot besluit.

Fotografie | Mark Elst 

Met dank aan de belanghebbende partijen: 

ElementR | Interieurarchitect: Robbert Jan Admiraal

Onno de Vries Architecten | Architect: Onno de Vries

Eddie Donkers Tegelwerken BV

Sjartec | Livium B.V.