TREND | Buiten wordt het nieuwe binnen

Buiten is binnen

De woonkamer vergroten zonder breekwerk. Denk eens aan een uitbouw in de vorm van een veranda of overkapping.

Heeft de woning een schuifpui bij het terras of dubbele deuren? U vergroot zo uw woonruime buiten.

Meerwaarde

Een overkapping betekent dikwijls een meerwaarde voor de woning. Zeker als u de bouw overlaat aan een professionele partij. Een terrasoverkapping met de juiste materialen en degelijk gebouwd heeft enorme voordelen. Het buiten zijn is nog een beetje binnen.

Zorg wel dat de stijl van de aanbouw past bij de woning. Bij een klassieke woning past mogelijk een houten constructie en een moderne woning is meer gebaat met een overkapping van aluminium en glas.

Vergunning

Bij de meeste gemeenten bestaat er uitsluitend een meldingsplicht als een waranda of overkapping aan de achterzijde wordt gebouwd. Is de aanbouw zichtbaar vanuit de openbare weg dan gelden er andere regels. Vergunningsvrij zijn in ieder geval overkappingen van minder dan 30m2 en een hoogte van maximaal drie meter.

Informeer voor de zekerheid bij de gemeente voordat u de plannen uitvoert. De melding kan digitaal gedaan worden. Veel gemeenten stellen een uitvoeringstekening verplicht.

Materiaal

Een terras overkapping wordt veelal geplaats over de volle breedte van de woning. Hout heeft een robuuste uitstraling, maar behoeft jaarlijks onderhoud. Aluminium daarentegen is een licht materiaal en is nagenoeg onderhoudsvrij. Elk materiaal kent zijn specifieke constructie.

Glas is een veel gebruikte afdekking. De dakconstructie moet geconstrueerd zijn op het gewicht. Betreft het een plat dak of schuin aflopend dak? In beide gevallen dient de installatie van de afwatering goed te zijn. Hetzelfde geldt voor verlichting en de aanleg van een kachel.

Met een aanbouw zonder vloerfundering bent u meer buiten dan binnen. Alle materialen dienen daarom vochtbestendig te zijn.

Buiten kunnen zitten zoals u ook binnen zit. Beschut voor de regen of felle zon. Dat is het voordeel van een terras overkapping, u kunt langer buiten genieten.