Tuinen met een goed gevoel

Droomtuinen

“Dertig, veertig jaar op een kantoortje zitten en om de tien jaar een nieuwe kamerplant krijgen,” schetst Sander Kamsteeg, al ruim twintig jaar eigenaar van Kamsteeg Tuinen. Zijn horror-beeld van heel veel werkplekken in Nederland.

“Dan is werken in de buitenlucht om mooie tuinen te maken in mijn ogen een stuk fijner en leuker”, vult de ervaren vakman aan. Al sinds de start in 1996 realiseert hij onder de vlag van Kamsteeg Tuinen prachtige droomtuinen, wint hij diverse prijzen en maakt hij naam met zijn strandtuinen. Een portret van een veelzijdige vakman en ondernemer.”

Passie voor het vak

Waar leeftijdsgenootjes hoopten op een bestaan als piloot, brandweerman of profvoetballer had de jonge Sander Kamsteeg andere dromen. Vanaf het moment dat een hovenier – Sander was een jaar of 10, 11 – de tuin van zijn ouders onder handen nam, wist hij dat daar zijn toekomst lag. In de buitenlucht. In de tuin. Vol bewondering keek hij naar de werkzaamheden van de hovenier en op vrije momenten hielp hij waar hij kon.

Zijn toekomstdromen overleefden zijn prille tienerjaren en een opleiding aan de Middelbare Agrarische School volgde.

“Een mooie tijd. Een goede opleiding ook. Zo’n 25 uur per week lag de focus op de aanleg en het onderhoud van tuinen. Maar ook de stof van vakken als wiskunde en biologie was tuin-gerelateerd. Zo kreeg je een goede en brede basis. Tegenwoordig loopt een student vooral stages bij hoveniers en dan is het maar net de vraag of hij wat leert. En dat is jammer.

Waar hou je rekening mee bij het uitgraven en aanleggen van een vijver? Welke fruitbomen kun je bij elkaar planten en welke niet? Hoe ga je om met plantenziekten en hoe los je ze op? We leerden het allemaal op school. Een goede basis is zo belangrijk in dit vak.

Eerste opdracht

De tuin van zijn ouders … 

Sander Kamsteeg rondt zijn studie af, werkt vervolgens onder meer als voorman bij twee grote hoveniers, leert het vak in de praktijk en doet veel ervaring op. Hij geniet van het werk en de vrijheid, maar toch voelt hij dat hij in loondienst niet geheel op zijn plek is.

“Toen heb ik besloten om voor mezelf te beginnen. Dat was in het jaar 1996 en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Natuurlijk heb ik in al die jaren mindere momenten gekend, maar die wegen niet op tegen de mooie en goede momenten. De eerste tuin van Kamsteeg Tuinen? De tuin van mijn ouders.”

Mijn vader zei: ‘Geld voor een nieuwe tuin moet ik toch betalen, dan kan ik het beter aan jou geven.’ Dat had hij goed gezien, haha.” Na de tuin van zijn ouders volgen de tuinen van vrienden en kennissen, worden de opdrachten steeds meer divers en staat Kamsteeg Tuinen al snel als een huis.

“Natuurlijk was het in het begin spannend en ben je ook wel eens onzeker. Maar als je kwaliteit levert en doet wat je afspreekt, lig je vaak al wat stapjes voor op de rest. Dat gold toen en dat geldt nu nog steeds”, aldus de eigenaar van het in Breda gelegen bedrijf.

Diversiteit als pluspunt

Feit dat de opdrachtenportefeuille gestaag groeide, noopte de kersverse ondernemer al snel om personeel aan te nemen. Niet alleen werd het bedrijf versterkt met enkele medewerkers voor de buitendienst, ook werd tuinontwerpster Kristel de Poorter-Ducheine aangenomen.

Samen met haar – ze is thans nog steeds werkzaam bij het bedrijf – legde Sander zich in de loop der jaren steeds meer toe op het creatieve ontwerpwerk en maakte zich daarnaast het vak ondernemer eigen.

“Het contact met klanten, mooie tuinen ontwerpen en aanleggen en het kijken naar kansen en mogelijkheden voor je bedrijf. De combinatie tussen al deze facetten spreekt mij het meeste aan in mijn werkzaamheden.” Al vanaf de start van het bedrijf in 1996 ligt het niveau van de tuinen van Kamsteeg Tuinen hoog. Niet alleen qua ontwerp en onderhoud, maar zeker ook qua aanleg.

“Omdat wij alle takken in eigen huis hebben, kunnen wij ons onderscheiden ten opzichte van overige hoveniers. Of tuinarchitecten die maar één of twee van de drie zaken aanbieden”, aldus de bevlogen ondernemer.

Uiteenlopende projecten

Hij vervolgt: “Het mooiste aan ons bedrijf vind ik de diversiteit. We leggen niet allemaal dezelfde tuinen aan. Het loopt uiteen van landschappelijk tot strak, van stadstuin tot boerderijtuin en van klein tot groot. Het is maar net wat er op ons pad komt”

De ontwerpstijl van Kamsteeg Tuinen is vooral te herkennen aan het materiaalgebruik: grote tegels, gebakken klinkers, brede vlonderplanken en strakke muren. Over het algemeen wordt er rond de woning gebruik gemaakt van strakke lijnen, die losser worden naarmate je verder van de woning afgaat.

We zijn er ook erg trots op dat onze tuinen regelmatig gebruikt worden als locatie voor het maken van nieuwe catalogussen voor tuinmeubelen en aanverwante artikelen.”

Tuinen met een goed gevoel

Een blik op het portfolio van het kwaliteitsbedrijf leert dat Kamsteeg Tuinen zich niet beperkt tot één enkele tuinstijl. We zien landschappelijke tuinen, stadstuinen, strakke tuinen, boerderijtuinen, Ibizatuinen en natuurlijk de bekende strandtuinen. Want met dit, door hem zelf bedachte, concept zette Sander Kamsteeg zijn bedrijf in 2009 echt op de kaart.

De gerealiseerde strandtuin sleepte immers de prestigieuze titel Tuin van Jaar 2009 in de wacht.

“We hebben inmiddels heel wat strandtuinen aangelegd en het is nog steeds elke keer een feestje. Als een strandtuin aansluit bij de natuurlijke, waterrijke omgeving en zorgt voor een vakantiegevoel in de tuin van de opdrachtgever is dat een prachtig gezicht”, glimlacht Kamsteeg.

Hij vervolgt: “Maar al onze tuinen sluiten natuurlijk aan bij de woning of het bedrijfspand en de omgeving. Een fraai totaalbeeld en een verrijking voor de opdrachtgevers. Mooie en stijlvolle tuinen die het hele jaar boeien en uitnodigen. Groot of klein. Een tuin van het formaatje postzegel tot een immens landgoed.”

“We realiseren tuinen met een goed gevoel. Daar gaan we al meer dan twintig jaar voor en dat blijven we doen, want net als uw interieur moet ook uw tuin bij u passen”

Lees hier meer over onze professional | Kamsteeg Tuinen

Sander Kamsteeg: tuinontwerper, hovenier & ondernemer