Home » Uitgelezen gerechten, een heerlijke sfeer, geen ‘poeha’

Uitgelezen gerechten, een heerlijke sfeer, geen ‘poeha’

Door Veerle van Heertum

Als we het hebben over uit eten gaan in Amsterdam, in een restaurant met een Michelinster, dan zullen veel mensen meteen denken aan een plek die ze van hun lijst schrappen. Vooroordelen als hoge prijzen, overmatig hip en een elitaire sfeer vieren dan hoogtij. Precies het tegenovergestelde had topkok Ron Blaauw voor ogen, toen hij Ron Gastrobar in het leven riep. “Bij ons is er een lage drempel om binnen te komen, er hangt een heerlijke, ongedwongen sfeer -we vinden ons zeker niet hip- en onze menukaart veroorzaakt geen draaikolk in je portemonnee”, zegt Ron. “We zijn er voor iedereen en houden niet van poeha. Altijd al eens in een restaurant met een Michelinster willen eten? Kom maar aanschuiven!”

Vier vestigingen

“Onze laagdrempeligheid blijkt al uit de naam”, vervolgt Ron. “Gastrobar geeft aan dat dit een plaats is waar de nadruk op lekker eten ligt en waar je zo naar binnen loopt. Ik wil afrekenen met de vooroordelen die er heersen over restaurants met Michelinsterren.” In totaal zijn er vier vestigingen van Ron Gastrobar, de Amsterdamse vestiging aan de Sophialaan in Amsterdam-Zuid heeft de Michelinster. Wie er naar binnen stapt, komt in een warme, huiselijke sfeer. Kosmopolitisch van uitstraling, mooi verzorgd maar niet trendy. “Ons interieur heeft een internationaal karakter en spreekt mensen in brede zin aan. Het is het verlengstuk van wat we in totaliteit willen uitstralen”, aldus Ron.

Naast de hoofdvestiging in Amsterdam zijn er nog andere Gastrobars, te weten Oriental Downtown, vlakbij het Leidse Plein. Daar treft de bezoeker een mix aan van restaurant, cocktailbar en entertainment. Van Pekingeend tot rijsttafel, er worden oosterse gerechten geserveerd, die klinken als een klok. In Ouderkerk aan de Amstel vinden we Ron Gastrobar Indonesia, waar origineel Indonesisch gekookt wordt, van authentiek Indo streetfood tot rijsttafel. In Laren bevindt zich Ron Gastrobar Indonesia Laren, waar de liefhebber terecht kan voor Indonesisch en Indisch eten. We vragen Ron wat het verschil is tussen Indonesisch en Indisch. Hij antwoordt: “Onze Indonesische gerechten zijn authentiek, zoals ze in Indonesië gekookt en geserveerd worden. De Indische keuken is ontstaan door de Nederlanders die er zaten, het zijn gerechten die meer zijn aangepast aan de Nederlandse smaak. Maar… ook niet meer weg te denken uit het geheel.” Waar komt die passie voor Indonesië vandaan, willen we weten. “Mijn schoonmoeder komt van Java. Ik mag dan West-Fries zijn, maar de Indonesische keuken triggert me. Heb je weleens een Indische verjaardag bezocht? Daar draait alles om lekker eten. Ze maken een feest van het leven. Dat inspireerde me om de Indonesische keuken terug te laten komen in het Gastrobar concept.”

Even terug in de tijd

De eerste zaak die Ron opende, heette Ron Blaauw Restaurant. “Dat was in 1999, die vestiging zat in Ouderkerk aan de Amstel, aan de Kerkstraat. We groeiden met vallen en opstaan, het was bikkelhard werken en we leerden elke dag. Het succes is echt niet vanzelf aan komen waaien. Met een sterk geloof in wat we kunnen en een rotsvast vertrouwen zijn we altijd achter ons restaurant blijven staan. De nadruk lag en ligt op innoveren op gastronomisch gebied en vooral mensen erbij betrekken en hen mee laten groeien. Destijds begonnen we met veel vaste gasten, maar tijden veranderden. Mensen gingen verder kijken, het aanbod werd breder. Toen we Ron Gastrobar openden, zagen we veel van die oude vaste klanten terug. Tegenwoordig is een vaste gast geen klant die je elke week ziet terugkomen, maar wel op regelmatige basis.”

Waar haalt Ron zijn inspiratie vandaan?

“Vooral van reizen die ik maak, maar ook uit magazines, soms uit kleurpaletten die ik zie. Vorm, kleur, geluid en geur… je kunt het allemaal op de een of andere manier vertalen naar eten. En ik conformeer me nergens aan. Zo hebben we een klassiek succesnummer, dat een beetje in de vergetelheid raakte, teruggebracht: de rijsttafel. Maar dan in een nieuw jasje. Wat is er nu mooier dan net als vroeger met meerdere personen een rijsttafel delen? Ik laat vaker dingen van vroeger terugkomen, de muziek in onze restaurants bijvoorbeeld. Zo maakt Gerard Ekdom onze playlist voor in het restaurant. Wie ons toilet bezoekt, zal worden verrast door geluidseffecten. In de Gastrobar in Amsterdam zijn dat sportcommentaren van Jack van Gelder, in de Indonesische Gastrobars hoor je Tante Lien.”

Waar staat het Gastrobar concept over 5 jaar?

“Nog steeds midden in de samenleving. We willen niet trendy zijn tegen wil en dank, dat is te vergankelijk en te kort van duur. Ook over 5 jaar zijn we nog steeds dat toegankelijke restaurant waar iedereen zich lekker voelt en waar je puik kunt eten.”

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief