Home » Uniek woonsprookje aan de Amsterdamse gracht

Uniek woonsprookje aan de Amsterdamse gracht

François Hannes

Door Veerle van Heertum

De rigoureuze renovatie van het monumentale pand – omstreeks 1620 gebouwd – aan een prominente Amsterdamse gracht duurde maar liefst 3,5 jaar. Met respect voor het verleden en met rust en kalmte, ongekende creativiteit en de wil om het allermooiste resultaat te behalen, creëerde designer François Hannes een uniek woonsprookje, waarin een rijke historie en luxe hedendaags woongenot – zo is het grachtenpand voorzien van een lift – elkaar op oogstrelende wijze omarmen en versterken.

Om aan de wensen van de opdrachtgevers te voldoen, verlaagde hij de vloer van het relatief lage souterrain met een meter tijdens een uitdagende exercitie, waardoor de bewoners in de nieuwe situatie in alle comfort kunnen sporten in de gym en optimaal kunnen ontspannen in de wellnessruimte.

Liefdevol vakwerk

Op de bel-etage leidde liefdevol vakwerk tot een bijzondere ontdekking. Nadat het plafond was ‘afgepeld’, bleek het oorspronkelijke plafond maar liefst anderhalve meter hoger te liggen en te zijn uitgevoerd in een samengestelde balklaag. Een zeer unieke afwerking, waarvan in Amsterdam maar één andere uitvoering bekend is en waarmee de allure van het pand wordt vergroot.

Unieke beleving

Rijke marmersoorten, hoogwaardig eucalyptushout, kleurrijke stoffen en wandbespanningen, oogstrelende maatwerkobjecten, stijlvolle kunstwerken, historische elementen en luxe meubilair zorgen samen voor een sfeerbeeld dat zijn gelijke niet kent. Een unieke beleving die wordt versterkt door de klassieke kroonluchters, de designverlichting, de natuurlijke lichtinval en de diverse marmeren schouwen. Terwijl de bewoners vanuit de fabelachtige stijlkamer op de bel-etage en de leefkeuken in contact staan met het stadsleven, ervaren ze vanuit de ruimtes in het achterhuis – onder meer de sfeervolle tv-kamer en hun luxe slaapvertrek – een oase van rust en genieten ze er van het uitzicht op de tuin.

Verbluffend interieur

De eyecatchers in het toch al zo verbluffende interieur zijn het kunstzinnige en losstaande element in de achterkamer op de bel-etage, waarin François een prachtige toiletruimte realiseerde, de oogstrelende primaire badkamer, die overgaat in de luxe garderoberuimte én de unieke keuken, die de uitstraling heeft van een waar kunstobject. Het meterslange kookeiland heeft aan de kopse kant in het hart van de woning een ruwe uitstraling en lijkt te zijn afgebrokkeld. Aan de andere zijde van de gecreëerde doorgang tussen het eiland en het eetgedeelte – de vloer is ook voorzien van marmer – zien we dezelfde structuur in het marmer, waardoor het lijkt alsof het natuurproduct uit elkaar is getrokken.

Tekst: Sander Lemmens

Fotografie: Peter Baas

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief