Genietplek dankzij keuken

Genietplek in bijzonder ontwerp van Yannic Alidarso

Keuken Culimaat High End Kitchens …

Historische familiewoning

Het verzoek van de vrouw des huizes was duidelijk en helder. Zij en haar man wensten de mooiste keuken ter wereld. Afgestemd op hun leefwijze woning en persoonlijke wensen. Dat Culimaat High End Kitchens een geschikte partij zou zijn voor het creëeren van haar droomkeuken, had haar schoonzoon al voorspeld.

Eenmaal aan tafel met Davy Swanenberg, samen met zijn broer Twan eigenaar van het kwaliteitsbedrijf, wist ze het helemaal zeker en vertrouwde ze blind op de creativiteit en het vakmanschap van Culimaat.

Uitdagend project

Gezien het fraaie uitzicht op de achterliggende boomgaard was het voor de bewoners en designer Yannic Alidarso al snel duidelijk dat de keuken en de eethoek op deze plek werden gesitueerd.

Grote uitdaging voor Culimaat was om alle gewenste functies in de redelijk beperkte ruimte onder te brengen. Met de aanwezige creativiteit en het vakmanschap slaagde Davy Swanenberg cum laude voor zijn opdracht en creëerde hij een oogstrelende keuken, waarin onder meer een wijnklimaatkast, drie kookplaten van Bora en diverse luxe apparatuur van Miele zijn ondergebracht.

Qua materialisatie maakte Culimaat vooral gebruik van Corian, eikenhout, staal en graniet. Het donkere hout en het witte eiland geven de keuken een luxe uitstraling, terwijl de toegepaste ledverlichting zorgt voor extra spanning. Door het donkere hout terug te laten komen in het verder strakke eiland zorgde Culimaat voor een speelse touch in het kloppende hart van de woning.

De plinten lopen iets terug, waardoor het lijkt alsof de kastenwand en het eiland zweven. “Het is een gaaf ontwerp en een heel rijke keuken. En niet onbelangrijk, voor de opdrachtgevers is het de mooiste keuken van de wereld”, lacht Davy Swanenberg, jurylid van de prestigieuze ontwerpwedstrijd van het luxe merk Sub-Zero Wolf, een prijs die wordt gezien als de Oscar voor keukenontwerpers en die Culimaat enkele jaren geleden ook zelf won.

Rijke geschiedenis

Het bijzonder gelegen pand is al sinds enkele decennia in het bezit van de familie van de heer des huizes en kende in al die jaren diverse functies. Zo groeide hij zelf op in het pand, maar deed het ook dienst als houtopslag en laatstelijk als kantoor. Grote droom van hem en zijn vrouw was om terug te keren naar zijn roots en om oud te worden in de woning waarin hij opgroeide.

“Kunnen we, zonder al te grote ingrepen, binnen de bestaande wanden een woning realiseren?”, was bij aanvang de belangrijkste vraag van de opdrachtgevers aan designer Yannic Alidarso.

Na een bevredigend antwoord stelde de opdrachtgever na de presentatie van enkele ontwerpen een tweede belangrijke vraag: “Kun je ook nog even eigenwijs doen en een gewaagd concept bedenken?” Een kolfje naar de hand van de veelzijdige designer, die naam maakt als ontwerper van verrassende en niet alledaagse concepten in product- en interieurontwerp.

Fotografie | René van Dongen 

Grote lijnen en kleine details

En dus beleeft het echtpaar thans dagelijks een trip door de lange geschiedenis van de woning en de familiegeschiedenis van de heer des huizes. “Van iedere belangrijke fase in de rijke geschiedenis van het pand heb ik een stukje gepakt en dat terug laten komen in het ruimtelijke gevoel en de verschillende functies van het huis.

Zo verwijst de speciaal gestapelde houten bedombouw naar de periode dat het pand dienstdeed als magazijn voor een bedrijf in de houtopslag, zie je in het fraaie hekwerk op het bordes een link naar de familienaam en grijpen we in het van aardappelkisten voorziene toilet terug naar de tijd dat de ruimte werd gebruikt als aardappelhok”, verklaart designer Yannic Alidarso enkele opvallende details in de fraaie woning.

“Fantastisch om aan een dergelijke opdracht te mogen werken. Van de grote lijnen tot de kleinste details, zoals bijvoorbeeld de kastgrepen die verwijzen naar het bedrijf van de opdrachtgever, heb ik de rijke geschiedenis van het pand terug laten komen in de woning. Uiteraard rekening houdend met de leefwijze en woonwensen van de opdrachtgevers.”

Niet alleen kijkt de veelzijdige ontwerper met plezier terug op de wisselwerking met de opdrachtgevers, ook de samenwerking met Culimaat beviel hem zeer.

“Ik kende het bedrijf en de goede reputatie al, maar had nog nooit eerder een opdracht met ze uitgevoerd. De hoogwaardige materialen, het hoge detailniveau en de prachtige uitstraling maken dit echt een prachtige keuken. Van de opdrachtgevers begrijp ik dat ze zeer graag vertoeven in de keuken. Het is echt hun genietplek.

Met Kerstmis ontving ik een appje van de zoon van de opdrachtgevers. Hij stuurde dat het heel bijzonder was om met de hele familie samen te zijn in de woning waarin zoveel familiegeschiedenis zit. Een mooi compliment en geweldig om een rol te spelen in de realisatie van hun droomhuis.”

Met dank aan onze professional | Culimaat & ontwerper Yannic Alidarso