Home » Unieke metamorfose jaren 70 woning

Unieke metamorfose jaren 70 woning

Door admin

Ritmische woning

Architect Jeroen Dingemans transformeerde een doorsnee jaren 70-huis tot een moderne, minimalistische woning die in zijn totaliteit aansluit op de wensen en dromen van de bewoners.

“Het meest verrassende aan deze verbouwing vind ik wat Jeroen met de plattegrond heeft gedaan. Met een speelkamer en een kantoor grenzend aan de keuken. De indeling past nu helemaal bij ons gezin. De bovengelegen kinderkamers zijn ook echt fantastisch”, zegt vrouw des huizes met gepaste trots.

Haar echtgenoot vervolgt: “Het ontwerp van het huis is ritmisch. Alle verhoudingen kloppen. Ik houd van symmetrie, eenvoudige lijnen. Jeroen begrijp precies wat ik hiermee bedoel.”

Jaren 70

“Het vertrekpunt was een typische jaren 70-woning”, kijkt architect Jeroen Dingemans terug. “De originele groene keuken en groene badkamer zaten nog in het huis. Verder zag ik veel schoon metselwerk en donker hout. Alles was nog in verrassend goede staat en met liefde onderhouden.”

“Het huis had een duidelijke jaren 70-basisvorm met flauwe daken en had een soort Zwitsers-chaletsausje dat je terugzag in de balkonhekken en kruisroedenverdeling in de ramen.”

Warmte aan de achterzijde

Om tot de gewenste uitstraling van het exterieur te komen, verplaatste Jeroen onder meer veel raamopeningen en koos hij voor een passende baksteen die twee keer werd gekeimd. Aan de voorzijde paste hij stucwerk toe, wat zorgt voor een strakke uitstraling. Aan de achterzijde van de woning is de begane grond bekleed met hout, waardoor de gevel warmte uitstraalt.

“Als ik hout toepas, wil ik ook graag het hout nog zien. Zowel in het interieur als in het exterieur. Dat is hier goed gelukt. Binnen zie jelicht eikenhout terug in het maatwerkinterieur, zoals bijvoorbeeld in de trappen en de schuifdeuren. Ik gebruik vaak materialen die van zichzelf al mooi zijn en geen afwerking behoeven. In het eindresultaat wil ik de gebruikte materialen zoveel mogelijk zichtbaar houden. De gootverstekken en windveren zijn met zink bekleed. Een strak detail in het geheel en tevens onderhoudsvrij”, aldus Jeroen.

Helder beeld

Het rijke en gevarieerde portfolio van Jeroen Dingemans maakt duidelijk dat de architect zeer bedreven is in het stijlvol renoveren van woningen uit de jaren “70. “Het is steeds hetzelfde verhaal: de originele bewoners verhuizen en een jong gezin trekt in de woning. Dit zijn dankbare projecten en ik merk dat ontwerpen met de jaren 70-woning als basis me goed liggen.

Jaren 70-huizen zijn vaak van binnenuit naar buiten ontworpen, waardoor er onsamenhangende gevels ontstaan. Bij de getoonde woning zie je duidelijk dat we meer lijn in het exterieur hebben gekregen. De nok is verhoogd en het dak op de garage ook, zodat er één duidelijk hoofdvolume is ontstaan. Ik ontwerp huizen die in één keer een helder beeld uitstralen, zonder dat de woning saai wordt als je er langer naar kijkt”, aldus Jeroen.

“En de bewoners? Die zijn maar wat blij met hun nieuwe woning. “We hebben geen seconde moeten wennen aan dit huis. Het past helemaal. Het voelt helemaal als ons huis.” Op zijn site www.jaren70verbouwen.nl deelt architect Jeroen Dingemans zijn ervaringen op het gebied van renovaties van woningen uit de jaren “70 en geeft hij adviezen in zijn blogs.

Verantwoorde bouwbegeleiding

Hoofdaannemer van de volledige verbouwing was Aannemersbedrijf W. van Griensven. Het bedrijf was vanaf de start bij het project betrokken, begeleidde de bouw en is verantwoordelijk voor het timmerwerk, de maatwerkkeuken en -kasten, gevelbetimmeringen en de zinken overstekken.

Aannemersbedrijf W. van Griensven paste in de woning traditionele bouwmaterialen, in de dakpannen geïntegreerde zonnepanelen en aluminium kozijnen toe.

“We denken in alle opzichten mee met de opdrachtgever en ontzorgen deze”, aldus eigenaar Willem van Griensven. “Ook hebben we een sterk team van timmerlieden en onderaannemers. Wij zijn gepassioneerd en sterk in persoonlijke begeleiding en het verwezenlijken van dromen. We denken niet in problemen maar in oplossingen.”

Fotografie: Kirsten Dingemans en Dion de Bakker. 

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief