Van lego naar droominterieurs

Hoogtepunten

De kans is zeer groot dat je al eens at, dronk, sliep, genoot of vergaderde in een door Hans Kuijten gecreëerd interieur. Of dat je danste, zong en de wereld om je heen vergat voor een door hem (mede-)ontworpen podium.

“Grandcafé De Wildeman in Eindhoven, Restaurant Zuiver in Utrecht, Van der Valk Hotels in onder meer Middelburg, Dordrecht en Düsseldorf, Paviljoen van de Dame in Groningen en het Pure Resort Warth-Arlberg in Oostenrijk”, somt hij enkele hoogtepunten uit zijn veelzijdige portfolio op.

“Maar ik ontwierp ook podia voor Marco Borsato, Guus Meeuwis en dancefestivals als 7th Sunday, Daydream en maak onderdeel uit van het creatieve team van Tomorrowland. In februari 2019 gaat het door mij ontworpen Spa One in Oosterhout open, een state of the art wellnesscomplex. Erg gaaf!”, lacht hij.

“Regelmatig bezoek ik restaurants, cafés of hotels waar ik het interieur van ontwierp. Sterker nog, ik neem potentiële opdrachtgevers vaak mee naar een dergelijke locatie, om ze zo een beter gevoel te kunnen geven bij mijn stijl.”

“En nog steeds ben ik enorm trots als ik daar rondkijk. Maar ik ben ook kritisch en open naar de toenmalige opdrachtgevers als ik zie dat bijvoorbeeld het behang echt niet meer past bij de uitstraling of dat de bar echt aan vernieuwing toe is.”

“Trots voel ik ook als ik tussen de mensenmassa mee sta te genieten op een dancefestival waar ik (mede)verantwoordelijk ben voor het ontwerp van het podium. Dat is echt een heerlijk en bijna niet te omschrijven gevoel. Het draait natuurlijk vooral om de muziek van de dj, maar de fantasiewereld die we hebben gerealiseerd, draagt zeker bij aan de heerlijke sfeer die voor het podium voel- en zichtbaar is.”

Knutselaar met brede basis

Fantasiewerelden zijn al op jonge leeftijd een fascinatie voor Hans Kuijten. De magie van pretparken en kermissen intrigeren hem, laten hem dromen én brengen de creativiteit in hem naar boven.

“Het waren niet de achtbanen die mij trokken, maar de belevingsattracties. Prachtig vond ik ze. Thuis tekende ik ze na en in de loods van opa bouwde ik ze vervolgens in het klein. Maar ik schetste en realiseerde ook zelf verzonnen attracties. Daar kon ik me helemaal in verliezen. Ook was ik ontelbare uren met Legostenen in de weer en schiep dan mijn eigen wereld.”

Nadat Hans met succes zijn middelbare school afrondt, trekt hij naar het Sint Lucas in Boxtel, een vakschool voor creatief talent. “Een prachtige en leerzame tijd. We kregen les in het ontwerpen van stands, we bouwden decors, ik richtte etalages in en studeerde uiteindelijk af op het gebied van ruimtelijke vormgeving.”

Hans Kuijten voelt zich in Boxtel als een vis in het water en zuigt alle informatie en praktijkervaring op als een spons. Tijdens zijn stageperiodes, bijbaantjes en ‘echte’ banen die in de volgende jaren volgen, wordt de basis van kennis, kunde en ervaring steeds breder. Zo bouwt, vervoert en ontwerpt hij decors, stands en podia. Hij coördineert grote projecten, bewaakt kostenplaatjes en houdt zich tijdens zijn werk op een reclamebureau bezig met marketing.

“Al deze ervaringen nam ik mee en daar heb ik nu nog steeds profijt van. En niet onbelangrijk, ik bouwde in al die jaren een groot netwerk op. Toen het bedrijf waar ik vijftien jaar geleden werkte failleerde, waren het ook mensen uit dat netwerk die mij adviseerden om voor mezelf te beginnen.”

En dus meldt Hans Kuijten zich in 2003 bij de Kamer van Koophandel en schrijft zich in als ondernemer. Vanaf de start als zelfstandig, ruimtelijk vormgever en conceptontwerper gaat het crescendo met de carrière van Hans Kuijten.

Zijn zakelijke contacten uit het verleden houden woord en kloppen bij hem aan voor nieuwe opdrachten. Zo ontwerpt hij in die tijd een podium voor Marco Borsato en verricht hij al vrij snel na de start van zijn eigen bedrijf de eerste werkzaamheden voor het Van der Valk-concern. Het familiebedrijf waarvoor hij thans nog steeds tot grote tevredenheid voor ontwerpt.

Zowel commercieel als residentieel

Bij het creëren van interieurs van horecagelegenheden houdt hij rekening met de wensen van zijn opdrachtgevers, kijkt hij kritisch naar de gasten en neemt hij ook de omgeving mee in zijn ontwerp. Waarover hij natuurlijk ook nog zijn eigen sausje gooit.

“Ondanks dat het op maat gemaakte interieurs zijn, zie je wel een duidelijke lijn in mijn ontwerpen. Ik werk graag met aardse tinten. Natuurlijke materialen als hout of staal die ik combineer met een luxe stof of glanzend element. Samen leidt dat tot een warme, huiselijke sfeer.”

“Mijn doel is altijd dat gasten zich thuis voelen in het café, restaurant, hotel of welke door mij ontworpen gelegenheid dan ook”, aldus Hans Kuijten, die steeds vaker wordt gevraagd om interieurs van woningen te ontwerpen.

“Super leuk natuurlijk. Een uitdaging ook, omdat het toch verschilt van bijvoorbeeld een ontwerp van een restaurant. Zo moet in een woning alles tot op de centimeter kloppen, bij een commercieel project is het wat dat betreft iets minder strikt. Ook bij woningen draait het voor mij om de warme sfeer en zoek ik eveneens de combinatie tussen de net genoemde materialen en tinten”, aldus de gepassioneerde vakman die zijn inspiratie haalt uit de vele reizen die hij maakt, de beurzen die hij bezoekt en de interieur-boeken die hij verslindt.

Nachtelijke appjes

In de afgelopen vijftien jaar zat hij tegenover veel verschillende opdrachtgevers. Van festival-eigenaren tot leden van een Raad van Bestuur. En van doorgewinterde horeca-tyconen tot kleine ondernemers die de stap wagen om hun eerste droombar te realiseren. Wie er ook tegenover Hans Kuijten zit, zijn benadering en houding is immer dezelfde.

“Open, gemoedelijk, down to earth. En ik vind het belangrijk dat het contact op basis van gelijkwaardigheid verloopt. Ik ben geen marionet van de hoge heren en ik wil aan de andere kant ook niet worden gezien als een soort ontwerp-god.”

“In allebei de gevallen werkt een samenwerking met mij niet. Al stuur ik een lid van een Raad van Bestuur natuurlijk niet ’s nachts een appje als ik ergens weer eens iets vets ben tegengekomen. Iets wat ik bij andere opdrachtgevers wel eens pleeg te doen, haha. Enig verschil is er dus toch wel.”

De kleine Hans die fantasiewerelden nabouwde, is inmiddels een grote meneer in zijn vakgebied. Een passievolle creatieveling met bepaalde ambities. Zo ontwerpt hij in de toekomst graag nog eens een compleet cruiseschip, terwijl ook het buitenland trekt.

“Vanuit heel de wereld komen aanvragen binnen. Een erg leuke ontwikkeling. Want in het buitenland liggen heel veel kansen. Onlangs was ik enkele dagen in Dubai. Geweldig wat je daar allemaal ziet. Om daar ooit een compleet resort – inclusief winkelcentrum, zwembaden en noem alles maar op – te mogen ontwerpen, zou fantastisch zijn. Een droomwereld creëren inderdaad. Dat gegeven loopt geloof ik wel als een rode draad door mijn leven, haha.”

Meer weten over onze professional Hans Kuijten? Klik hier