Van oude boerderij tot woonpaleis

Vertalen van woonwensen

Met de blik naar buiten gericht, metamorfoseerde interieurarchitect Dick Embregts een oude boerderij tot een heus woonpaleis, dat aan woongenot weinig te wensen overlaat. Aan het denken in bepaalde stijlen of architectuurtrends deed hij niet. “Ik kan niets met termen als klassiek, nostalgisch of modern. Ik probeer woonwensen te vertalen naar een functionele een smaakvolle woonomgeving, zodat de mensen die er gaan wonen zich daar ook prettig voelen.”

Fraai opgeknapte pand

Hij noemt het een van zijn meest geslaagde ontwerpen uit zijn portfolio: de onlangs verbouwde oude boerderijwoning met aangebouwde schuur aan de rand van het Brabantse dorpje Prinsenbeek. Begrijpelijk, want in vrijwel niets doet het nu fraai opgeknapte pand nog denken aan wat het vroeger was: een weliswaar grote, maar tegelijk ook tamelijk sombere woon-werkboerderij met hoofdzakelijk dichte gevels en kleine, benauwende kruip-door-sluip-door-kamers. Embregts: “De kopers zochten een definitieve vestigingsplek na een druk leven in meerdere uithoeken van de wereld. Ik zag gelijk dat hier kansen lagen. Een van de belangrijkste taken was om de prachtige omgeving zichtbaar te maken. Want daarvan was tot dan toe weinig te zien.”

Verworvenheid

Embregts besloot tot het doen van enkele zeer gezichtsbepalende ingrepen om dit te bereiken. Niet alleen in het aanzicht, maar ook naar buiten toe – het uitzicht dus. Het duidelijkst is dit te zien aan de grote kopgevel aan de achterzijde. Voorheen fungeerde dit bouwdeel als schuur, nu is het dankzij de vrijwel geheel beglaasde achtergevel getransformeerd tot het pronkstuk van de boerderij.

Embregts: “Het bijzonderst hier is het uitzicht. Dat reikt tot over de tuin met zwemvijver, met daarachter nog uitgestrekte landerijen en ander groen. Ik probeer zo’n verworvenheid dan maximaal te benutten.” Datzelfde gebeurde met het oude woongedeelte van de boerderij, haaks op de voormalige schuur. Embregts voorzag de gevel van de oude getoogde en beglaasde staldeuren die afkomstig waren uit de schuur. Zodat je nu ook hier een vrij uitzicht hebt.

De gehele stalen pui is gemaakt door Robert Staal

Entresol

Ook binnen is het beeld onherkenbaar veranderd. De kleine en donkere kamertjes hebben plaatsgemaakt voor lichte, open ruimten met gebruik van veel aardse materialen, zoals hout, staal en natuursteen. Scheidingswanden ontbreken bijna geheel – de enige onderbreking vormt de slank geprofileerde stalen pui, die de overgang markeert tussen beide bouwdelen. Een van de meest bijzondere onderdelen vormt de entresol in de tuinkamer.

De ruimte is toegankelijk gemaakt via een fraaie stalen trap in matzwart. Embregts heeft hiermee een mooie werkplek gecreëerd met uitzicht over de landerijen. “Tijdens de eerste gesprekken met de bewoners beloofde ik grappend de mooiste werkkamer van Brabant voor hen te maken. Of dat is gelukt? Dat moet je aan de opdrachtgevers vragen!”

Een prachtige designtrap van EeStairs

Oplichtende zichtlijnen

Shadow Lighting Designers realiseerde voor de Prinsenbeekse boerderij het lichtplan en zorgde daarbij voor de benodigde adviezen. Het was een boeiende samenwerking tussen architect en lichtontwerper, zegt directeur en eigenaar van Shadow Lighting Designers Maichel Kusters. “Architect Dick Embregts legt in zijn ontwerpen veel nadruk op zichtlijnen, die hier geaccentueerd worden middels lichtvlekken die onder aan de kolommen met een speciale techniek zijn aangebracht.

Daarnaast hebben we gestreefd naar uniformiteit in zowel kleur, beeld als hoge kwaliteit. En daar zijn we, denk ik, goed in geslaagd.” De verlichting in de diverse ruimten is eenvoudig te bedienen via een bijgevoerde app op telefoon of tablet. Ook het oproepen van bepaalde ‘lichtscenes’ is mogelijk. Kusters: “We hebben hier een lichtplan ontworpen dat maximaal inspeelt op de lichtbeleving van de gebruiker.”

Prachtig maatwerk van Noud Interieurbouw

Constructief hout

Een ander fraai kenmerk is de veelvuldige toepassing van constructief hout. Voorheen leunde de betonnen verdiepingsvloer op de vele wandjes eronder, maar doordat die in het nieuwe ontwerp zouden verdwijnen, moest daar iets op worden verzonnen. Een geraadpleegd constructiebedrijf bedacht een staalconstructie, maar dat vond Embregts niet bij de boerderij passen. Uiteindelijk zijn het massieve eiken spanten en gebinten geworden. Embregts: “Door de open structuur komen de spanten en gebinten prominent in beeld. Wanneer je staalprofielen met hout bekleedt, zul je dat blijven zien, juist in zo’n oude boerderij als deze. Echt hout is dan veel mooier. Gelukkig waren de opdrachtgevers dezelfde mening toegedaan.”

Stijl

Embregts laat tevens zien oog te hebben voor details. Mooi bijvoorbeeld is de manier waarop de houten kolommen zijn gepositioneerd: op natuurstenen voetjes, wat de toch al stijlvolle, in het werk gestorte en monolithisch afgewerkte betonvloer extra accentueert.

Ook de met sloophout beklede technische ruimte, de met hout afgewerkte keuken, de ‘wijnhoek’ met wijnvaten, bar en zitgelegenheid en de ingetogen kleurcombinatie van wit, steenrood en groen op de wanden maken de ruimten even smaakvol als comfortabel. Embregts: “Mensen vragen me weleens naar welke stijl of architectuur mijn werk neigt. Met dat soort vragen kan ik nooit zo veel. Ik probeer functioneel en smaakvol te ontwerpen, binnen de kaders van de woonwensen van bewoners. Want uiteindelijk moeten zij zich daar prettig voelen.”

Fotografie: Riesjard Schropp Breda

Dit project is gerealiseerd door: Dick Embregts

Met dank aan de volgende belanghebbende partijen:

Shadow Lighting Designers | EeStairs Nederland B.V.

NOUD | Robert Staal | Kumasol

BINK Elektro