Home » Verbindende schoonheid

Verbindende schoonheid

Door niek@excellentmagazine.nl

Maaike Westinga studeerde in 2001 af aan de TU in Delft en startte in 2002 bij Jonkman en Klinkhamer Architecten in Amersfoort, waar ze onder meer werkte aan de nieuwbouw en verbouwing van de Stadsschouwburg en Melkweg in Amsterdam. In 2008 nam Maaike samen met Roel ten Bras het bureau van Jonkman en Klinkhamer over en in 2013 verbonden ze hun eigen achternamen aan de naam van het bureau. Het bureau kenmerkt zich vooral door projecten in de culturele en maatschappelijke sector.

Eerdere projecten zijn onder andere ITA Amsterdam (stadsschouwburg), Energiehuis Dordrecht, Vondel CS Amsterdam, Islamunda Rotterdam, Café Klunder en Theater De Vest Alkmaar. Maaike: “Naast ons werk in de culturele en maatschappelijke sector, delen we een voorliefde voor bestaande en oude gebouwen. Ook doen we veel herbestemmingen.”TenBrasWestinga streeft naar gezonde, toekomstbestendige én flexibele gebouwen en interieurs.

Maaike: “Onze ontwerpen zijn gebaseerd op de unieke aspecten van elke opgave. Daarbij is een intensieve dialoog met opdrachtgevers en gebruikers essentieel. Het ontwerp moet uiteindelijk leiden tot een goed werkbaar gebouw of interieur, waar de gebruikers nog jaren gelukkig mee zijn en goed in kunnen werken. We vinden het belangrijk dat het ontwerp lang mee kan. En daar zorgen we voor door flexibel te zijn, maar ook door het een basis mee te geven, die niet te modegevoelig is.”

Architectenbureau Tenbraswestinga ontwierp een stijlvol, verrassend en nieuwsgierig makend nieuw interieur voor het restaurantgedeelte van conferentiehotel Kontakt der Kontinenten. De grote en tot ‘Konnekt restaurant, Bar 7 Lounge’ gedoopte ruimte prikkelt en nodigt uit om goed om je heen te kijken, want er valt genoeg te ontdekken; de fraaie materialen, de in verschillende stijlen ingerichte zitjes, de verbluffend mooie toiletruimte, de heerlijke connectie met de weelderige tuin en de overal in de ruimte terugkomende culturele gelijkenissen.

“Het ontwerp sluit naadloos aan bij het wereldse DNA van de historische locatie. In plaats van de verschillen tussen culturen te benadrukken, kozen we ervoor om te kijken naar gelijkenissen. Als je goed kijkt zijn er heel veel overeenkomsten tussen de verschillende continenten te vinden. In de nieuwe toiletgroep hebben we bijvoorbeeld het thema blauw-wit porselein toegepast. Is het Delfts? Of Chinees? Hé, en ook in Marokko of Japan vind je het kenmerkende aardewerk terug.

Maar ook het borduursel van de Marker klederdracht toont overeenkomsten met een ander continent. Wanneer je erop inzoomt, zie je dat het heel erg lijkt op de geborduurde stukken uit Peru”, aldus architect Maaike Westinga, die met haar bureau tekende voor het ontwerp van de complete inrichting van het restaurant en de toiletruimten in het souterrain. Het exterieur van de nieuwbouw is ontworpen door Architectenbureau Boparai Associates, een partij waarmee TenBrasWestinga vaker samenwerkt.

De nieuwbouw van glas en staal is modern en minimalistisch gedetailleerd. Hierdoor ontstaat een mooi contrast met de robuuste historische bouwdelen eromheen. Tevens zorgen de enorme glaspartijen voor een prachtig uitzicht en een grote natuurlijke lichtinval. TenBrasWestinga versterkte de connectie tussen binnen en buiten door de tegels aan de terraszijde naar buiten door te trekken en de met planten gevulde vakkenkast over te laten vloeien in een natuurlijke muur aan de buitenzijde. “De lange vakkenkasten vormen de ruimtelijke dragers in het restaurant”, legt Maaike uit. “In de vakken zijn souvenirs uit de hele wereld geplaatst en deze items dragen bij aan het tonen van gelijkenissen tussen culturen.

Ze transformeren de wanden tot geanimeerde displays met bijzonderheden, maar het doorzicht op het oude bakstenen gebouw blijft behouden.” Binnen het restaurant creëerde TenBrasWestinga met behulp van roomdividers enkele deels van de grote ruimte gescheiden zitjes. De aldaar toegepaste tapijten dragen niet alleen bij aan de akoestiek – net als het plafond van houten latten – , maar maken de zitruimte ook bijzonder. De eyecatchers in het vernieuwde restaurant – met een strakke gietvloer als stijlvolle basis – zijn de uitnodigende en op maat gemaakte bar, waarin hout en staal fraai samensmelten, en de toiletgroepen.

Maaike: “Het behang van Marcel Wanders, de vele accessoires en de wastafels, die als vrijstaande meubels in de ruimte zijn vormgegeven, zorgen voor een bijzonder totaalplaatje. Net als in het restaurant zorgt ook hier het op maat gemaakte lichtplan voor een extra beleving. Maar het meest trots ben ik op het feit dat het concept dat we bedachten, ook door het hotel zelf tot in het kleinste detail is doorgevoerd en in de praktijk echt klopt.”

De volgende partijen waren bij dit project betrokken:

TenBrasWestinga
‘t Zand 1
73811 GB, Amersfoort
Tel: 033-4700303
info@tenbraswestinga.nl
www.tenbraswestinga.nl

Interior Glassolutions
Wageningselaan 42
3903 LA, Veenendaal
Tel: 0318-246000
info@igsbv.nl
www.interiorglassolutions.com

DRT Gietvloeren ’s-Hertogenbosch
Vughterstraat 280
5211 DR, Den Bosch
Tel: 073-6121203
info@drt.nl
www.drtvloeren.nl

I AM Design
Project wandbekleding/afwerking
Breitnerhof 182
1628 XP, Hoorn
Tel: 06-13120242
a.morseld@gmail.com
www.iam-design.nl

Boparai Associates Architekten
Jacob Corneliszstraat 1
1511 BM, Oostzaan
Tel: 075–6555555
office@boparai.nl
www.boparai.nl

Vic Obdam Staalbouw B.V.
Braken 14
1713 GC, Obdam
Tel: 0226-453044
info@vicobdam.nl
www.vicobdam.nl

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief