Verrassende droomwoning

Plek met potentie

“De opdrachtgevers hadden een bestaande woning gekocht aan het einde van een landelijk, doodlopend pad …”

“Het was vooral de kwaliteit van de plek waar ze voor vielen, want de opstallen die op het perceel stonden waren in vervallen staat. De kavel wordt omgezoomd door groen en biedt een fraai zicht op de achtergelegen polder”, aldus Jaap Bekkers, architect bij Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten.

Tijdens zijn eerste bezoek aan de locatie voelde en onderkende hij net als de bewoners de enorme potentie van de plek. “Bij de architect gaan dan direct de verschillende radertjes draaien.”

Samenwerking

Het was vooral het raffinement van de fraaie woningen die in het rijke en veelzijdige portfolio prijken, dat de opdrachtgevers deed besluiten om voor het ontwerp van hun nieuw te bouwen droomwoning Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten in te schakelen.

Wat volgde was een intensief samenwerkingsverband. “De opdrachtgevers waren kritisch en betrokken, waardoor we werden uitgedaagd om het ontwerp alsmaar beter en nóg meer naar hun wens te maken.”

“Door de intensieve dialoog – die tot in de uitvoeringsfase duurde – is het eindresultaat echt beter geworden.”

De imposante roomdivider, waarin een sfeervolle haardpartij is geïntegreerd, geldt als de eyecatcher in het interieur.

Het maatwerkmeubel is een creatie van Heerkens Openhaarden. Al ruim 35 jaar specialist op het gebied van openhaarden en kachels.

Huis als scheiding

Het ontwerp van de woning is gebaseerd op de landelijke karakteristiek van de directe omgeving.

“Gelegen aan een doodlopend pad in het buitengebied presenteert het huis zich als een eenlaags volume met een zadeldak. Het noordzuid georiënteerde huis staat min of meer midden op de kavel die grotendeels door groen is omgeven en doorzichten kent naar de omliggende polder.”

“De situering van het huis maakt een duidelijke scheiding tussen de voorruimte en de achtertuin. In de voortuin bevindt zich de oprit naar de carport en de entree van de woning. De achtertuin is gericht op het westen”, legt Jaap Bekkers uit.

Het interieur van de woning is ontworpen in samenwerking met Francine Broos Interieurarchitecten.

De woning is gebouwd door Bouwbedrijf Heesters.

Ritmiek in de woning

“Naast de architectuur is ook de materialisering van het huis landelijk: grijs genuanceerd metselwerk met gebeitst hout en een mat zwart zinken zadeldak. De constructie van het huis is opgebouwd uit een betonnen kelder met stalen spanten. De ritmiek van de spanten bepaalt in combinatie met het genuanceerde metselwerk en de houten betimmering van het plafond de sfeer van de woning.”

“De monolithische betonvloer die op de gehele begane grond is toegepast, loopt buiten door tot aan de carport en de overdekte buitenruimte.”

Zwembad als blikvanger

Door de enorme glaspartijen hebben de bewoners niet alleen een prachtig zicht op de tuin en de achtergelegen polder, maar valt ook het natuurlijke licht op een fraaie wijze in de woning. Het interieur van de woning kent een pure en minimalistische sfeer.

Of zoals Jaap het omschrijft: “Het materiaalgebruik van de woning is puur en eerlijk en de eenduidige constructie opzet is afleesbaar. Het is echt een huis waar geleefd mag worden.”

Absolute blikvanger van de woning is het lager gelegen binnenzwembad. Jaap: “Toen we tijdens de ontwerpfase hoorden dat de bewoners een binnenzwembad wensten, wisten we direct dat de huidige plek de meest geschikte was. Het aangrenzende terras en de verbinding met de tuin maakt het totaalplaatje compleet. Het binnenzwembad verbijzondert de toch al zo bijzondere woning.”

Fotografie | Michel Kiviets

Met dank aan de belanghebbende partijen:

Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten | STRAKK

Bouwbedrijf Heesters | Heerkens openhaarden & kachels

Francine Broos Interieurarchitecten