Home » Verre van standaard

Verre van standaard

Patrick Russ

Door Veerle van Heertum

Loyale teamplayer. Hardwerkende createur. Ambitieuze levensgenieter. Gepassioneerde controlfreak. Liefhebbende familieman. Designer Patrick Russ was in zijn jeugdjaren een talentvolle linkspoot bij het ter ziele gegane HFC Haarlem, maar een carrière als profvoetballer zat er niet in. Als eigenaar van Patrick Russ Luxurious Design bedrijft hij echter wél topsport en boekt hij grote successen. “Of ik als designer Champions League speel? Ik zie mezelf liever als een uitdager van de topploegen. De drive om de absolute top te bereiken, is meer dan aanwezig.”

Het hard willen werken om het voor de opdrachtgever beste resultaat te behalen, zit al van jongs af aan in Patrick. Als jonge werknemer van een groot architectenbureau draait hij, als het moet, werkdagen van 32 uur aan een stuk. “Als je iets wilt bereiken in het leven, moet je je het snot voor de ogen werken”, geeft hij aan. De opdrachten waaraan hij mag meewerken, worden steeds exclusiever. Hij geeft zijn ogen de kost, neemt alle mogelijke informatie in zich op en weet al snel: de luxe woonwereld is de wereld waarin hij wil slagen. Tijdens zijn dienstverband bij het architectenbureau ontwerpt hij in de avonduren op een zolderkamer in Amsterdam dakkapellen en uitbouwen voor privéopdrachtgevers, maar vanaf het moment dat hij de knoop doorhakt en geheel zelfstandig gaat werken, liggen de opdrachten die binnenkomen al op het niveau waarvan hij droomde.

Ook als beginnend zelfstandig ondernemer – zijn bedrijf is opgericht in 2011 – werkt Patrick zich een slag in de rondte. Geleidelijk aan wordt zijn portfolio steeds indrukwekkender en verwezenlijkt hij woondromen voor (oud-)profvoetballers, geslaagde ondernemers en artiesten. Zowel in Nederland als op de meest mooie plekken in het buitenland. “Maar,” haast hij zich te zeggen, “die groei heb ik niet alleen aan mijzelf te danken. Die heb ik ook bereikt door samen te werken met gedreven professionals. De vakmensen en specialisten die de ontwerpen naar de werkelijkheid vertalen. Voor elk project stel ik een team samen, waarvan ik weet dat we samen het hoogst haalbare resultaat kunnen bereiken. De wil om samen te werken had ik vroeger al. Op het voetbalveld of tijdens de vele uren die ik als kind op straat te vinden was, stond je samen immers sterker dan alleen.”

“Topsport? Ja, zo kun je mijn werk wel zien. Opdrachtgevers verwachten veel van je en ikzelf wil bij elke opdracht die verwachtingen overtreffen. Voor mijn opdrachtgevers, maar ook voor de meewerkende partijen, ben ik bijna altijd beschikbaar en als het moet, werk ik in de avonduren of in de weekenden door. Ik wil altijd perfectie leveren, daar doe ik alles voor.” Er zijn echter momenten dat Patrick niet achter de ontwerptafel zit of per ommegaande reageert op appjes of e-mails. “Op zaterdagochtend sporten mijn kinderen en daar wil ik bij zijn. Die tijd is me heilig en dat weten de mensen voor en met wie ik werk ook. Maar mijn werk zelf is ook ontspannend, hoor. Het is zeker niet zo dat ik alleen die paar uurtjes langs de lijn tot rust kom. Momenteel werk ik voor opdrachtgevers aan een droomhuis van maar liefst 1.800 m². Als we samen met een privéjet die kant op gaan, ben ik echt wel aan het genieten. Ik leef mijn droom, ben maar niet bang, haha.”

Zijn werk brengt hem op de mooiste locaties in binnen- en buitenland, zijn opdrachtgevers zijn succesvol en omringen zich met pracht en praal en hij mag werken met de meest exclusieve producten en materialen. Is hij niet bang dat hij gaat zweven? “Dan zou ik wel een heel slecht voorbeeld voor mijn kinderen zijn. Ik ben een doodnormale jongen van de straat en succes verandert mij niet. Zeker kan ik genieten van de dingen die mijn opdrachtgevers zich kunnen veroorloven, maar als ik na een buitenlandse trip samen met mijn gezin verse broodjes van de bakker eet, ben ik net zo gelukkig. Ik zal nooit naast mijn schoenen gaan lopen.”

Bij zo’n werkwijze is nauw contact met de opdrachtgever belangrijk. Patrick luistert en observeert en vraagt ​​het uiterste van zichzelf en zijn team om de interieurdromen van zijn klanten te kunnen  realiseren. Hij weet altijd te verrassen met de manier waarop hij emotie verwerkt in zijn sfeervolle ontwerpen. Zijn internationale ervaring is terug te vinden in zijn specifieke manier van detailleren, de warme kleurencombinaties, de verlichting en het brede scala aan natuurlijke materialen. Elk project wordt volledig op maat gemaakt, met als resultaat een luxe interieur dat volledig in balans is. En verwachtingen overstijgt. Zoals de prachtige woning die we op de volgende pagina’s aan jullie mogen tonen. Een uniek, luxe en oogstrelend interieur met een touch of glamour.

Tekst: Sander Lemmens

Fotografie: Peter Baas

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief