Verrijking voor de straat

Spraakmakende villa

Aannemingsbedrijf Pieter de Boer realiseerde op een van de mooiste plekjes in het Noord-Hollandse Bergen een spraakmakende villa, die ondanks het tamelijk forse volume prachtig in het straatbeeld past. 

“Van de aanvankelijke scepsis van buurtbewoners is niet veel meer te merken. Sterker nog: de straat vindt het prachtig zo.” 

Behoorlijke uitdaging

Aan het vinden van een kavel in het centrum van Bergen in Noord-Holland ging een behoorlijke zoektocht vooraf. Totdat het gezin zijn oog liet vallen op een prachtig stuk grond met een karakteristieke jaren 20-woning erop in het verlengde van de Prinsesselaan.

Gaandeweg bleek het een hele uitdaging, om hier een moderne villa te bouwen. Directeur Pieter de Boer van het gelijknamige aannemingsbedrijf Pieter de Boer Bouw en Ontwikkeling: “Het huis was sterk verouderd, maar wel heel karakteristiek. Enkele dorpelingen hadden er wel moeite mee dat het zou verdwijnen. Maar nu de villa er eenmaal staat, vindt iedereen hem prachtig.”

Ingetogen

Die ‘buurtommezwaai’ valt te begrijpen. Want wie nu de straat inloopt, ziet een villa staan die heel mooi bij het straatbeeld aansluit. Dat vindt ook Jan de Wit, directeur en eigenaar van Jan de Wit Architect, het bureau dat de villa ontwierp.

“De opdrachtgevers wilden een ruime, moderne en ook tijdloze woning. Door het ontwerp in geleding te fragmenteren – anders gezegd: twee huisjes in elkaar te schuiven – ontstaat een schaal die klopt met de omgeving.”

“Wanneer je daarbij zorgvuldig bent in het kiezen van eenvoud, en verfijning vindt in details in plaats van opvallende vormen, dan blijft een ontwerp ook mooi ingetogen. “

“De villa versterkt nu het straatbeeld, in plaats van dat hij ermee detoneert. Het duidelijkst is dit te zien wanneer je de straat inloopt. De villa springt direct in het oog en je denkt: dit klopt gewoon!”

Contact

De open zichtlijnen van buiten zijn ook in en rond de villa zelf prominent aanwezig. De Wit is erin geslaagd om binnen en buiten vrijwel naadloos met elkaar te verbinden. Zo loopt de achterzijde van het huis – het deel waar de keuken en speelruimte zich bevinden – in een gang door de achtertuin in.

Die is met 375 m2 niet alleen groot, maar tegelijk ook bijzonder fraai. Niet in het minst mede dankzij de aluminium schuifpui, die met een lengte van elf meter bijna de volle breedte van het huis beslaat. Ook binnen in de woning blijven doorzichten vrij.

Ruimten staan in verbinding met elkaar, ze houden contact. Fraai is bijvoorbeeld het openhouden van de verdieping, waar zich de slaapkamers en badkamer bevinden.

Door hier geen zoldervloer aan te brengen, openbaart zich de dakkap zoals die is bedoeld: een stoere, dragende constructie van stalen spanten en houten gordingen, die De Boer vrijwel geheel tijdens het werkproces zelf vervaardigde, strak en vlak afgewerkt met gipsplaat en stucwerk.

Overigens geldt dit voor veel meer onderdelen. De Boer: “Projecten zoals deze zijn bijna niet te prefabben. Daarvoor is het allemaal te veel maatwerk.”

Pannedak

Een complexe klus bleek het dak. Bijna 16 duizend keramische leipannen in vier verschillende grijstinten gingen erop, die ‘patroonloos’ moesten worden aanbracht.

Bepaald geen sinecure, zegt De Boer: “Hoewel je het niet direct zou verwachten, zie je het vaker met dit soort gevelwerk: een patroon aanbrengen met stenen, tegels of andere materialen blijkt eenvoudiger dan het materiaal volledig wild te leggen.Op de een of andere manier sluipt er tijdens het leggen toch snel een ongewenst patroon in.”

Een ander bewerkelijk item vormde de kelder. Hier bevinden zich een thuisbioscoop, fitnessruimte, wellnesshoek en wasruimte. Niet eerder maakte De Boer een dergelijke grote kelderbak voor een particulier project.

Bovendien waren de omstandigheden niet eenvoudig. “Verderop in de straat heb je een basisschool en middelbare school, dus moet je opletten, afzetten en monitoren. Maar gelukkig ging het allemaal prima.”

Project specifiek

Zowel architect als aannemer tonen zich tevreden met het uiteindelijke resultaat. De Wit spreekt van een ‘zo compleet mogelijk uitgewerkte woning, waarbij zowel het exterieur als interieur tot in detail projectspecifiek zijn ontworpen’.

Aannemer Pieter de Boer is vooral content met hoe ‘alles nu in de praktijk blijkt samen te vallen’. Want heel grote ruimten zijn vaak niet de eenvoudigste om in te richten.

“Door de grootte en ruimte binnen vreesde ik een beetje voor een balzaaleffect. Maar niets van dit al. Het is een prachtige villa geworden.”

Fotografie: Pieter de Boer Bouwonderneming