Home » Verschil scharnier en taats

Verschil scharnier en taats

Door Veerle van Heertum

Veel klanten vragen zich af wat het verschil is tussen een scharnierdeur en een taatsdeur. Maar ook wat de voordelen en de nadelen zijn. Dat leggen we verder uit in deze blog.

Verschil 1 – Kozijn

Een scharnierdeur heeft een kozijn. Een taatsdeur heeft dit niet. Het voordeel van een kozijn is dat dit iets meer tocht en geluid tegenhoudt. Klanten vinden het vaak mooier als er geen kozijn geplaats wordt. Dat is het voordeel van een taatsdeur.

Verschil 2 – Openslaand

Doordat de taatsdeur geen kozijn heeft, kan deze twee kanten op draaien. Het enige nadeel hiervan is dat je dan aan twee zijdes van de deur ruimte moet hebben voor een openslaande deur.

Verschil 3 – Zijde scharnieren

Een scharnierdeur heeft scharnieren aan de zijkant, een taatsdeur heeft scharnieren aan de boven-en onderkant.

Verschil 4 – Profiel

Het voordeel van de scharnieren aan de onderkant, is dat de zijkanten geen scharnieren hoeven te dragen, waardoor je kunt kiezen voor ons meest slanke profiel. Bij taats kan dit 10 millimeter zijn. Bij scharnier gaan we bij het frame altijd voor minimaal 15 millimeter.

Verschil 5 – 90 of 180 graden

De scharnierdeur kan 180 graden worden opengezet. Het voordeel is dat je in bepaalde situaties dan minder ruimte inneemt. Zie afbeelding hiernaast. Voor een taatsdeur geldt dat deze 90 graden opengezet kan worden.

Verschil 6 – Softclose

Een taatsdeur valt met de softclose zacht en geruisloos dicht. Deze kan ook afgesteld worden. Het voordeel is dat je de deur nooit hoeft te sluiten achter je. Het nadeel is dat je de deur niet in een andere stand dan 90 graden kan vastzetten. Voor de scharnierdeur geldt namelijk dat deze op elke stand open blijft staan.

Verschil 7 – Onderdorpel

Een taatsdeur heeft als eerder genoemd het scharnier onderin de deur zitten. Hierdoor is de onderdorpel groter dan bij een scharnierdeur. Bij een taatsdeur krijg je een onderdorpel van minimaal 60 millimeter. Bij een scharnierdeur is dit minimaal 15 millimeter.

Ontdek de vele vaardigheden van BLECKS

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief