Vijfsterren-beleving na renovatie

Droomwoning zonder te verhuizen

Op de fraaie ligging aan het water en het exterieur van de woning waren de bewoners nog steeds verliefd. Het interieur kon echter wel een grondige renovatie en restyling gebruiken.

Op aanraden van de vader van de heer des huizes nam de laatstgenoemde contact op met Eric Kant. De veelzijdig topdesigners had immers tot grote tevredenheid de bestaande woning van de ouders getransformeerd tot een droomhuis op maat.

Het resultaat is een totaal nieuwe sfeer en woonbeleving, zonder dat er verhuiswagens aan te pas kwamen. De gewenste warme jas op maat als bevredigend resultaat van een intensief traject.

Optimale verbinding tussen de ruimtes

Waar de woning voor de renovatie een klassieke, haast hokkerige indeling kende, is het thans ruimtelijkheid troef in het fraaie herenhuis. Zo verdween onder meer de muur tussen de keuken en de eetkamer, waardoor de routing en plattegrond op de begane grond volledig zijn veranderd.

“Door deze forse aanpassingen veranderde de dynamiek in de woning en ontstond veel meer interactie. Als je nu kookt, hebt je contact met de gezinsleden aan de eettafel en vanuit de eetkamer sta je weer in verbinding met de woonkamer.”

“Al deze ruimtes vloeien prettig in elkaar over”, aldus de creatieve vakman, die wijst op de fraaie stalen pui met openslaande deuren als oogstrelende vervanger van de weggehaalde muur tussen de entreehal en de woonkamer. Ook deze ingreep draagt weer bij aan de genoemde nieuwe beleving binnen de woning.

“De entreehal en het trappenhuis behoren sowieso tot de klapstukken van het huis. We hebben de trap ontdaan van de oude roodbruine kleurlaag en het hout eigentijds vergrijsd. Tevens hebben we in het trappenhuis kunstzinnig stucwerk toegepast. Dit samen zorgt in combinatie met de stalen pui en de prachtige hanglamp voor een waanzinnige sfeer en uitstraling”, beschrijft Eric Kant.

Verrijkende indeling

De topdesigner beseft de impact van grondige bouwkundige ingrepen in een woning, maar benoemt ook het grote voordeel. “Een goede plattegrond en routing binnen je woning is zo ontzettend belangrijk. Als je gaat bouwen of verbouwen heb je de mogelijkheid om beide zaken volledig af te stemmen op je gezinsleven en woonwensen.”

“Hoe verloopt de dag van jou en de overige bewoners? Hoe beleven jullie deze dag? En hoe kan de woning aansluiten op dit patroon en in dienst staan van je gezin en dit leven zelfs vergemakkelijken? Ga met deze antwoorden en gegevens aan de slag en geniet van het uiteindelijke resultaat.”

“Een goede en optimale indeling verrijkt je leefgenot. Veel meer dan een woning die qua plattegrond niet klopt, maar wel is afgewerkt met goud. Mooi maken we het altijd, maar zorg vooral dat de basis klopt.”

Dat een bouwkundige aanpassing in een bestaande woning niet altijd heel ingrijpend hoeft te zijn, bewees Eric Kant op de zolder van de woning. “Daar wenste de opdrachtgever naast de twee slaapkamers ook een extra badkamer.”

“Onder het schuine dak was net niet voldoende stahoogte in de douche. Door een dakraam te realiseren is het uiteindelijk met een minimale ingreep – bij het plaatsen van een dakkapel komt bijvoorbeeld veel meer kijken – toch gelukt en kunnen de bewoners ook op de zolder genieten van een extra douche.”

Flipperkasten en muziekmeubel

Bij de inrichting van de woning hield Eric Kant uiteraard rekening met de wensen en leefstijl van zowel de heer des huizes en zijn twee zoons als dat van zijn vriendin en haar twee dochters.

Zo vinden we op de bovenverdieping een als sfeervolle mancave ingerichte ruimte. Deze game -en relaxkamer is onder meer voorzien van vier flipperkasten en geldt binnen de woning als het domein voor de jeugdige bewoners en hun vrienden. In de woonkamer valt direct de grote hobby van de heer des huizes op.

“Hij is een enorme muziekliefhebber en bezit een ontelbaar aantal lp’s. Ook is hij de trotse bezitter van een jukebox, die ook zeker een prominente rol in de woning diende te krijgen.”

“Tijdens één van onze geanimeerde gesprekken, kwam het ‘probleem’ ter sprake dat in een jukebox maar ruimte is voor een beperkt aantal platen en dat het dan ‘vervelend’ is als het bezoek een nummer van een artiest wenst te horen, waarvan het plaatje net niet in de jukebox zit.”

“Eer dat plaatje in de jukebox zit, ben je weer tien minuten verder en dat wil je tijdens een gezellige avond niet. Vandaar dat we een fraaie afgewerkte sidetable realiseerden waarin onder meer een platenspeler is verwerkt.”

“Niet alleen de gedraaide muziek zorgt voor extra sfeer in de woning, maar zeker ook de chique uitstraling van het meubelstuk draagt hieraan bij. Zo is het muziekelement onder meer voorzien van groene onyx. Deze exclusieve steensoort is eveneens toegepast in het hart van de eettafel”, geeft de veelzijdige topdesigner aan.

Huis voor levensgenieters

Dat naast muziek ook koken een grote passie van de levensgenieters is, is zichtbaar als je een blik op de stijlvolle keuken werpt. “We hebben onder meer gewerkt met betonpleister en gerookt eikenhout en kozen voor een natuurstenen blad in Amani Grey van twintig centimeter dik”, beschrijft Eric Kant de fraaie keuken, die de bewoners uitkozen in de showroom van Tieleman Keukens.

In samenwerking met de kwaliteitszaak ontwierp Eric Kant een viertal keukens, waaronder dus de getoonde creatie. Opvallend in de keuken is de wijndispenser. Dit innovatieve wijntap-systeem – dat ook steeds meer in de horeca wordt toegepast – maakt het mogelijk om een enkel glaasje wijn te nuttigen, zonder dat diezelfde avond of de daaropvolgende dagen de gehele fles leeggedronken dient te worden.

“De wijn blijft lang perfect en is ideaal voor levensgenieters zoals de bewoners van deze woning”, glimlacht Eric Kant, die terecht opmerkt dat in de woning een aangename sfeer voelbaar is. Een sfeer die doet denken aan de beleving in een chic vijfsterrenhotel. Comfortabel, luxe, en metropolitisch. Een geheel nieuwe woning zonder te verhuizen.

Fotografie | Patrick Meis 

Met dank aan de belanghebbende partijen:

ERIC KANT Contemporary Design B.V. | Tieleman Keukens 

Van Berkel Aannemers Leimuiden B.V. | Claudia Instyle