Home » Villa met de juiste look en feel

Villa met de juiste look en feel

Door Aty Verschuren

Villa met de juiste look en feel

Met gevoel voor licht, ruimte én natuurlijke looplijnen metamorfoseerde interieurarchitect Claire Ansems een oude Overveense villa naar een strak en modern woonparadijs dat geen moment koud of kil aandoet. ‘Stijl is maar stijl, aan trends onderhevig. Waar het volgens mij om gaat, zijn de look en feel die een woning oproept.’

 

Je ziet ze vaker in Haarlemse contreien: mooie oude villa’s die doen denken aan vervlogen tijden. Maar niet zelden met interieurs die de tand des tijds maar moeilijk hebben  doorstaan. Zoals ook het geval was met de villa in het lommerrijke  Overveen. Interieurarchitect Claire Ansems maakte er een strak en modern woonparadijs van, zonder dat het huis nu kil of koud aandoet. Ansems: “Het huis heeft jarenlang toebehoord aan een dame van respectabele leeftijd en dat was ook te zien – hokkerig en verstopt, met weinig zichtlijnen, niet meer van deze tijd. En kijk nu: je kent de binnenkant van de villa echt niet meer terug.”

kast

Ademen

Primair stond het scheppen van ruimte. Ansems brak hiertoe enkele muren door, veranderde positioneringen van badkamers, keuken en toiletten en herstelde natuurlijke looplijnen. Daarnaast werd aan de achterkant een uitbouw aangebracht over zowel de begane grond alsook de verdieping erboven. Want, zo stelt Ansems: een huis moet kunnen ‘ademen’. “De nieuwe bewoners zijn echte buitenliefhebbers, wilden de tuin meer bij het huis betrekken. Door de imposante pui met drie openslaande deuren worden woning en tuin aan elkaar gesmeed tot één onlosmakelijk geheel. Binnen en buiten zijn inwisselbaar geworden.” De tuin, die Ansems overigens zelf ontwierp, strekt zich uit tot aan de rand van het perceel. En het mooie terras ergens halverwege ziet er inderdaad uitnodigend uit.

keuken

Hout

Opvallend is dat die nieuwe pui is gemaakt van hout. Tegen alle trends in, beaamt Ansems. “Je ziet inderdaad dat tegenwoordig iedereen stalen puien wil, of het nu binnen of buiten is. Het is een trend die over zijn hoogste punt heen is, hoe mooi het vaak ook staat. Daarom ben ik ook blij dat deze bewoners voor hout hebben gekozen. En deze pui ís ook heel mooi. Wanneer je ervoor staat, krijg je vanzelf een weids en open gevoel.”

Zichttroeven

Een ander mooi item noemt ze de keuken, centraal gepositioneerd op de benedenverdieping. Niet zomaar een, zegt Ansems, want de bewoners zijn culinair ingesteld. “Keukens vervullen een steeds belangrijkere rol in interieurs. Hier is dit niet anders. Ik heb gezocht naar een mix van stijlvol en praktisch. Want je moet er uiteindelijk wel goed in kunnen werken.” Als voorbeeld noemt ze het ultradunne Corian-aanrechtblad, van een samengestelde kunststof die is afgeleid van bauxieterts. Het materiaal is fraai en loeisterk tegelijk. Een derde zichttroef beneden vormt de eveneens centraal gepositioneerde gashaard met afvoer naar de zijkant. Ansems spreekt van een ‘open roomdivider’, omdat je er ruimschoots overheen kunt kijken, terwijl hij de kamer toch breekt.

wastafel

Afwerkingen

Vloer- en wandafwerkingen zijn even klassiek als hedendaags gehouden: eiken planken op de vloeren naast strak wit stucwerk op muren en wanden. Diezelfde combinatie is ook te zien op de verdieping erboven. Hier bevinden zich onder meer de grote slaapkamer met loggia, een bijzonder riante badkamer met alles erop en eraan, en nog een aparte werkkamer. De zolder daar weer boven was niet lang geleden al opgeknapt, met onder meer een verhoging voor meer stacomfort. Hierdoor omvat de woning nu drie volwaardige bouwlagen.

 

Toegankelijk

Als Ansems de woning zou moeten beoordelen, roemt ze het meest de openheid en lichtheid ervan. Hoewel bijvoorbeeld de woonkamer niet heel groot is, oogt die wel zo, doordat alles zo licht en ruimtelijk is gehouden. Ook te spreken is ze over het karakter van de woning. Luxe, maar zeker niet kwetsbaar. Ansems: “Ik houd van het gevoel dat de woning uitstraalt. Luxueus én toegankelijk – je hoeft bijvoorbeeld niet bang te zijn iets stuk te maken, zoals je ook weleens ziet in vergelijkbare woningen. En het is een woning met een duidelijk eigen gezicht.”

logo

CLAIRE ANSEMS DEFINING SPACES

Blekersvaartweg 9B

2101CA Heemstede

Tel: 06-21502649

Fotografie: Martijn Vonck Fotografie

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief