Home » Villa Sion

Villa Sion

Metaglas

Door Veerle van Heertum

In het ritme van de compositie herken je de hand van de architect. Het is de afwisseling van open en gesloten, het robuuste en sensitieve lijnenspel en de keuze voor materialen waardoor Villa Sion architectonische poëzie wordt. De woning met een heel eigen interpunctie en veel lichtinval door de grote gevelelementen werd gecreëerd door Robert Alewijnse van DP6 Architectuurstudio.

Maar boven alles is Villa Sion een thuis; een huis waar gewerkt wordt, geleefd en de bewoners met elkaar en de omgeving in contact staan. “Voor de opdrachtgevers was het belangrijk dat het atelier voor glaskunst, van de vrouw des huizes, integraal onderdeel van de woning zou zijn. Daarom is het atelier slechts door een glaswand gescheiden van de centrale ruimte. Ook als er gewerkt wordt, ben je nog onderdeel van het gezinsleven”, zegt Alewijnse.

Twee gezichten
Om werk- en privéleven gescheiden te houden kreeg het atelier wel een eigen opgang aan de buitenzijde van het huis, maar deze is zo natuurlijk ingepast dat het gevelbeeld erdoor wordt versterkt. “De buitentrap gaat naadloos over in de dakrand. Dat maakt deze woning uniek.” Bovendien vormt de buitentrap een mooie overgang tussen de straat- en tuinzijde. “Villa Sion heeft twee gezichten”, legt Alewijnse uit. “Aan de entreezijde is de gevel bijna volledig gesloten en omwikkeld met een zwarte gevouwen staalwand voorzien van een stoer reliëf, vergelijkbaar met een damwandprofiel. Door aan deze kant de privacy te waarborgen konden we de woning aan de rand van het kavel plaatsen en bleef er veel tuin over.”

Bovendien kon – door de positionering op de kavel de verbinding tussen het huis en de tuin open en transparant worden. “Te vaak denken we aan de gevel in een dichte situatie, maar de helft van het jaar is er geen verwarming nodig. Ik vind het mooi om vanuit die benadering te ontwerpen; vanuit een vrije gedachte waarbij er geen fysieke en mentale barrières zijn tussen binnen en buiten.” Vanuit die optiek koos de architect ook voor zwarte puien die aan de boven- en onderzijde verzonken zijn én voor de grote Methermo®XL schuifpuien van Metaglas die helemaal geopend kunnen worden naar een veranda die het huis omhuld. “Drempelloos de natuur ervaren is namelijk de fijnste manier van leven”, weet Alewijnse. En dat gebeurt zelfs op de eerste verdieping waar de ramen zijn voorzien van een volglazen doorvalbeveiliging.

Sensitieve ritmiek

In de gevel – gekenmerkt door delicate lijnen, onverwachte openingen en robuuste elementen – herken je de poëtische visie van DP6. “Het is modern en sensitief én omsluit de bewoners”, zegt de architect daarover, “een eenvoudige vormentaal, waarin elementen vloeiend doorlopen.” Zelfs het dak met zonnepanelen en grote overstekken werd één robuust element passend in de ritmiek. Door toepassing van Methermo®XL is het mogelijk om het lijnenspel in alle ramen, deuren en puien terug te laten komen, zodat het een geheel vormt.

De gevel vormt tevens een uitnodiging om het interieur te ontdekken. Door de grote raampartijen is er namelijk zicht op de keuken, de werkkamer én de boom; een statement centraal in de woonkamer waarvan de kruin bijna tot het dak reikt. “Het binnengroen was al in het oorspronkelijke ontwerp meegenomen, als divider en verbinder. Het geeft een zekere beschutting, vooral op de bovenverdieping die erg open is, maar komt ook de luchtkwaliteit en de akoestiek ten goede.”

Op de begane grond vormt de stam slechts een subtiele onderbreking van de lange zichtlijnen. Passend in een interieur dat met dezelfde vloeiende expressie is ontworpen als de buitenkant. Strak en gedetailleerd met geïntegreerde elementen. Zoals de keuken die in de dichte wand is geschoven. Omdat het lijnenspel niet wordt onderbroken en de raamprofielen weggedetailleerd zijn in de vloer kan het oog niet anders dan het huis en haar omgeving te verkennen.

Ontdek de vele vaardigheden van Metaglas

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief