Home » Voordeel vaan een kunstkerstboom

Voordeel vaan een kunstkerstboom

Easyplants

Door marketing

Ieder jaar staat de boom een paar weken tot een paar maanden in huis en dan wordt hij weer op straat gezet. Dit is natuurlijk niet de beste optie voor het milieu, want jaarlijks worden er ontzettend veel productiebossen geplant en omgehakt. Een kunstkerstboom kan hier verschil in maken. Een levende kerstboom heeft een klimaatimpact dat ongeveer gelijk staat aan 25 kilometer autorijden. Als je dit eenmalig doet om een kunstkerstboom ergens te kopen, kan dit jaarlijks weer een hoop schelen.

Voordelen op een rijtje

Eenmaal de kerstboom opgetuigd voor kerst en helemaal tevreden hoe deze eruit ziet? Zolang je geen breekbare versiering in de boom hebt verstopt, kan je hem met versiering en al weer inpakken en opbergen. Zo bespaar je een hoop tijd het jaar erna met opzetten. Maar dat is natuurlijk niet het enige voordeel aan een kunstkerstboom. Omdat de kunstkerstboom van een plastic achtig materiaal gemaakt is, zal de vloer in januari niet helemaal vol liggen van de naalden. Met kleine kinderen kan dit ook een groot voordeel zijn, omdat de kunstkerstboom een stuk minder brandgevaarlijk is dan een echte, droge kerstboom. En nog even kort, bij een allergie voor bijvoorbeeld naaldbomen en soortgenoten hiervan, zal er bij de kunstkerstboom niet zomaar de hele dag door gesnotterd worden.

Nadelen van de kunstkerstboom

Voor de echte fan van het authentieke kerstbomen geurtje, is het misschien een nadeel om een plastic exemplaar in de woonkamer neer te zetten. Gelukkig is dit ‘probleem’ gemakkelijk op te lossen door een kaars met dennenbomen geur te branden. Een kunstkerstboom is daarnaast wel een echte investering, het is duurder dan een echte boom en zeker de goedkopere materialen zullen al snel een zekere plastic-look hebben. Om dit te voorkomen ben je dus al snel een wat groter bedrag kwijt. Dit moet je er wel voor over hebben om in een keer uit te geven. Op de lange termijn scheelt het echter een hoop geld, omdat je niet jaarlijks kosten hebt aan de boom.

Milieubelasting

De effecten die een kunstkerstboom en een levende kerstboom hebben op het milieu, zijn erg verschillend. Echt vergelijken van de twee kan daarom ook niet. Zo is er voor de productie van een kunstkerstboom een hoop plastic nodig, en zal er hierbij ook uitstoot gecreëerd worden. Echter is dit een eenmalig proces waar je echt jaren wat aan kan hebben, en is de impact van de levende boom iets dat ieder jaar weer meespeelt. Ook de verlichting en versiering van de kerstboom kan een impact hebben op het klimaat. Zo bespaar je bijvoorbeeld veel elektriciteit, en dus ook kosten, wanneer je ervoor kiest om ledlampjes in de boom te gebruiken, in plaats van gloeilampjes.

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief