Home » Vrijstaande villa aan het water

Vrijstaande villa aan het water

Door Lisette Trinthamer
villa aan het water

Een huis als een geoliede machine

Voor opdrachtgevers in Nesselande ontwierp Broos de Bruijn architecten een prachtige vrijstaande woning aan het water. Nesselande is een woonwijk aan de rand van Rotterdam, gelegen aan de Zevenhuizerplas. “We kenden deze locatie goed, omdat we al eerder een woning ontwierpen voor deze wijk. Bovendien is het zogezegd onze achtertuin, aangezien ons architectenbureau in het centrum van Rotterdam ligt”, aldus Durk Landman,  verantwoordelijk architect/partner voor dit project.

interieur horz

Een groot gezin

De opdrachtgevers, twee ouders met vier kinderen, woonden al in Nesselande, maar kregen nu de kans om een éigen woning te laten ontwerpen aan het water.
“Een woning voor een gezin met vier kinderen moet je eigenlijk zien als een logistieke machine”, vertelt Landman enthousiast. “De belangrijkste opgave in dit project was dan ook om die machine zo goed mogelijk te laten lopen. Voor we begonnen met ontwerpen, hebben we daarom in kaart gebracht waar een gezin met vier kinderen behoefte aan heeft.” Hiervoor stelde de architect vragen als: ‘Waar loop je in het dagelijks leven tegenaan?’, ‘Wat werkt in een doorsnee huis niet goed?’ en ‘Wat zou je graag willen veranderen in jullie nieuwe woning?’.

Twee entrees

De woning is echt vanuit praktisch oogpunt ontworpen. Zo heeft hij twee entrees: één formele en één informele. “De formele entree, de voordeur, is extra breed. Wanneer je die opent, kijk je meteen het hele huis door naar achteren, via de trap met zwevende treden. Dit is echt de ‘wauw-entree’, waarmee je indruk maakt op je gasten”, legt de gerenommeerde architect uit. “Zelf gebruiken de bewoners echter de informele entree aan de achterzijde. Hier kom je gelijk in een grote bijkeuken. We hebben overal over nagedacht: waar ze hun schoenen kunnen neerzetten, hun jas kunnen ophangen, hun tas kwijt kunnen, hun hockeysticks kunnen neerleggen en ga zo maar door.”

buitenkant horizontaal

Een mooi compliment

Niet alleen over de entree is op die manier nagedacht. Landman: “Zo ontwierpen we eigenlijk het hele huis. Overal is praktisch over nagedacht. Alles is maatwerk, elk kastje is ontworpen om het letterlijk en figuurlijk ‘passend’ te maken voor dit gezin.” Naderhand kreeg de architect dan ook een heel mooi compliment. Toen hij de opdrachtgevers maanden later nog eens sprak, zeiden deze niet alleen: “Het huis is zo mooi!”, maar vooral: “Het werkt zo goed.”

Uitdagingen met betrekking tot de kavel

De uitdagingen in dit project lagen niet enkel in de wensen van de opdrachtgever. De kavel zelf zorgde ook voor wat grijze haren. “De kavel heeft een hoek aan het water, maar omdat dit op het noorden ligt, is het qua zonlicht eigenlijk de minst gunstige kant,” legt de architect uit. “Daarnaast mocht volgens het kavelpaspoort op deze locatie niet te veel volume komen. Een woning ontwerpen waarin alle wensen van de opdrachtgever pasten – inclusief alle slaapkamers, badkamers, speelruimte voor de kinderen en een grote waskamer – zonder een massief blok neer te zetten, had best veel voeten in de aarde”, aldus de architect.

Ruimte en ruimtelijkheid

Een van de oplossingen hiervoor was een grote kelder. In die kelder kon de architect veel extra ruimtes kwijt, zoals speelruimtes voor de kinderen en een grote wasruimte, die met de bovenverdieping in verbinding staat via een ouderwetse wasschacht. “Daarnaast was het soms ook spelen met ruimte. De woonkamer aan de achterzijde is wat vierkante meters betreft helemaal niet groot, maar omdat de woning rondom glas heeft aan de tuin, voelt hij toch heel ruimtelijk”, legt de gepassioneerde architect uit. “De benedenverdieping bestaat uit twee ‘zwarte doosjes’, met daartussen een glazen verbinding, die het hart van het huis vormt. Dankzij het glas voelt het heel ruimtelijk en heb je altijd zonlicht in de woning.”

detail horizontaal buitenkant

Fikkie stoken

Naast een hoop praktische wensen hadden de eigenaren ook nog een klein verzoekje aan het architectenbureau. Ze komen regelmatig in Zwitserland, waar ze volgens Zwitserse traditie hout op steen stoken. “De opdrachtgevers wilden het gevoel van open vuur terughalen in de woning, maar dan natuurlijk wel veilig. Daarom hebben we in de woonkamer een groot haardelement ontworpen. Dit is een liftdeurhaard waarvan je de schuifdeur helemaal omhoog kunt trekken; je kunt daar dus letterlijk een open vuur stoken.”

Dit project werd gerealiseerd door:

Broos De Bruijn architecten  | info@bdba.nl