Warme ontmoeting met Jacu Strauss

In de wandelgangen hoorden we niks dan loftuitingen over het nieuwe en bijzondere interieur van het geheel gerenoveerde Pulitzer Amsterdam. Reeds sinds 2016 genieten de gelukkige gasten van het iconische luxehotel van de warme en bijzondere sfeer aan de Amsterdamse grachten. Getriggerd door de positieve reacties togen we naar Amsterdam waar EXCELLENT Magazine een exclusieve rondleiding kreeg van interieurdesigner Jacu Strauss. De in Zuid-Afrika geboren wereldburger is als Creative Director verantwoordelijk voor het re-design en geniet twee jaar na de oplevering zichtbaar van het bezoek aan de plek waar hij met ziel en zaligheid werkte én woonde.

Via de statige ingang aan de Prinsengracht stappen we binnen in de door Jacu Strauss en zijn creatieve team gecreëerde eclectische droomwereld. Na het zien van de lobby bemerken we al dat Pulitzer Amsterdam verre van een standaardhotel is. Kleurrijke meubels spelen een heerlijk spel met bijzondere kunstwerken en opvallende accessoires, terwijl de aan het plafond bevestigde piano je uitdaagt en verwondert. Als vanzelf gaan onze ogen op een ontdekkingstocht. steeds weer op zoek naar nieuwe interieurschatten in de ruimte. Nee, hier is duidelijk geen sprake van een vast stramien van kleuren, materialen en indelingen. En toch voelt het juist, alsof het zo moet zijn. Als een stijlvol geheel.

Emotioneel weerzien
De man verantwoordelijk voor de unieke inrichting van het luxehotel wacht in de achtergelegen Pulitzer’s Bar, die we via de fascinerende binnentuin bereiken. In de klassieke en chique hotelbar met fluweelzachte zitjes, nisjes en diepgroene tinten en een warme, intieme ambiance, poseert topdesigner Jacu Strauss voor de lens van de fotograaf en wacht hij geduldig op het moment dat hij kan starten met zijn verhaal over het project dat hij omschrijft als een once in a lifetime opportunity.  ”Het is alweer een tijd geleden, dat ik hier was. Maar nu ik hier weer rondloop ben ik emotioneel. Dit hotel is als een kindje voor me. Ik ben voor de rest van mijn leven met dit gebouw verbonden”, glimlacht hij, terwijl hij zichtbaar geniet van de levendigheid en het geroezemoes in het hotel.

Context en complexiteit
Nadat het nu 37-jarige Zuid-Afrikaanse multi-talent als Creative Director verantwoordelijk werd voor het re-design van het hotel en het inpandig gelegen restaurant Jansz, pakte hij zijn koffers en verliet hij zijn toenmalige thuisbasis Londen. Allereerst logeerde Strauss, die in Londen naam maakte als Architectural Designer en Senior Designer bij het bedrijf van ontwerplegende Tom Dixon, ongeveer een jaar in het hotel. ”Het is zo’n enorm en historisch pand. Hier is in het verleden zoveel gebeurd. Elke ruimte en elk hoekje van het pand en de omgeving begrijpen, vandaar ook dat ik elke avond in een andere kamer sliep.” Niet alleen ontdekte Jacu Strauss het hotel, dat is gesitueerd in vijfentwintig samengevoegde 17de- en 18de eeuwse grachtenhuizen en uitkijk op zowel de Prinsengracht als op de Keizersgracht, ook maakte hij zich de stad Amsterdam eigen. ”Ik wilde niet allen de kracht en de historie van het pand an sich in mijn ontwerp toepassen, maar ik wilde ook begrijpen wat Amsterdam zo’n bijzondere plek maakt.”

Afstruinen van Marktplaats
Al zijn bevindingen samen leidden uiteindelijk tot het unieke interieur van het luxehotel, dat hijzelf omschrijft als een combinatie tussen het rijke verleden van Amsterdam en het moderne heden. Een eclectische mix van designs en elementen die samen het eeuwenoude verhaal vertellen van deze locatie. ”We stelden ons voor wat voor mensen hier door de eeuwen heen wonden en wat voor winkeltjes hier ook gelegen zouden kunnen hebben. In onze hoofden schiepen we allerlei karakters die hier vanaf de 17de eeuw rondliepen en welke spullen al deze mensen door de jaren heen achterlieten”, legt Jacu Strauss uit. Hij vervolgt: ”Op zoek naar unieke en historische stukkend ie pasten bij het verhaal dat we wilden vertellen, bezocht ik antiekzaken en struinde ik rommelmarkten en Marktplaats af.” En dus zagen buurtbewoners en hotelmedewerkers de zeer betrokken designer ontelbare keren met speigels, stoelen schilderijen en andere accessoires onder zijn arm richting het appartement dat hij uiteindelijk betrok – op steenworp afstand gelegen van het hotel -lopen.

Het fietsenbandenplaksetje van Bill Clinton
Het compleet gerenoveerde en opnieuw ingerichte hotel telt onder meer 225 gastenkamers, die qua inrichting allemaal van elkaar verschillen, en vier uitzonderlijke Collector’s Suitesmet privé ingang aan de Keizersgracht en adembenemend uitzicht over de grachten. Deze ruime suites met een woonkamer aan de straatzijde zijn geïnspireerd op de verhalen van intrigerende karakters die wellicht de grachtenpanden in een ver verleden bewoonden. Van een vastberaden kunstbewonderaar tot een excentrieke boekenliefhebber en van een muziekcomponist tot een antiekverzamelaar.

Terwijl we de Music Room, zoals Jacu één van deze vier luxe suites omschrijft, bewonderen, vraagt hij ons of we weten welke muziekliefhebber en voormalig wereldleider hier onlangs nog resideerde. Nog voordat we na kunnen denken over een eventueel antwoord, verklapt hij met volle trots: ”Bill Clinton. Prachtig toch!” Lachend wijst hij naar het fietsenbandenplaksetje in een van de lades van het bureau. ”Dat doosje ligt op elke kamer van het hotel. Een grappige verwijzing naar de vele fietsen in de stad. Zou Clinton het ontdekt hebben?” Het antwoord moeten we hem schuldig blijven, maar de aanwezigheid van het doosje geeft wel aan hoe ver de designer heeft nagedacht over de inrichting van het hotel. ”En het is een voorbeeld van het speelse karakter dat ik aan het hotel wilde toevoegen. Hier is nog veel meer te ontdekken en te beleven. Vandaar ook dat ik de Instagrampagina van het hotel stalk om te volgen welke accessoires, ruimtes of verborgen schatten de gasten tijdens hun verblijf fotograferen. Wat ik het vaakst terugzie? De bad- en slaapkamers, het fietsenbandenplaksetje en vooral de grote schommel in de binnentuin, waarvan niet alleen de kinderen gebruikmaken, maar die gelukkig ook geldt als een speelse, romantische en ontspannende plek voor de volwassen gasten.

Na een heerlijke maaltijd in het sfeervolle restaurant Jansz is het tijd om afscheid te nemen. Op Schiphol wacht een vliegtuig naar zijn huidige woonplaats Washington DC. De stad waarin Jacu Strauss zijn visie en creativiteit loslaat op een nieuw in te richten hotel. Trots kijkt hij nog een keer rond door het restaurant en werpt hij een blik over de aangrenzende Keizersgracht. Hij beseft waarschijnlijk dat zijn creatieve kindje is uitgegroeid tot een prachtige, sfeervolle en bijzondere locatie in Amsterdam.