Weelderig ontspannen

Terugblik

“Toen ik op de avond van de officiële opening het gigantische pand daar zo midden in de bossen zag en me vervolgens na binnenkomst in een andere wereld waande, dacht ik wel even: Verdorie zeg, dit was toch wel even een groot project.”

“Prachtig dat we dit met zijn allen voor elkaar boksten. Alles klopt en voelt goed. De tuin, het exterieur, het wellness-gedeelte en de sfeer evenals beleving in de diverse verblijfsruimtes voelen als een eenheid. Het is echt machtig mooi geworden”, is ontwerper Hans Kuijten lovend over het eindresultaat van het gloednieuwe wellness-centrum Spa One.

Sfeer, beleving & warmte

Waar architect Huub Segeren van H3 Architecten het exterieur van het gebouw en de invulling van het wellness-gedeelte ontwierp, tuinontwerper Fons Linders zijn creativiteit losliet in de gecreëerde tuin, werd Hans Kuijten gevraagd om sfeer, beleving en warmte toe te voegen aan onder meer het bargedeelte, het restaurant en de lobby.

“Goede vriend en dorpsgenoot Fons Linders had mijn naam bij de opdrachtgevers laten vallen en zij raakten onder de indruk van mijn portfolio. Een gevoel dat werd versterkt na een bezoek aan diverse horecagelegenheden waarvan ik het interieur verzorgde.”

Breed publiek

“Tijdens de eerste gesprekken werd mij duidelijk dat de opdrachtgevers geen klinische zwembadsfeer in de verblijfsruimtes wensten. Maar eerder een warme, uitnodigende hotelsfeer met een vleugje luxe. Zonder extreme, gekke of uitgesproken zaken. Fijne geborgenheid die een breed publiek aanspreekt.

Stelletjes van begin twintig bezoeken immers een wellness-centrum, maar ook dames en heren op leeftijd. Feit dat ik al meerdere horecagelegenheden in binnen- en buitenland – uiteraard ook gericht op alle leeftijdscategorieën – inrichtte, hielp me dan ook tijdens dit ontwerpproces”, aldus de bevlogen verhalende ontwerper.

Connectie tussen binnen en buiten

“Bij de inrichting van een wellness-centrum dien je natuurlijk rekening te houden met het feit dat stoelen, banken en de vloer nat worden. Vandaar dat we bijvoorbeeld kozen voor een pvc-vloer met een houten uitstraling in plaats van voor een houten vloer en dat we qua stoffering waterbestendige varianten toepasten”, legt Hans Kuijten uit.

Hij vervolgt: “Door met name verschillende soorten natuursteen en notenhout te gebruiken en de wanden, de gordijnen en de bekleding van natuurlijke tinten, zoals taupe, verschillende soorten bruin en mosgroen te voorzien, is het gelukt om de gewenste warme sfeer in de verblijfsruimtes te creëren. En voel je eveneens de connectie met de omliggende tuin.”

Warme deken

Vanzelfsprekend zitten de bezoekers van het in het Brabantse Oosterhout gelegen Spa One op comfortabele (lig)stoelen en banken en is ook de rest van het meubilair van hoogwaardige kwaliteit.

De opvallende haardpartij – die ook dienstdoet als roomdivider – en de opvallende verlichting vormen de blikvangers in het door Hans Kuijten ontworpen interieur, terwijl de toegepaste gordijnen voor de grote en hoge glaspartijen niet alleen bijdragen aan de sfeer, maar ook zorgen voor een goede akoestiek in de ruimtes.

Het totaalplaatje is sereen en in balans. Een warme deken die behaagt. En die bezoekers op zijn of haar gemak stelt. Perfect passend bij een wellness-centrum waar bezoekers komen om te genieten en om te ontspannen.

Fotografie | Peter Baas

Met dank aan | Hans Kuijten

Locatie |  Spa One