Home » Werken, ontmoeten, verbinden, inspireren

Werken, ontmoeten, verbinden, inspireren

Door Nicole Zaaijer

Werken, ontmoeten, verbinden, inspireren

Voss Architecture transformeerde de begane grond en de kelder van een voormalige cacaofabriek in Bussum tot een inspirerend, warm, stijlvol, stoer en multifunctioneel kantoor voor het bedrijf Dialogue. Het interieur van het tot House of Dialogue omgedoopte pand vraagt erom te worden ontdekt, kent tal van bijzondere (werk)ruimtes en hoekjes, maar is door een goede inrichting en akoestiek ook een prettige plek om te werken. “In verband met corona mogen natuurlijk maar een beperkt aantal medewerkers op kantoor aanwezig zijn, waardoor er dagelijks een vriendelijke strijd gaande is om te bepalen wie naar kantoor mag komen. Zo fijn vinden ze het hier”, lacht Monique van de Griendt, de trotse eigenaresse van Dialogue.

buitenkant

Al direct bij binnenkomst in het historische pand voel je je welkom en schieten je ogen alle kanten op. Het bijzondere totaalplaatje wekt als vanzelf je interesse en je wilt op ontdekkingstocht. De dynamiek in het pand en het feit dat je vanuit vrijwel elk hoekje visueel in contact staat met andere aanwezigen, maken dat je je ondanks de grootte en de hoogte van het kantoor niet verloren voelt. De typische kantoorgeluiden en onderlinge gesprekken vullen de ruimte, zonder dat dit als storend wordt ervaren

stoelen

Open gevoel

“Grote open ruimtes met originele afwerkingen zijn mooi en karakteristiek, maar in gebruik – zeker wanneer in groepsverband wordt gewerkt –  vaak lastig, voornamelijk qua akoestiek en spraakverstaanbaarheid”, geeft architect Bert Voss aan. “De verschillende ruimtes hebben diverse akoestische voorzieningen gekregen, afgestemd op het gebruik en de vorm en grootte van de ruimte. Die voorzieningen hebben allemaal gemeen dat ze vrij zijn gehouden van de muren om zoveel mogelijk het open gevoel van de ruimte te behouden. Aan de plafonds van de grote cursusruimtes zijn akoestische eilanden gemonteerd waar ook de installatie in is verwerkt. In de open ruimtes waar ontmoeting centraal staat, is een akoestisch spuitplafond toegepast en dragen houten panelen en lederen schijven tevens bij aan de akoestiek.”  De gependelde schijven zijn gemaakt van geperforeerd gerecycled leer en geven samen met de beplanting op de toegevoegde houten massa’s het duurzame karakter van het project mooi vorm.

tafeltennis

Tribunetrap

De meest drastische ingreep van de renovatie zorgde voor een grote verhoging van de sfeer en de dynamiek in de kantoorruimte. “In de centrale ruimte ontwierpen we in het nieuw gemaakte videgat een trap naar de kelder, waardoor niet alleen verbinding tussen de twee verdiepingen ontstaat en de kelder een daadwerkelijke functie krijgt binnen het kantoor – we realiseerden er diverse coaching- en cursusruimtes – , maar de trap tevens uitgroeit tot tribune wanneer de trainer of cursusleider vanuit de kelder het woord doet”, geeft Bert aan. De grote vide brengt licht, lucht en ruimte naar de kelder waarmee deze prachtige historische ruimte goed in gebruik kon worden genomen voor de meer rustige coaching- en studieruimtes. De imposante keuken in de centrale ruimte geldt als de belangrijkste ontmoetingsplek in het kantoorpand. Dé plek om lekker te eten, samen te koken met klanten, maar zeker ook voor een kort overleg of een informeel gesprekje met collega’s. “Hier creëerden we de sfeer van thuis aan de keukentafel. In een dergelijke setting heb je toch vaak andere gesprekken dan aan een bureau of in een vergaderruimte.”

vergader

Stoer en verfijnd

“De vloeren zijn door het hele plan heen als gevlinderde betonvloer uitgevoerd; op diverse plekken worden ruimtes en functies aangegeven en aangekleed door er kleurige vloerkleden op te leggen. De nieuw toegevoegde elementen met kleine vergader- en facilitaire ruimtes zijn vormgegeven in hout en staal in een terugkerende en herkenbare structuur, passend bij het karakter van de ruimte. Modern, maar aansluitend bij het karakter van het bestaande gebouw. Hierdoor komt eenheid in het plan. Door het vele glas en de open ruimtes op de begane grond is iedereen zichtbaar, wordt samenwerken gestimuleerd en staat ontmoeting centraal”, aldus Bert, die in het ontwerp ook zorgde voor een knipoog naar de historie van het pand. “Voor de informele zitplekken zijn speciaal voor dit project zitzakken gemaakt van gebruikte cacaobonenzakken. Een subtiele herinnering aan het vroegere gebruik van de fabriek. Ook leuk zijn de items van meneer Voss – ons eigen eigenwijze designlabel. Zo pasten we de PINGPONG toe: een vergadertafel die in no time is omgetoverd tot een tafeltennistafel. En de door meneer Voss ontworpen SOUNDBAR: een bijzonder stijlvolle dj-booth.”

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Voss Architecture

Klokgebouw 247

5617 AC Eindhoven

Tel: 040-2920507

 

Mr. Voss

Klokgebouw 241

5617 AC Eindhoven

Tel: 040-2920177

 

H&S Interieurbouw en Meubelatelier B.V.

Papenhoef 17

5737 BS Lieshout

Tel: 0499-423597

 

WoodUp

Goederenweg 13

1271 EH Huizen

Tel: 085-8882004

 

Alphenberg Leather

Grotestraat 180

5141 HD Waalwijk

Tel: 073-7470085

 

Oasegroen

Wordragensestraat 38

5324 JM Ammerzoden

Tel: 073-2032739

 

Bouwbedrijf B & L  b.v.

Bresselaan 24

3772 PW Barneveld

Tel: 0342-414409

 

Dialogue

Nieuwe Spiegel-

straat 11

1406 SG Bussum

Tel: 035-5411844

 

Smederij Van Leeuwen Metaalbewerking

De Nieuwe Vaart 46

1401 GS Bussum

Tel: 06-53437016

Tekst: Sander Lemmens Fotografie: Patrick Meis