Home » Wie zaait zal oogsten

Wie zaait zal oogsten

AA+ ontwerpbureau

Door marketing

Als wij ooit gaan bouwen, nemen we contact met je op, was de belofte van de vitale pensionado’s. Die resulteerde in de huidige T-woning op eigen akker. Een vrijstaande Kempische woning met Gooische trekjes. De verbintenis van deze specifieke stijlkenmerken van AA+ ontwerpbureau uit Berkenwoude spant de kroon.  

Ambachtswerk met persoonlijke aandacht 

Marinus Weijers legt zich al ruim 10 jaar toe op de ‘Gooische’ en ‘Kempische’ stijl van ontwerpen, ontstaan uit liefde voor wat met de hand wordt gemaakt. De specifieke ambachtelijke kenmerken zijn sfeerbepalend voor zijn werk en al zijn projecten ademen deze sfeer. Marinus krijgt het voor elkaar elke woning een eigentijds en uniek karakter mee te geven op basis van de vaak veeleisende wensen van zijn opdrachtgevers. Dit samenspel zien we op glorieuze wijze terug in zijn gedetailleerde ontwerpen, die tot deze schitterende villa in Klaaswaal hebben geleid. 

Een mix van Gooische en Kempische stijl 

De opdrachtgevers uit het voormalige Claeswael gaven de voorkeur aan een bouwwijze van weleer op een van hun eigen landerijen in de Hoeksche Waard. Een villa die een rustgevende atmosfeer en authenticiteit uitstraalt, zowel in materialen als in vorm. De intieme en sfeervolle architectuur in Gooische stijl kenmerkt zich door bijzondere rieten kappen en zwart-witte gevels in een groene omgeving. Het exterieur van deze landhuizen bestaat uit eiken gebinten of natuursteenstrips, die vaak ook aan de binnenzijde worden voortgezet. Het harmonieuze geheel tussen binnen en buiten versterkt de rijke beleving van het Gooische wonen. “Deze woning is gebouwd van witte steenklei met een prachtige rieten kap, vakkundig gelegd door rietdekkersfamilie van Ginkel uit Ederveen. De achterliggende schuur staat er dwars op, zodat de woning een extra kopgevel heeft. Ook Gooisch is de verticale band in de kopgevels met potdeksels.  

Daarbij kwam de wens om Kempische elementen te integreren. Een mooie eerste uitdaging om mijn passie voor beide stijlkenmerken te combineren in een zogenaamde T-boerderij.  Kempische woningen hebben het comfort van het heden in de sferen van het verleden.  Dat betekent een aaneenschakeling van diverse woonruimten met hergebruikte stenen,  gedetailleerde houten kozijnen en extra brede deuren. Een nieuw genre in de hedendaagse architectuur”, vertelt Marinus enthousiast verder. “In nauw overleg met aannemer Bos uit Ouderkerk aan den IJssel is de gevel gekaleid en gekeimd in een mooie warmgrijze zandkleur.  De woning en de schuur zijn door middel van de aanbouw met elkaar verbonden. Het slaapvertrek en de tuinkamer zijn in beide oksels van de villa gebouwd.” 

Duurzaam buiten en binnen

We zijn benieuwd en lopen via de mooie entreepoort de oprit op waar, speciaal voor de eigenaren, een geasfalteerd pad is aangelegd. Langs de sloot zijn wilde bloemen ingezaaid. Het vormt een prachtig landschappelijk geheel. De met gebinten van Douglashout gebouwde schuur aan de achterkant van de T-woning herbergt naast een auto ook de oude trekker en kieper van de akkerbouwer. Zijn oude Citroën moest helaas van het toneel verdwijnen. 

Meesterlijk maatwerk

De ambachtelijke sfeer van weleer is in het maatwerkinterieur doorgevoerd met doorleefde hardstenen vloeren. De mooie elementen van het boerenleven en de persoonlijke invloed van de eigenaren komen terug in de ruime klassiek ingerichte woonkamer. Een ware blikvanger is de mooie antieke zandstenen schouw van Rustiekbouw met waterdamphaard, waar het familiewapen in is verwerkt. Perfect passend bij de zorgvuldig bewaarde eigendommen van de opdrachtgevers. In het verlengde van de maatwerkwoonkeuken met bareiland, die met landelijke eiken gebinten en zwart-witte kasten is ingericht, ligt de tuinkamer met dubbele deuren naar de grote veranda. Het landleven wordt als het ware naar binnen gezogen. 

Verlichtingsplan 

Ook de lampen zijn vindingrijke ontwerpen van AA+. De lichtbronnen zijn op maat gemaakt en in elke kleur verkrijgbaar. Nostalgisch en sfeervol voor een fijne ambiance. De grote kroonluchter in de hal bijvoorbeeld is een stallantaarn van 90 cm hoog met een LED-kaars die gezellig flikkert om de landelijke sfeer te benadrukken. Zo is voor elk interieur een juiste match te vinden. De verlichting in de buitenruimten komt van de hand van Marinus Weijers in samenwerking met tuinontwerper Ron den Dikken uit Dordrecht. De voordeurlampen zijn replica’s van de lampen van villa Eikenhorst, de voormalige residentie van Koning Willem-Alexander. Hovenier Art-Verde uit Papendrecht nam de aanleg en het onderhoud voor zijn rekening. 

“De levensloopbestendige woning ademt het nostalgische verlangen naar een tijd waarin het leven simpel was”, vertelt Marinus. Het gehele woonprogramma bevindt zich op de begane grond en de verdieping staat geheel ter beschikking van logés. De badkamer met vijf slaapkamers, waarvan er een is ingericht als speelzolder, worden door de kinderen en kleinkinderen veelvuldig in gebruik genomen. Alles is maatwerk en een weerspiegeling van de persoonlijkheid van de trotse bewoners. Het past geheel bij de sfeer en hun levensstijl, zonder dat zij moeten inleveren op comfort. Het huis is compleet in balans, het voelt nergens ‘te groot’. De volumes zijn als het ware in elkaar geschoven en daardoor blijft het huis rondom steeds boeiend. Alle ruimtes zijn zo ingericht dat het een fijne villa is geworden die een geborgen gevoel geeft.” 

Tekst: Ingrid Dercksen 

Fotografie: René van Dongen

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

AA+ Ontwerpbureau | Huisman Keukens & Sanitair | C.W. Rustiekbouw B.V

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief