Wildrijk en tropische stranden | Tanzania

Tanzania
Tot rust komen in Zanzibar, actief de Kilimanjaro beklimmen of een avontuurlijke safari. In elke uithoek van Tanzania liggen er andere uitdagingen te wachten. Dit onmetelijke Oost-Afrikaanse land herbergt het Victoria-meer en enkele van de meest bekende wildparken ter wereld, waaronder het Serengeti National Park, de Ngorongoro krater en Selous. Avontuurlijk en wild zijn de woorden die evenals zinnenprikkelend en ingetogen lang niet toereikend zijn om Tanzania te beschrijven.

Landen op de luchthaven van Kilimanjaro in Tanzania is het betreden van een andere wereld. Niet alleen de warmte is totaal omvattend, ook de geuren en de kleuren laten alle zintuigen trillen. Tanzania is een land dat direct bezit van je neemt.

De Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti en de Ngorongoro krater zijn enkele van de hoogtepunten van het noorden van Tanzania. Als u een grote kans wilt maken op het zien van enorme hoeveelheden wild komt u in Tanzania niets te kort. Het is een enorme overschakeling om in een keer oog in oog te staan met ‘the Big Five’, maar Tanzania is dan ook een land waar de kans op een ontmoeting met deze bekende dieren heel groot is.

Serengeti
Het Serengeti National Park kan zonder twijfel worden gezien als het beroemdste wildpark te wereld. In dit stukje ruig Afrika leven meer dan drie miljoen dieren waaronder natuurlijk de olifant, neushoorn, luipaard, leeuw en buffel. Van deze vijf is de neushoorn erg zeldzaam en de kans om dit gevaarte te treffen is dan ook het minst groot. Gaat het om vogels, daarvan zijn er op de eindeloze vlaktes van het Serengeti maar liefst vijfhonderd verschillende soorten geteld. Belangrijke bewoners zijn verder zebra’s, gnoes, hyena’s, jakhalzen en impala’s. Tijdens de jaarlijkse migratie trekken rijen gnoes en zebra’s voorbij. Andere dieren als gazellen, giraffes, olifanten en roofdieren hebben vaak een vast territorium, waardoor het park altijd bevolkt is. In Tanzania rondrijden met een privé chauffeur/gids is terug gaan in de tijd en compleet overgeleverd zijn aan de grillen van de natuur.

Ngorongoro krater
Het is de naam ‘Ark van Noach’ die zeker tot de verbeelding spreekt. Deze eretitel krijgt de Ngorongoro krater met recht, want het ecosysteem van deze krater is werkelijk uniek. In dit paradijselijke stukje Tanzania leven o.a. neushoorns, olifanten, buffels en hyena’s. Bijzonder om te vermelden is dat de leeuwen hier zelfs groter zijn dan gemiddeld, omdat er altijd voldoende voedsel aanwezig is. De kans op een ontmoeting met deze heersers is dan ook enorm groot. De Ngorongoro Krater lijkt op een natuurlijk amfitheater doordat de krater is omringd door wanden van meer dan zeshonderd meter hoog. Het is de woonplaats van meer dan 30.000 dieren. De krater is alleen al door de ligging bijzonder en niet voor niets uitgeroepen tot een World Heritage site. In het reservaat rondom de Ngorongoro krater wonen de Maasai die hier hun vee laten grazen. Een zeer trots volk dat oorspronkelijk afkomstig is uit Kenia en ook model stond voor de film ‘The White Maasai’ waarin een Zwiterse vrouw verliefd wordt op een Maasai krijger.

Kilimanjaro
Tanzania ontdekken is ook een mogelijkheid om de hoogste en eenzaamste berg van Afrika te leren kennen. De Kilimanjaro torent bijna zesduizend meter boven de Afrikaanse steppen uit en kan door iedereen worden beklommen. Je kan hem beklimmen zonder klimmateriaal of alpine ervaring, je kan hem eigenlijk “heel makkelijk gezegd” oplopen. Een voettocht langs een enorme variatie aan landschappen waaronder regenwoud, woestijn, plantages en natuurlijk een sneeuwlandschap. Iemand die de gletsjer boven op de berg nog wil aanschouwen doet er goed aan haast te maken met het beklimmen van de berg, want deze smelt door het broeikaseffect ieder jaar iets verder.

Bij de hoogtepunten van het noorden horen ook Lake Manyara National Park en Tarangire National Park. Deze laatste is iets minder toeristisch, maar zeer typisch door de rode kleur van de aarde en de vele verschillende dieren. Kenmerkend voor het park zijn de vele baobabbomen het landschap maakt dit park compleet anders dan de andere wildparken in Noord-Tanzania. Bovendien is dit park relatief  rustig, zodat er alle tijd is van de bijzondere natuur te genieten. Bezienswaardig is zeker ook Lake Manyara National Park waar ondermeer een Hippo Pool te vinden is. Het is een genot hier de nijlpaarden van dichtbij te bestuderen terwijl ze zich uitgebreid baden. Ook opvallend zijn de vele bavianen die vooral graag in de dichte bossen bij de ingang van het park rondhangen.

Tropische stranden
Na vele dagen vol ontdekkingen waarbij het vaak nodig is vroeg op te staan en lange dagen te maken, is het heerlijk bijkomen aan de Indische Ocean. Dit kan zeer goed op het exotische eiland Zanzibar dat voor de kust van Tanzania ligt. Een eiland dat iedereen tot de verbeelding spreekt. De Perzen en Arabieren bouwden hier de eerste stenen huizen en de grootste welvaart op het eiland ontstond door de handel in ivoor, kruidnagel en slaven.

Zanzibar was in de negentiende eeuw een belangrijk beginpunt voor ontdekkingsreizen door Afrika en kende bezoekers als Livingstone en Stanley. Het is hier waar de Afrikaanse en Arabische cultuur elkaar ontmoeten. Herinneringen aan de Arabieren zijn terug te vinden in het historische Stone Town en het zijn nog steeds kruiden als vanille, cardemon en kruidnagel die hier met hun verleidelijke geuren de lucht kleuren. Erg Arabisch zijn ook de houten deuren met fijn houtsnijwerk. De hagelwitte stranden maken Zanzibar en het kleinere eiland Pemba tot een ideale plaats om na een inspannende safari te ontspannen. Ook pasgehuwden trekken zich hier graag terug voor hun wittebroodsweken.

Jambo Safari Club
Bent u geïnteresseerd in een reis naar het indrukwekkende Tanzania?  Jambo Safari Club bied al bijna 40 jaar reizen aan naar Afrika. Er zijn verschillende manieren om Tanzania en andere Afrikaanse landen via deze organisatie te ontdekken. Privé safari’s, fly-inn safari’s, selfdrive rondreizen en reizen op maat zijn de specialiteiten van Jambo Safari Club. Door de lange ervaringen weten zij als beste welke combinaties een aanrader zijn. Kijk voor meer informatie op Jambo Safari Club. Daarnaast zijn wij 6 dagen per week bereikbaar op 020-2012740.