Home » Witte Wijn

Deze wijnen verdienen een plek in jouw klimaatkast

Een wijnklimaatkast is ideaal voor elke wijnliefhebber. Ze komen in alle soorten en maten. Zo zijn er kasten waar je gerust je hele wijncollectie in op kan bergen, maar ook wat kleinere kasten met 1 of meerdere klimaatzones. Perfect om je wijn op temperatuur te bewaren en het scheelt je flink wat ruimte in je koelkast. Maar welke wijnen bewaar je in je klimaatkast?

Fris, fruitig wit

Witte wijn met een fruitig, fris en droog karakter mag behoorlijk koel bewaard worden. Denk dan bijvoorbeeld aan een Sauvignon Blanc wijn. Voor dit soort wijnen geldt dat je ze het beste kunt bewaren rond de 8 tot 10 graden. Ditzelfde geldt voor mousserende wijnen. Wijnen die een plekje verdienen zijn uiteraard Champagne, maar ook mooie Sancerre wijnen van Sauvignon Blanc. Vaak zijn dit wijnen die je ook niet jarenlang hoeft te bewaren.

Vol, aromatisch wit

Wat vollere witte wijnen, zoals witte Bourgognes of juist wat vollere Champagnes, mogen wel een paar graden warmer geserveerd worden. De aroma’s komen minder goed tot hun recht wanneer dit soort wijnen te koud worden geschonken. Twijfel je of je wijn te koud is? Pak dan de kelk van je glas vast met je handen. Zo kun je de wijn een beetje verwarmen. Proef daarna of je inderdaad meer kan waarnemen.

Fris en fruitig rood

Er zijn een aantal rode wijnen die je erg goed licht gekoeld kunt drinken. Ideaal ook voor in de zomer. Denk bijvoorbeeld aan een Bardolino, een Valpolicella of andere fruitige wijn van Corvina, Pinot Noir en Gamay. Deze vaak fruitige en soepele wijnen zijn heerlijk op zo’n 14 tot 16 graden. Deze temperatuur is natuurlijk niet voor elke rode wijn de beste serveertemperatuur, dus zorg dat je een klimaatkast hebt met verschillende zones.

 

Krachtig rood

Er wordt vaak gezegd dat rode wijn op kamertemperatuur mag, maar dat is al lang achterhaald. De gemiddelde temperatuur in een woning is zo’n 20 graden. Dat terwijl krachtige rode wijnen, zoals een Bordeaux of Rioja, op maximaal 16 tot 18 graden geschonken moeten worden. Geen slecht idee dus om je rode wijnen in je wijnklimaatkast te bewaren.

Niet eeuwig bewaren

Een wijnklimaatkast is handig om je wijn op de juiste serveertemperatuur te bewaren, maar dat wil niet zeggen dat je het ook gelijk als wijnkelder moet zien. Niet elke wijn is er ook eentje om te bewaren. Fris, fruitig wit en rosé kun je het beste in het eerste jaar opdrinken en in sommige gevallen ook nog een jaar later. Wat vollere witte wijnen, zoals uit Bourgogne, hebben een wat langer bewaarpotentieel.

Voor meer informatie:

dw Wijnbeurs

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief