Home » Wonen in een droomhuis

Wonen in een droomhuis

Door marketing

Van introvert naar extravert

Jarenlang werd er erover gefantaseerd door de bewoners: “We willen graag nog één keer ons droomhuis bouwen. “ Na het vinden van een prachtig kavel werd in Beetsterzwaag Villa K. gerealiseerd. Een woning met een kruisvormige plattegrond die door het kleurgebruik opgaat in de omgeving, maar dankzij de extreem transparante geveldelen van Metaglas óók uitgesproken extravert is.

Villa K. is getekend door Pieter Schievink (56). Hij is sinds enkele jaren architect-directeur bij Alynia Architecten in Harlingen. Alynia heeft een uitgebreide clientèle. Ze varieert van particuliere opdrachtgevers tot gemeentes die vragen om complete stedenbouwkundige plannen. Schievink is niet bang teveel generalist te zijn. “Nee, die variatie vind ik juist mooi aan mijn vak. Dat maakt het interessant. Er ontstaat een mooie kruisbestuiving tussen de verschillende opdrachten. Als je in een stedenbouwkundig plan bezig bent met bezonning en oriëntatie, komt dit bij een woning terug op kleine schaal. Die diversiteit is leerzaam.”

 

 

Duidelijke signatuur

In de ontwerpen van Alynia Architecten, en van Schievink, is een duidelijke signatuur te zien. Strak. Modern. Hoekig. Met een voorkeur voor het gebruik van hout, glas en andere natuurlijke materialen. Schievink: “Ik hoor wel dat mijn stijl herkenbaar is, maar zie dat zelf minder goed. Maar de wijze waarop ik over architectuur denk, komt natuurlijk terug in mijn ontwerpen.”

 

 

Van gesloten naar open

Schievink ontwierp Villa K. op een kavel van zo’n 5.000 vierkante meter. “Het ligt aan de rand van een bos, maar toch dicht bij het dorp. Het is een fantastische plek. Een plek die mij de uitdaging gaf om voor de opdrachtgevers iets neer te zetten voor de rest van hun leven.” Een ding stond daarbij vast. Het nieuwe huis moest tegenovergesteld zijn aan het huidige.

“Die woning was erg besloten. Introvert, met weinig daglicht. Het stond weliswaar ook op een mooie plek, maar miste de relatie met zijn omgeving. Daarom was openheid en transparantie een vurige wens voor de nieuwe villa. Net als een perfecte verbinding met buiten. Ik heb daarvoor goed gekeken naar zichtlijnen waarmee je vanuit de woning op mooie plekken uitkijkt. Een voorbeeld: de villa staat licht gedraaid op het kavel, wat zorgt voor een mooie zichtlijn op het nabijgelegen bospad. Dat soort relaties maakt het huis speciaal.”

 

 

Verankering met de omgeving

De architect tekende de woning in de vorm van een kruis, met een open plattegrond. Toch heeft het veel verschillende ruimtes; van zeer open tot besloten. Zo hebben de woonkamers en het eetgedeelte een sterke relatie met de tuin terwijl de slaapvertrekken en werkkamers veel geslotener zijn.

“Zo probeer je aan verschillende ruimtes een andere sfeer en invulling te geven”, licht Schievink toe. Het kruis bestaat uit drie zware, gemetselde wanden die iets van elkaar verspringen. De binnenhoeken die daar mee ontstaan zijn volledig omsloten door glazen puien. Schievink: “Met name de eet- en woonkamer zijn heel transparant geworden. De puien lopen van de grond tot aan het plafond waardoor de woonkamer overloopt in de terrassen die aansluiten op de tuin. Zo is het huis met de directe omgeving verankerd.”

 

 

Naadloze verbinding

Om tot een naadloze verbinding tussen binnen en buiten te komen koos Schievink voor MethermoXL puien van Metaglas in combinatie met een E-profiel. Dit slanke aluminium profiel bestaat uit één stuk, zonder verspringingen. “We zochten een pui die letterlijk van vloer tot plafond van glas is”, licht Schievink toe. “Met dit product zie je geen onderdorpel: de binnenvloer en de buitenvloer (terras) liggen op exact hetzelfde niveau. Alleen glas scheidt ze. Dat is een detail waarmee je het ultieme binnen-buiten-gevoel creëert. Alleen glas is de meest minimale scheiding die je kunt hebben.”

Van een introvert naar een extravert huis, met zoveel transparantie, daar moesten de bewoners even aan wennen, vertelt de architect. “Ondanks de grote wens voor openheid waren ze wel huiverig dat het huis misschien te weinig privacy zou bieden. Daarom hebben we (onzichtbare) voorzieningen aangebracht voor gordijnrails, maar er hangt nog steeds niks. Daaraan zie je dat het ontwerp werkt – de bewoners genieten elke dag van de verbinding met buiten. Een transparant huis is geen probleem zolang er maar voldoende plekken zijn om je terug te trekken. Die verhouding moet goed in balans zijn.”

 

Projectinformatie

Architecten bureau:      Alynia Architecten
Bouwbedrijf:                   Bouwbedrijf G. de Haan
Fotografie:                      Gerard van Beek Fotografie

 

Dit project is gerealiseerd door: Metaglas