Wonen in Utrecht en Flevoland

Verrassend veel moois

Heuvels, uitgestrekte natuurgebieden, water, duinen, historische gebouwen, provinciale gebruiken, dialecten en binnensteden. Nederland biedt zoveel mooist. Maar hoe goed kennen we onze twaalf provincies eigenlijk? Wat maakt ze zo bijzonder?

In een reeks van zes artikelen beschrijft EXCELLENT Magazine in samenspraak met gerenommeerde makelaars uit de diverse regio’s de voordelen van het wonen in onze twaalf provincies.

Samen met Hans van Dijk, directeur van UniquState en Kasper Goris, werkzaam als makelaar en vestigingsdirecteur kantoor Utrecht bij Brecheisen makelaars, trappen we af met de provincies Flevoland en Utrecht.

Hoe mooi is Nederland eigenlijk?

Almere als hotspot. Wie had dat zo’n tien jaar geleden kunnen denken? De stad die werd omschreven als een afvoerputje en de plek waar je nog niet dood gevonden wilde worden, komt anno 2020 – mede door diverse onderzoeken naar het woon- en leefklimaat – positief in het nieuws.

“Op je vraag wat Almere zo’n prettige stad maakt en waarom je er zou moeten wonen, hoef ik je eigenlijk alleen maar te verwijzen naar de uitzending van Jinek op RTL4 van dinsdag 4 februari, waarin Ali B vol overtuiging zijn woonplaats aanprijst.”

“Hij geeft aan dat het voor hem mogelijk is een woning in Amsterdam te kopen, maar hij dat niet doet omdat hij in Almere in een ruim huis aan het water woont. Waar hij lekker in alle rust kan varen, schaatsen en toch zo in hartje Amsterdam is, als hij dat wilt.

“Ook prijst hij de vele mogelijkheden – gezien de ruimte de we hier nog hebben – die de toekomst Almere biedt. Een betere PR hadden we ons niet kunnen wensen”, lacht makelaar Hans van Dijk.

Foto genomen voor de Corona-crisis door Ramon Mosterd.

Rust, ruimte en natuur

“In Almere – maar laten we ook zeker de rest van de provincie Flevoland niet vergeten – krijg je zoveel meer leefruimte voor hetzelfde geld als waarmee je in de grote steden, en zeker in Amsterdam, slechts een appartement bewoont.”

“Daar krijg je rust, ruimte, een prachtige natuur en het vele water nog eens bij”, aldus Hans van Dijk, die aansluitend ook nog de bijzondere geschiedenis van Nederlands jongste provincie, de goede bereikbaarheid via de snelwegen A6 en A27 en de goede verbinding via het openbaar vervoer van de provincie roemt alsmede de vele mogelijkheden op het gebied van shoppen – Batavia Stad en het met de erkenning ‘Beste Binnenstad’ onderscheiden centrum van Almere – en vrijetijdsbesteding.

“Flevoland en zeker Almere is volop in ontwikkeling. Dat zie je, dat voel je en het is prachtig om daar deel van uit te maken.”

Fotografie: Visit Flevoland

Bereikbaarheid door centrale ligging

Van de jongste provincie naar de centraalst gelegen provincie van het land. Utrecht. Provincie van de gelijknamige stad, recreatiegebieden de Vechtstreek en de Loosdrechtse Plassen en de Utrechtse Heuvelrug – een oase van rust in het hart van het land. De op een na grootste stad van de provincie is Amersfoort, gevolgd door Veenendaal, Zeist en Nieuwegein. Hans van Dijk Kasper Goris

“Door de centrale ligging is de bereikbaarheid een groot voordeel van wonen in de provincie Utrecht”, geeft Kasper Goris aan. “Maar laten we ook de nog betere betaalbaarheid van de woningen – zeker in vergelijking met een stad als Amsterdam – niet vergeten.”

“En de veelzijdigheid van de natuur. Utrecht heeft prachtige bossen, watergebieden en uitgestrekte vlaktes waar je heerlijk tot rust kunt komen. Rondom elke stad of elk dorp vind je wel een prachtig natuurgebied.”

In ontwikkeling

“De stad Utrecht is natuurlijk het bruisende hart van de provincie. Het historische en authentieke centrum en de grachten trekken (normaliter) veel toeristen uit binnen- en buitenland. ‘Utrecht, een stad om verliefd op te worden’, zo luidde de lovende tekst op de cover van het Engelse Lonely Planet magazine.

In dit nummer van Lonely Planet wordt Utrecht weer enthousiast getipt als het rustige broertje van Amsterdam: Dezelfde charme, maar minder druk en veel minder vrijgezellenfeesten. Ook de aanwezigheid van de vele studenten maakt de stad (normaliter) levendig. De stad is enorm in ontwikkeling.”

“Kijk bijvoorbeeld maar naar de totstandkoming van de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn en het recent geopende Leidsche Rijn centrum, maar ook naar de ontwikkeling van de twee groenste torens van Nederland met de naam Wonderwoods, waar wonen en werken midden in de stad én de natuur worden gecombineerd.”

Fotografie: Visit Flevoland

Met dank aan:

UniquEstate | Brecheisen Makelaars | Baerz & Co.

Baerz & Co is een samenwerkingsverband van Nederlandse high-end makelaars, architecten, aannemers en interieuradviseurs in binnen- en buitenland. Bekijk hier het aanbod

UniquEstate en Brecheisen Makelaars zijn beide aangesloten bij Baerz & Co.