Historische woonboerderij in modern jasje

Historische woonboerderij in modern jasje

Met gepaste trots kijken de tevreden bewoners naar hun droomwoning. Een luxe woonboerderij waar een eigentijds interieur, de zeer lange historie van het pand, hoogwaardige materialen, een ruimtelijke indeling en een grote lichtinval samensmelten tot een prachtig en huiselijk geheel. “We zijn geïnspireerd door eerdere verbouwingen van boerderijen door Gerard Plug. De combinatie van de heel oude elementen met de nieuwe, strakke en moderne vormgeving sprak ons erg aan”, verklaren de bewoners de reden voor de samenwerking met Maas Architecten, een gerenommeerd architectenbureau met vestigingen in Zeist en Lochem waar Gerard Plug als architect werkzaam is.

Boerderij

De fraai gelegen boerderij bestond voor de grondige renovatie uit twee niet met elkaar verbonden woondelen, het is nu een enorme open woning. “We kregen de opdracht om er een mooi en huiselijk geheel van te maken. De hokkerige indeling van de woning moest verdwijnen. Door diagonaal muren weg te breken en een patio-achtige ruimte ̶ die dienst doet als de nieuwe entree van de woning ̶ tussen de woningen toe te voegen, hebben we de twee woongedeeltes als het ware in elkaar geschoven”, legt Gerard Plug uit. “Iedere ruimte is ruim opgezet, maar toch overheerst de gezellige en huiselijke sfeer.” De bewoners zijn zeer te spreken over deze oplossing van Maas Architecten en roemt de zichtlijnen in de woning. “Het is nu echt een grote boerderij!”

Loopbrug

De loopbrug ̶ een soort kubus, staande op roestvrij stalen ronde kokers die de hoogteverschillen opvangen ̶ zweeft als het ware boven de houten gebinten. Deze originele houten gebinten stammen uit 1771! Door de vloer niet tússen, maar boven de gebinten te plaatsen en ook de wanden niet tússen, maar achter de gebinten te plaatsen, worden de oude gebinten nog meer geaccentueerd. De moderne, ronde stalen trap is een echte eyecatcher. Het houten plafond is in de voor Twentse boerderijen karakteristieke ossenbloedrode kleur geverfd. Het past goed bij de oude haardpartij waar de oude tegels met bijbelse spreuken opvallen. Deze tegels zijn de originele tegels van de boerderij en al meer dan twee eeuwen oud! Ook de moderne zwevende trap naar onze slaapkamer in combinatie met het oude zandstenen bordes spreekt ons erg aan. Al deze details worden door het mooie verlichtingsplan van Arpalight goed geaccentueerd. Het verlichtingsplan is vaak een sluitstuk van de begroting, maar bij verbouwingen als deze is het een belangrijk onderdeel van de architectuur. De architect heeft het samen met Arpalight voor elkaar gekregen dat al de bijzondere details nog meer tot hun recht komen. Daar zijn we erg blij mee!

Veelzijdigheid van Maas Architecten

De woning toont de kracht van het veelzijdige bureau van Maas Architecten. “Een combinatie tussen bouwkunde en interieurarchitectuur. Als architect heb ik een grote rol gespeeld in de ruimtelijke indeling van de enorme boerderij en onze interieurarchitect was zeer nauw betrokken bij het interieur. Het is mooi om beide expertises in huis te hebben en in te kunnen zetten in een dergelijk uitdagend project”, aldus Gerard Plug, die met een tevreden gevoel het eindresultaat bekijkt. Ook kijkt hij met plezier terug op het contact met de vorige bewoner van de woning. “Een erudiete man, die erg trots was op zijn woning. Het ging hem aan het hart dat hij de woning, waar hij met veel plezier met zijn vrouw woonde, moest verlaten. De woning was in de jaren ’70 prachtig gerenoveerd en is al die jaren goed onderhouden. Het was zijn kindje en hij wilde zijn trots niet zomaar aan de eerste de beste verkopen. Hij heeft de kopers echt uitgezocht. Mensen die hij de woning echt toevertrouwde. Heel mooi om mee te maken.”

EXCELLENT | magazine