Moderne, warme woning

Moderne, warme woning

“Je eigen woning ontwerpen is als architect een pittige opgave.”, aldus architect Marc Benerink, eigenaar van Benerink Architecten. “Je weet heel goed wat mogelijk is en je weet ook wat je zeker niet wil. Wat je wel wil, is afhankelijk van het budget en de locatie. En uiteraard speelde de mening van mijn vriendin ook mee in het proces,” vervolgt hij.

Geschikte locatie

Na een zoektocht  naar de geschikte locatie viel de keuze op een kavel van zeventien meter breed en zo’n vijftig tot zestig meter diep. Al snel werd duidelijk dat de diepte van het perceel optimaal gebruikt ging worden, waardoor Marc achter de ontwerptafel aan de slag ging met een langgerekte woning. Voordat de keuze viel op het perfecte ontwerp, ging heel wat water door de Maas. “Normaal gesproken zit ik aan de andere kant van de tafel en kiezen de opdrachtgevers hun droomhuis. Nu begrijp ik nog beter dat je niet een, twee, drie een beslissing neemt. Het proces eens van de andere kant meemaken was voor mij interessant, waardoor ik me nu nog beter in mijn opdrachtgevers kan verplaatsen.”

www.benerinkarchitecten.nl

Connectie met buiten

Gekozen is om aan de voorzijde van de langgerekte villa een werkruimte te situeren, waar thans Marc’s vriendin gebruik van maakt. Achter de werkruimte is de centrale hal gelegen. De hal mondt uit in de leefkamer en aan het einde van de woning ligt de eetkeuken met uitzicht op de tuin. Marc: “De woning heeft van de buitenkant een modernistische uitstraling, maar het is zeker geen kille doos. Het materiaalgebruik, zoals bijvoorbeeld de toepassing van de houtsoort red ceder op de voorgevel, vormt een goede combinatie met de strakke detaillering en de gestucte buitenmuren. Samen vormt een warme woning. De grote glasvlakken zorgen voor de connectie met buiten en uiteraard voor de gewenste lichtinval. Een belangrijk aspect binnen mijn ontwerpen, want ik zoek altijd de relatie met buiten en de omgeving. Rondom deze woning heb ik bijvoorbeeld op diverse plekken terrassen aangelegd en in de gevel van de woning raampartijen gerealiseerd, zodat je op ieder moment van de dag op het ideale plekje kunt genieten van de zon en de lichtinval. Ook zijn er enkele deuren in de gevels verwerkt die je van de buitenkant niet eens ziet, maar waardoor je van binnen altijd de connectie met buiten kunt hebben.”

Glazen taatsdeuren

Binnenin de woning zijn alleen bij de slaapkamers, de badkamer en de toiletten deuren gebruikt. “Een dergelijke loft-achtige woning heb ik altijd al willen bouwen. Het geeft een heerlijk open karakter aan de woning.” Waar op de eerste verdieping ruimte is voor de slaapkamer en de sanitaire ruimtes, zijn de leefgedeeltes op de begane grond verdeeld over twee kamers met verschillende sferen. “Het plafond in de woonkamer is een stuk verlaagd, waardoor de ruimte een intieme sfeer uitstaalt. Zeker ook door de houten wand, voorzien van kasten en natuurlijk door de open haard. In de woonkeuken zijn de plafonds veertig centimeter hoger en zijn de betonnen platen in het plafond zichtbaar. Hierdoor oogt de ruimte wat stoerder en meer ruimtelijk.” De drie grote glazen taatsdeuren zorgen voor de benoemde koppeling met buiten, maar ook voor de gewenste lichtinval in de woonkeuken. “Deze drie glazen taatsdeuren samen geven de ruimte en de gevel een stoer en open karakter. Want als deze deuren openstaan, staan ze ook open. En het is eens iets anders dan de veelgebruikte schuifpui.”

 Droomhuis

Deze woning past heel goed bij de stijl die ik hanteer als architect. Mijn ontwerpen zijn strak in de detaillering, maar de materialisatie straalt warmte en geborgenheid uit. De woning moet wel echt voelen als je thuis. Dat gevoel hebben mijn vriendin en ik zeker in onze nieuwe woning. Zowel de intieme woonkamer als de open leefkeuken is een fijne plek om te vertoeven. Ik kan wel zeggen dat we alles uit onze mogelijkheden hebben gehaald om ons droomhuis te realiseren.

EXCELLENT | magazine