Architectuur Egon Starren

Architectuur Egon Starren

“Wij willen een huis waar we de rest van ons leven kunnen blijven.” Met dat verzoek stond een vriendelijk koppel in 2008 op de stoep van architectuur egon starren.“dit is onze wensenlijst, we hebben geen haast.” Dat er een prachtig vierjarig project en een mooie vriendschap uit zou ontstaan, wisten ze toen nog niet.

Architectuur Egon Starren bestaat sinds 1978. Egon Starren bleef niet lang alleen; het ging al snel voorspoedig met zijn zaak. Hij startte met particuliere gebouwen, nieuwbouw en verbouw, maar zoals de markt veranderde, veranderden zijn werkzaamheden. De laatste jaren lag zijn focus op alles wat met ontwerp te maken heeft. Starren: “Ik kan goed interpreteren wat mensen willen, maar ik gooi er wel altijd een eigen sausje over. Ik maak graag tijdloze ontwerpen.” Op 7 juli jl. namen Peter van Vuuren en Raymond Lahaije het bedrijf over. Ook Starrens dochter Elianne werkt met het bedrijf samen als interieurarchitecte.

foto-18

OP ZOEK NAAR DE LOCATIE

“We zochten eerst naar de perfecte locatie”, vertelt opdrachtgeefster Pauline. “Mijn partner en ik wilden graag op een rustgevende plek wonen, maar niet in the middle of nowhere.” Ze zochten in 2008 contact met verschillende architecten in het hele land om hun droomhuis te verwezenlijken. “Egon sprong eruit. Hij luisterde goed en was zeer flexibel ten aanzien van onze wensen. Hij is geen ‘starre’ architect”, lacht ze. “Het was zijn moderne bouwstijl die ons aansprak en bovendien was er meteen een klik.” Egon Starren knikt bevestigend. “Het eerste gesprek is heel belangrijk”, vertelt hij. “Ik kon mijn geluk niet op toen het koppel belde en zei dat ze met ons in zee gingen.”

foto-2

HET WENSENPAKKET

De opdrachtgevers hadden het doel om een huis te laten bouwen waar ze de rest van hun leven in zouden willen blijven wonen. De wensen waren duidelijk: een moderne woning met een strakke inrichting en in boerderijsfeer, inclusief een landelijke tuin. Dak: riet. Totale oppervlakte: 5.000 vierkante meter. Starren: “Ik vroeg door over veel details in hun privéleven. Wanneer een opdrachtgever dat toelaat, kan ik heel specifiek ontwerpen. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat ze een passie hebben voor koken en graag buiten zitten; daar houd ik dan rekening mee in mijn ontwerpen.”
Zo was het Starrens inbreng om een open structuur te ontwerpen met weinig deuren, waarbij alle ruimtes met elkaar verbonden zijn. Met licht en ruimte als gevolg. Hij dacht ook een groot overkoepeld terras uit. Pauline: “De tuin werd ontworpen door de schoonzus van Egon; landelijk, met authentieke bomen, fruitstruiken en borders met plantensoorten die veel vogels en insecten aantrekken. Een mooie match met zowel het huis als de landelijke omgeving.”

foto-9

OOG VOOR DETAIL

Het proces duurde lang, maar dat vond het koppel geen probleem. Ze genoten van het bouwproces. Starren: “We moesten veel gemeentelijke procedures regelen in het Brabantse landschap waar we wilden bouwen. Dat nam veel tijd in beslag. Bovendien werkten er veel verschillende disciplines aan het huis die intensief overleg pleegden.” Pauline legt uit dat ze dat intensieve contact en oog voor detail juist heel prettig vond: “Egon en zijn mensen bedachten vaak details die voor menigeen een leuke uitdaging waren. Ook met aannemer Hennie van Boven waren we ontzettend blij. Hij vormde een goed team met Egon en zijn mensen.”
Twee jaar lang kwam de architect elke dinsdag bij zijn opdrachtgevers over de vloer om ieder detail uitvoerig te bespreken. Starren: “Op zondagavond kregen we een mail van het koppel, op maandag dachten we met het team alles uit en op dinsdag stond ik om acht uur op de stoep. In al die jaren heb ik nog nooit zoveel mappen administratie voor één project gehad.”

foto-10

OPLEVERING

In de zomer van 2012 was de woning klaar, met een groot feest in de tuin als gevolg, speciaal voor iedereen van de bouw. Starren: “Die dag blijft me altijd bij. Het voelde dubbel. Natuurlijk waren we blij dat het project eindelijk naar tevredenheid werd afgerond, maar het was ook het einde van een tijdperk. We hebben echt een goede band met het koppel gekregen, we hebben samen gelachen en samen gehuild. Het huis is van binnen naar buiten en omgekeerd een levend geheel geworden.”
Pauline: “Ik heb het hele traject als zeer plezierig, interessant en leerzaam ervaren. Ik volgde alles op de voet. Zodra zich tijdens de bouw een probleem voordeed, was het Starren-team altijd beschikbaar voor overleg. Als mijn partner en ik iets wilden veranderen, kon dat. Dit is zeker een droomhuis geworden en we herinneren ons het proces als een bijzondere periode. Bovendien zijn we nu een hechte vriendschap rijker.”

De volgende partijen hebben meegewerkt aan dit project:

ARCHITECT EGON STARREN
Putstraat 73, 6131 HK Sittard, tel: 046-4512695
[email protected], www.architectuuregonstarren.nl

JNV
Hambakenweg 18c, 5231 DC Den Bosch, tel: 073-6443405
[email protected], www.jnv.nl

JARNO VAN HEESCH STUKADOORWERKEN
Zandvliet 7, 5466PL Veghel, tel: 0413-300026 / 06-20293189
[email protected]

HOVENIERSBEDRIJF JORIS VAN ROOSMALEN
Werststeeg 67, 5258 TA Berlicum, tel: 0473-5035229
[email protected], www.jorisvanroosmalen.nl

DOYEN MEUBEL- EN INTERIEURWERKEN BV
Rekoutweg 2, 6229 RB Gronsveld, tel: 043-4081496
[email protected], www.doyen.nl

VAN LITH INTERIEURBOUW
Sigarenmakerstraat 3, 5232 BJ Den Bosch, tel: 073-6426659
[email protected], www.vanlith.nl

VAN BOVEN (BADKAMERS EN KEUKENS)
Zandstraat 31a, 5271 TH Den Dungen, tel: 073-5941427
[email protected], www.vanboven.nl

AANNEMERSBEDRIJF HENNIE VAN BOVEN BV
Flaas 6, 5275 HH Den Dungen, tel: 073-5941600
[email protected], www.hennievanboven.nl