Bijzonder exterieur en jaloersmakend uitzicht

Bijzonder exterieur en jaloersmakend uitzicht

De locatie als startpunt van een verrassend ontwerp

Een witte kubus. Modern en strak. Die omschrijving van de nieuw te bouwen woning kwam bij het eerste gesprek tussen Wim Maas, eigenaar van Maas Architecten, en de opdrachtgevers ter tafel. Zoals altijd luistert de architect naar de verdere wensen en brengt hij zelf een bezoek aan de plek waar gebouwd gaat worden. De locatie is voor hem immers van groot belang bij het ontwerp. Hij neemt de mogelijkheden van de plek in zich op en zijn creativiteit en inlevingsvermogen doen de rest. Bij de eerste presentatie van de ontwerpen zaten dan ook geen tekeningen van een door de opdrachtgevers zo gewenste witte kubus in de werkmap. 

 

“Nog voordat ik de werkmap met tekeningen had opengemaakt, vroeg ik ze of ze een probleem hadden met een ronding in de gevel. Ze reageerden in eerste instantie verbaasd, maar toen ik de ontwerpen liet zien en de gedachten erachter uitlegde, werden ze heel enthousiast”, kijkt de vakman terug. Hij neemt ons mee naar de start van de ontwerpfase. “Waar situeer je de slaapkamer, wat is de ideale plek voor de woonkamer en hoe optimaliseer ik de zichtlijnen richting de omgeving?

Als ik voor het eerst op de locatie ben, vorm ik een beeld van wat je er zou kunnen doen en hoe de bewoners optimaal gebruik zouden kunnen maken van de mogelijkheden van de plek. Voor mij was al snel duidelijk dat het prachtige uitzicht op het aangrenzende glooiende landschap een belangrijke rol ging spelen in het ontwerp van de woning.

Dat natuurgebied zou ik willen zien als ik wakker werd, als ik mijn tanden poets en als ik aan de eettafel zit. Eigenlijk vanuit alle ruimtes zou ik van het uitzicht willen genieten. Daarnaast ligt de kavel in een fraaie villawijk waarmee je als bewoner vanuit je woning ook graag een connectie wil voelen. Om dit alles te bereiken, heb ik in de ontwerpfase de kubusvorm al snel losgelaten en de focus gelegd op de ronding van de gevel. Zoals gezegd reageerden de opdrachtgevers erg enthousiast op de eerste ontwerpen. We gingen samen aan de slag om de tekeningen verder te optimaliseren en zijn daarna steeds meer op details ingegaan.”

Wandelen door de opdracht

“Wij verwachten niet van onze opdrachtgevers dat ze hun wensen en eisen volledig en gedetailleerd aan ons kenbaar maken. Door je in te leven, mogelijkheden te schetsen, te observeren en te luisteren komen wíj vaak tot onze eerste ideeën. Aan de hand van die ontwerpen ontstaan weer nieuwe inzichten. Je wandelt als het ware samen door de opdracht heen. Zo komen we steeds dichter bij het uiteindelijke ontwerp van een woning.

Tijdens de ontwerpfase denken we ook al na over de plattegrond van de woning. Samen bespreken we bijvoorbeeld waar de keuken moet komen en vragen we ook naar de specifieke wensen wat betreft de keuken. Willen ze een grote leefkeuken? Gaan ze voor een kookeiland? Aan de hand van de antwoorden plaatsen we de keuken in de plattegrond en schetsen we meerdere mogelijkheden.

De bewoners zijn met deze papieren naar Culimaat High End Kitchens gegaan en zij hebben samen met de opdrachtgevers een keuze gemaakt uit onze voorstellen om die schets naar een nog hoger niveau te tillen. Het resultaat was een bijzonder fraai keukenontwerp. Een keuken die feilloos past bij de stijl en de indeling van de woning. Eentje waar de bewoners uiteraard erg over te spreken waren”, aldus Wim Maas. De keuken is voorzien van een kookplaat en bladafzuiging van het merk Bora, een koelkast van Liebherr en een Quooker Combi. Daarnaast hebben de bewoners gekozen voor een combistoomoven, een multifunctionele oven, een vaatwasser en een inbouwkoffieautomaat van Miele. De fronten van de indrukwekkende keuken van Culimaat High End Kitchens zijn uitgevoerd in Carbon gekleurd eikenhout en het blad is van Corian. Het donkere hout is door de interieurarchitect van Maas Architecten ook elders in de woning toegepast. “Door het hout in de garderobe en de eethoek te gebruiken, creëer je een lijn en eenheid in de woning”, legt Wim Maas uit. De high end keuken gaat moeiteloos op in het interieur van de bijzondere woning. Een interieur dat wordt gekenmerkt door het open karakter, ruime plattegronden en fraaie zichtlijnen en dat door Maas Architecten is voorzien van een lichtplan op maat.

High end keukens

De bijzondere creaties van Culimaat High End Kitchens staan bekend om haar rijke materialen en fraaie details. Oogstrelende droomkeukens om van te houden en uitgerust met hoogwaardige kwaliteitsapparatuur. Zo is Culimaat High End Kitchens premium dealer van Miele, Gaggenau en Sub-Zero Wolf. In de loop der jaren won de high end keukenspecialist diverse vooraanstaande ontwerpwedstrijden, zoals bijvoorbeeld de KIM Design Award en de wereldwijde en zeer prestigieuze ontwerpwedstrijd van het luxe merk Sub-Zero Wolf. Ook zit Davy Swanenburg van Culimaat sinds dit jaar in de jury van de laatst genoemde ontwerpwedstrijd, die wordt gezien als de Oscars voor keukenontwerpers. “Elke twee jaar kiest een zevenkoppige jury het mooiste en beste keukenontwerp van de wereld. Ik heb een contract getekend voor zes jaar, dus de komende jaren kunnen wij de prijs niet meer winnen, maar het is natuurlijk een grote eer om in de jury te zitten van zo’n wedstrijd. Daarnaast is het voor ons als bedrijf fantastisch om hieraan mee te werken. Je komt in contact met architectenbureaus van over de hele wereld en ziet de mooiste keukenvoorbeelden.”

Genieten zonder gordijnen

“Ze wonen met veel plezier in het huis en zijn er blij en gelukkig. ‘Wanneer komen de gordijnen?’, vroeg ik ze toen ik op de koffie was. Het bleek dat ze geen gordijnen wensten. Ze wilden vanuit elke ruimte kunnen genieten van het uitzicht en in contact staan met de buitenwereld. Uiteraard zie ik dat als een compliment, want zo bleek mijn visie op de mogelijkheden die de plek boden en het daarop aansluitende ontwerp en de realisatie uiteindelijk bij te dragen aan het woon- en leefgenot van de bewoners.”

www.maasarchitecten.nl

www.culimaat.nl

EXCELLENT | MAGAZINE