Mister Wonen Jan des Bouvrie

Mister Wonen Jan des Bouvrie

Toen ik begon, was ik de enige”, duidt Jan des Bouvrie het verschil tussen zijn jonge jaren als grondlegger van de Nederlandse interieurarchitectuur en nu.

Rietveld en Le Courbusier

“Als vakmensen als Piet Hein Eek, Marcel Wanders en Job Smeets je later eren en aangeven dat jij voor hen het pad hebt geëffend, is dat mooi om te horen. Mijn eigen inspiratiebronnen waren Gerrit Rietveld en Le Courbusier. Twee grootmeesters op het gebied van architectuur. In het begin van mijn loopbaan gaf Gerrit Rietveld me de beste tip ooit. Ik had een kinderkamer ontworpen en liet de tekening aan Gerrit zien. ‘Goh Jan, wat ziet het er goed uit, jongen. Maar als je nou alles weglaat, wordt het een stuk beter.’ Leeg denken was zijn wijze les. Weten wanneer het genoeg is en je moet stoppen.”

‘Zoek jij het verder maar uit..’

Jan des Bouvrie werd in de loop der jaren steeds bekender en vormde het gezicht van de interieurarchitectuur. Zijn fraaie projecten, zijn boeken, maar zeker ook zijn optredens in woonprogramma’s op televisie maakten van hem een BN-er.  Ook de mannen vinden het steeds interessanter. Sinds mannen roze truien durven te dragen en in de keuken staan, zijn ze ook veel bewuster bezig met wonen. Het gaat meer in samenspraak. Om tot het perfecte plaatje te komen, roepen ze de hulp van professionals in.” Dan lachend: “Laatst kreeg ik van zowel de man als de vrouw een brief waarin hun woonwensen stonden. Onderaan de brieven stond aan mij gericht: ‘Zoek jij het verder maar uit, dan hebben wij onderling geen ruzie.’ Hahaha, dat is toch fantastisch?! Mijn dag is dan weer goed.”

Opleiding als hoogtepunt

Zoals gezegd is de lijst van creatieve hoogtepunten uit de lange loopbaan van Jan des Bouvrie eindeloos. Met gepaste trots bespreekt hij enkele voorbeelden. Toch begint zijn gezicht pas echt te stralen als hij vertelt over twee opleidingen die zijn naam dragen. Het Jan des Bouvrie College aan het ROC in Amsterdam en de Jan des Bouvrie Academie in Deventer. Mijn opleiding is heel vakmatig. Materialen- en stoffen kennis vind ik bijvoorbeeld heel belangrijk. Als ik de scholen bezoek, geniet ik enorm. De passie en het plezier van de kinderen vind ik prachtig. En er zitten echt talenten op de scholen.”

74 jaar jong

Jan des Bouvrie geniet van zijn leven, van zijn werk, het vele reizen, het contact met mensen en zijn omgeving. De pensioengerechtigde leeftijd heeft hij met zijn 74 jaar al lang en breed bereikt, maar aan stoppen denkt hij nog lang niet. “Jongen, dit vak en het contact met mensen houdt me jong. Vlak voor het interview liet een van mijn ontwerpers onze nieuwe collectie buitenlampen en hang- en sluitwerk zien. Nou, dan sta ik uit blijdschap bijna dansend op de tafel. Iedere nieuwe creatie is weer een uitdaging. Nog steeds.”

Het Arsenaal

EXCELLENT | magazine