Portret Sjaak Goud

Portret Sjaak Goud

Sjaak Goud Architect creëert droomwoningen

Imposante parel aan het water
Creativiteit, vakmanschap, doorzettingsvermogen, overtuigingskracht en durf. Het had flink wat voeten in de aarde om de imponerende woning op de Zeeuwse dijk te laten verrijzen. Maar het lukte. Tot genoegen van de zeer bevlogen architect Sjaak Goud en tot grote blijdschap en trots van de bewoners van de bijzondere, witte, strakke droomwoning. “Vanuit vrijwel elk hoekje op de woonetage heb je een prachtig uitzicht over het water. Iedere Zeeuw heeft wel iets met water, dus je kunt met recht spreken van een droomplek.”

Kijkend naar de bijzondere, wit gestucte woning vallen het strakke lijnenspel, de vlakverdeling en de minimalistische uitstraling op. De woning spreekt en is verre van standaard.  Qua vorm, qua ligging, maar zeker ook qua detail- en afwerkingsniveau. “Je ziet geen overbodige frutsels en randjes. Hoe strakker de woning, hoe beter, was het devies”, aldus Sjaak Goud. Hij vervolgt: “Dit zijn gezien, de locatie en het uitgesproken ontwerp, echt unieke projecten. Niet iedereen durft het aan om een dergelijke woning op deze plek te bouwen. Dat maakt het fantastisch om er als architectenbureau een rol in te spelen.” Ook de bewoners van de woning zijn zeer te spreken over het eindresultaat. “Als ik de heer des huizes spreek, hoor ik de trots in zijn stem. Ze voelen zich helemaal thuis op deze plek en zijn zeer content over hun droomwoning.”

Puur woongenot in het Zeeuwse land
De bewoners van dit fraaie landhuis kochten het perceel reeds in 1996. De bestaande woning zelf was niet de reden van de aankoop. Het was het door de natuur omgeven kavel dat de doorslag gaf. Bijna twintig jaar later was het dan eindelijk zover om op die prachtige plek hun eigen droomhuis te laten verrijzen. “Als we ’s avonds thuiskomen en we naar de woning en de omgeving kijken, kunnen we eigenlijk niet geloven dat wij daar wonen. We voelen ons bevoorrecht.”

De voorgevel daagt uit, imponeert en beklijft. De gevelverdeling en de kozijnopeningen zorgen voor spanning en de verschillende volumes van het gebouw stralen speelsheid uit. Het aanzicht van de woning oogt gesloten en zorgt voor de gewenste privacy van de bewoners, terwijl het aan de achterzijde openheid troef is. Architect Sjaak Goud: “Om aan de voorzijde toch contact te hebben met de weg, maakten we bij de open doorloop tussen de voor- en achtertuin een hoekkozijn. Via dat kozijn kunnen de bewoners naar de weg kijken, maar behouden ze hun privacy, want voorbijgangers moeten stilstaan, willen ze naar binnen kunnen kijken. Een ander voordeel van het hoekraam is de lichtinval in de woonkamer.”

Fotografie: Alain Goud

EXCELLENT | Magazine