Studioninedots creëert een écht familiehuis

Studioninedots creëert een écht familiehuis

Bijzonder, open en rijk aan bijzondere details

Tijdens zijn eerste kennismaking met het hoofdstedelijke pand treft Metin van Zijl een riante woning met een hokkerige indeling aan. De ervaren architect leest het in 1905 gebouwde pand, erkent direct de enorme potentie én raakt verliefd op de klassieke ornamenten in de woning. “Waar de waanzinnig mooie elementen in de oude situatie waren verstopt achter allemaal wandjes, hebben wij de klassieke ornamenten zichtbaar gemaakt door één open leeflandschap te realiseren.” Het resultaat van de grondige renovatie is een luxe en warm familiehuis, waarin een prettige spanning voelbaar is tussen historische elementen en hedendaagse objecten en meubelmaatwerk.

Inclusief de gerealiseerde uitbouw is het historische pand op de begane grond maar liefst 27 meter diep, terwijl de woonverdieping – net als de overige drie woonlagen – ook qua hoogte bovengemiddeld is. Nadat Studioninedots de begane grond in zijn geheel opende, paste het architectenbureau enkele creatieve woonoplossingen toe, waardoor je je in de woning niet in een kille balzaal waant. Sterker nog, binnenshuis word je als het ware omarmd door warmte en geborgenheid. “De woonkamer, keuken, lounge, tuinkamer en tuin vormen samen een leeflandschap, waarbinnen de vijf gezinsleden zich dagelijks bewegen. Waar je je ook op de begane grond bevindt, je staat altijd met elkaar in contact, terwijl je toch je eigen plekje hebt. Dit hebben we onder meer bereikt door hoogteverschillen tussen de verschillende ruimtes toe te passen. Zo zijn de woonkamer aan de voorzijde en de uitbouw lager gelegen dan de rest”, aldus Metin van Zijl, architect en partner bij het Amsterdamse Studioninedots en in die hoedanigheid al eerder betrokken bij een ingrijpende renovatie van een woning van de opdrachtgevers. “Wij kijken altijd verder dan de standaard invulling van een woning en zoeken naar woonoplossingen die een meerwaarde vormen voor het gebouw en de bewoners. Deze eigenschap van ons bureau sprak de opdrachtgevers tien jaar geleden al erg aan – uiteraard naast het uiteindelijke resultaat – en deed hen besluiten om ons ook nu het vertrouwen te geven.”

Een woning als een kunstgalerie
Waar in negen van de tien woningen zaken als het toilet, de garderobe en de meterkast op de begane grond zijn gesitueerd, dienen de bewoners via een poortvormige doorgang de trap naar de kelder te nemen om bijvoorbeeld hun jas op te hangen. “We hebben bewust een deel van het programma verplaatst om op de begane grond de gewenste openheid te bereiken. Tegelijkertijd hebben we de voorheen donkere kelder getransformeerd tot een exclusieve gebruiksruimte met een wijnkelder als eyecatcher”, aldus Metin, die het leeflandschap op de begane grond vergelijkt met een galerie, waar kunstwerken de ruimte krijgen om op te vallen. In deze woning is het echter geen artwork dat de intrigerende, opvallende of spraakmakende factor vormt, maar zijn de door Studioninedots ontworpen en vrijstaande maatwerkmeubels en objecten de blikvangers: de keuken, haard, dressoir, tafels enhet opvallende lichtobject boven de keuken. “We hebben deze objecten zo ontworpen dat ze in kleur, vorm, materiaal en textuur complementair zijn aan de waanzinnig mooie originele ornamenten – de plafonds, de trap en de lambrisering – en er bovendien een vervreemdend spel mee spelen. Nieuw en oud zorgen samen zo voor een sfeervol en uitdagend spanningsveld in de woning. Ook de marmeren tussenwand tussen de entree en de voorgelegen woonkamer draagt bij aan deze beleving in de woning.”

Slapen in de mooiste stijlkamer van de straat
Geheel naar wens van de opdrachtgevers vinden we op de begane grond en op de majestueuze eerste verdieping een houten vloer, gelegd in een Hongaarse punt. Het resultaat van vakmanschap, ervaring, creativiteit en een hoogwaardige samenwerking tussen de aannemer, de architect en de parketteur. De genoemde eerste verdieping is het domein van het echtpaar. Ook hier springen de historische ornamenten direct in het oog en is de luxe voelbaar.

 

Metin van Zijl: “We hebben de slaapkamer in de mooiste stijlkamer van de woning, en misschien wel van de gehele straat, ondergebracht en net als op de begane grond gekozen voor openheid. De aan de voorzijde gesitueerde en onder meer van een openhaard voorziene master bedroom is door een grote kleedruimte – de grootste die ik ooit ontwierp – gekoppeld aan de achtergelegen badkamer met sauna. Een waanzinnig mooie verdieping, die erg veel weg heeft van een exclusieve hotelsuite.” Op de overige twee verdiepingen slapen en douchen de drie kinderen en is onder meer nog plek voor een kantoorruimte.

       

Geborgenheid, ruimte, comfort en luxe. En dat aan de rand van ’s lands bekendste park. Het antwoord op de vraag of het gezin gelukkig is met het eindresultaat kunnen we dan eigenlijk ook al raden. “Ze zijn meer dan tevreden en vol lof. En ook wij als bureau zijn zeer te spreken over deze bijzondere familiewoning. Creativiteit, vakmanschap en historie smelten hier op een prachtige wijze samen.”

Tekst: Sander Lemmens
Fotografie: Peter Cuypers en Sonia Mangiapane

EXCELLENT | Magazine